Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τηλεφώνημα Τασούλα στον Μπογδάνο: Απαράδεκτη ανάρτηση, κάνε διόρθωση

Τηλεφώνημα Τασούλα στον Μπογδάνο: Απαράδεκτη ανάρτηση, κάνε διόρθωση

Χωρίς τέλος συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απαράδεκτη ανάρτηση που έκανε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δημοσιοποιώντας τα ονόματα παιδιών μεταναστών που φοιτούν σε νηπιαγωγείο της Αθήνας. Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως άλλο τέτοιο λάθος δεν θα γίνει δεκτό, με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο επικοινώνησε και Κώστας Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ότι η ανάρτησή του ήταν απαράδεκτη και τον κάλεσε να προβεί αμέσως σε διόρθωση. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος του απάντησε ότι έχει καταλάβει το λάθος του και έχει προβεί σε διόρθωση.

Αποστάσεις από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο πήρε (για άλλη μια φορά) και η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στον Real FM χαρακτήρισε βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα αυτό που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ. «Η τοποθέτηση του κ. Μπογδάνου ήταν ένα βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα. Τουλάχιστον το κατάλαβε και ζήτησε συγγνώμη και έκανε όλα τα σχετικά που έπρεπε να κάνει», είπε. 

Και αναφέρθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του, παράδειγμα πως μπορούν να υπάρξουν πολιτικές ένταξης. «Πριν από πολλά χρόνια τρία μικρά παιδάκια, τα οποία τα λέγανε Αντετοκούνμπο. Αυτά τα παιδάκια έγιναν Έλληνες και για τα οποία είμαστε περήφανοι πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο». 

Η επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα με την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής έστειλαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη. Χαρακτηρίζουν αδιανόητη την πράξη του βουλευτή της ΝΔ να αναπαράξει δημοσίευμα που δημοσιοποιούσε λίστα με ονόματα νηπίων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινήσει όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής, όσον αφορά στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Η επιστολή

Προς τoν Αξιότιμo Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Κύριε Πρόεδρε,

Σε δημοσίευμα  του διαδικτυακού ιστότοπου meaculpa.gr  αναρτήθηκε είδηση υπό τον τίτλο: «Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας» στην οποία δημοσιοποιούνταν τα ονόματα των μαθητών και δασκάλας νηπιαγωγείου της Αθήνας.  Η δημόσια παράθεση των  προσωπικών στοιχείων μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ηλικιακά ομάδας – όπως, άλλωστε, προκύπτει και από τον  δηλωτικό τίτλο του δημοσιεύματος – συνιστά σαφή εκδήλωση ρατσιστικού μίσους και στοχοποίησης νηπίων τα οποία δεν είναι ελληνικής καταγωγής.

Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα έκανε και αναφορά σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας  χαρακτηριστικά: «Προβληματίζει ιδιαίτερα μάλιστα το γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας παραμένουν εξαφανισμένοι από την πόλη και μακριά από τα πραγματικά της προβλήματα», εννοώντας ότι μόνο ο εν λόγω βουλευτής «προάγει» τέτοιου είδους ρατσιστικές πολιτικές.

Επιπρόσθετα, ο διαδικτυακός ιστότοπος ανήκε μέχρι πρόσφατα στον βουλευτή κ. Κ. Μπόγδανο, ενώ πλέον φαίνεται να έχει περιέλθει στην σύζυγό του. Πέραν αυτού και ο ίδιος εξακολουθεί να έχει ραδιοφωνική εκπομπή με τον ίδιο τίτλο meaculpa.gr.

Στα κοινωνικά δίκτυα που ο ίδιος διατηρεί, ανήρτησε το επίμαχο άρθρο ενώ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έσπευδε  είτε να υπεραμυνθεί περί της ύπαρξης ή μη του δημοσιεύματος, είτε ακόμη και να απειλεί δημοσιογράφους που ασκούσαν κριτική.

Τελικά, μετά την γενικευμένη κατακραυγή που προκλήθηκε, το δημοσίευμα «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα meaculpa.gr.  Ωστόσο, είχε ήδη διαδοθεί προκαλώντας έντονη κοινωνική κατακραυγή και εκπέμποντας μηνύματα που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές και νοοτροπίες.

Κύριε  Πρόεδρε,

με νωπές τις μνήμες από την εποχή που το κόμμα της Χρυσής Αυγής αμαύρωνε με τη στάση του τις αρχές του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας και με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του  ελληνικού Κοινοβουλίου (αρ.2): «Οι Βουλευτές οφείλουν: α) Να τηρούν πιστά τον Κανονισµό της Βουλής και να διαφυλάσσουν την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. β) Να ασκούν τα καθήκοντά τους µε αµεροληψία, ανιδιοτέλεια, αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό. γ) Να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, της προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και της εχεµύθειας, όπου αυτή απαιτείται από το Σύνταγµα ή νόµο ή τον Κανονισµό της Βουλής. ε) Να συμβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων µίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισµού τους».

Επειδή, είναι πρόδηλο ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές πλήττουν καίρια το κύρος της κοινοβουλευτικής και δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων.

Επειδή, τέτοιου είδους συμπεριφορές συνιστούν κατάφωρη εκδήλωση ρατσιστικού μίσους κατά προσώπων, μάλιστα ανηλίκων και υπονομεύουν το κράτος Δικαίου, αλλά και την ίδια την Δημοκρατία.

Επειδή, είναι αναγκαία η διαφύλαξη και προστασία κάθε άρθρου του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής , των νόμων και των διεθνών συνθηκών κ.ά. ιδίως από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Επειδή, η προστασία των ανήλικων νηπίων – ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας – είναι χρέος της Πολιτείας.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλώ όπως κινήσετε όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσον αφορά στον βουλευτή κύριο Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Γεροβασίλη Όλγα

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Φίλης Νίκος».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις