Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Τι θα κάνει και τι όχι για την αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Δημοκρατία

Τι θα κάνει και τι όχι για την αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Δημοκρατία

Δεσμεύει ή όχι η παρούσα Βουλή την επόμενη ως προς τα άρθρα του Συντάγματος που αναθεωρούνται και το περιεχόμενό τους; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τη Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινή σκληρή αντιπαράθεση των αρχηγών στη Βουλή, με την οποία άνοιξε επεισοδιακά η αυλαία της συνταγματικής αναθεώρησης και έδειξε ότι η συναίνεση που απαιτείται ούτως ή άλλως για τη διαδικασία είναι… όνειρο απατηλό.

Η αναρώτηση αυτή προέκυψε από τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει πράγματι την επόμενη και ο οποίος ήρθε ως απάντηση στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη – την οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός – να ψηφιστούν όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή και ν’ αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές ποια από αυτά θα αναθεωρήσει τελικώς με τη σύνθεσή της η επόμενη Βουλή. Επίσης, από την πρόθεση της ΝΔ, την οποία εξέφρασε κατά τη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης, να μη δεσμευτεί από την αναθεώρηση που προωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία στην οδό Πειραιώς θεωρούν ως περιορισμένης έκτασης και ιδεοληπτική.

Έτσι, στη ΝΔ επικαλούνται τοποθετήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και μάλιστα στο παρελθόν, όπως των Δημήτρη Τσάτσου, Αριστόβουλου Μάνεση και Αντώνη Μανιτάκη ότι η αναθεωρητική Βουλή (= η επόμενη) δεν δεσμεύεται ως προς την κατεύθυνση και το ακριβές περιεχόμενο των υπό τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος από την προτείνουσα Βουλή (=την παρούσα).

Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θ’ απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που η αναθεωρητική διαδικασία οδηγηθεί στα άκρα και η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρήσει σε ακροβασίες. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να αποχωρήσει από τη διαδικασία και να μην συμπράξει με τις δικές της πρότασεις, αλλ’ απλώς θα διακηρύξει ότι το περιεχόμενο της προωθούμενης αναθεώρησης δεν τη δεσμεύει ως επόμενη κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, από το ίδιο το Σύνταγμα διαθέτει τη δυνατότητα ακόμη και να ξεκινήσει την αναθεωρητική διαδικασία από το μηδέν ως κυβέρνηση και αυτό είναι που σκοπεύει να κάνει σ’ αυτήν την περίπτωση η ΝΔ, απορρίπτοντας τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε λόγο για «συνταγματικό ακτιβισμό» εκ μέρους της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα σταθεί ενάντια σε αυτή την εξέλιξη. Επέμεινε δε ότι η βασική προτεραιότητα του κόμματός του στην αναθεωρητική διαδικασία είναι, αντίθετα με όσα προωθεί η κυβέρνηση, η τροποποίηση του άρθρου 16, με στόχο την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις