Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το lockdown – Η σύσκεψη Μητσοτάκη που θα κρίνει πολλά

Κυριάκος Μητσοτάκης Σωτήρης Τσιόδρας

Μετά την καθιερωμένη σύσκεψη που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον λοιμωξιολόγους θα ληφθούν οι αποφάσεις για την άρση του lockdown. Αποφάσεις που είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

Όπως κάθε Παρασκευή έτσι και στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να “συναντηθεί” (σε εισαγωγικά γιατί θα γίνει τηλεδιάσκεψη) με τους λοιμωξιολόγους. Και αφού του αναλύσουν τα δεδομένα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα αρθεί το lockdown ή αν θα πάρει παράταση, για το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, για το τι θα γίνει με την εστίαση και τα μαγαζιά. 

Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν συγκεκριμένοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας. Πρόσθεσε, ωστόσο, με νόημα ότι «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει αυτό» και ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν, αποφεύγοντας έτσι να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για άνοιγμα σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί «δύσκολη εξίσωση» κι επιβεβαίωσε πως υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή είναι μόνο το άνοιγμα των εστιατορίων και όχι της νυχτερινής διασκέδασης.

Τι λένε οι ειδικοί για τα σχολεία

Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών ως προς την ημερομηνία και τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. 

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν από τον Ιανουάριο. Η επιτροπή, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δεν έχει πάρει τις αποφάσεις της. Χθες εξάλλου η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη είπε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας. 

Με τα έως τώρα δεδομένα, πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές. Δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύσει και για τα δημοτικά είπε ο Χαράλαμπος Γώγος. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές». Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι και εκείνο που τους ανησυχεί είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα.

Δείτε τι είπε ο Χαράλαμπος Γώγος 

 

Αν και θεωρεί δύσκολο να αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ότι στην περίπτωση που αρθούν τα μέτρα, τα πρώτα που θα πρέπει ν’ ανοίξουν είναι τα δημοτικά σχολεία «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου». 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις