Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα στο ΠΑΣΟΚ από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει ισότιμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποφάσισε να αναδείξει το έλλειμμα πολιτικής που έχει η κυβέρνηση στο Παλαιστινιακό αλλά και τις ανακολουθίες που υπάρχουν στο θέμα των Τεμπών και στα ελληνοτουρκικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λογική που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα άλλα κόμματα προβάλλοντας έναν αξιόπιστο προγραμματικό λόγο ο οποίος με τα κατάλληλα επικοινωνιακά εργαλεία θα μπορέσει να αγγίξει τους πολίτες.
Παρά το γεγονός μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόταση προανακριτικής που κατέθεσε -καθώς έχει εντάξει όλα τα στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν σχέση με το θέμα με μία λογική συμψηφισμού- τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η πρόταση αυτή είναι εμπεριστατωμένη και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητας.
Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως με την πρότασή τους, που μιλά για κακούργημα με βάση το άρθρο 291 του ποινικού κώδικα, έχουν στριμώξει την κυβέρνηση επι της ουσίας ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του μίλησε για «εσωκομματικό παζάρι» και «deal» μεταξύ Μητσοτάκη και Καραμανλή, προκειμένου να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών για πλημμέλημα και όχι για το αδίκημα της διατάραξής της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή στη Χαριλάου Τρικούπη τα ελληνοτουρκικά θέματα μπαίνουν ιδιαίτερα ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα αφού όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει «εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης σε μία σειρά από ζητήματα που εκμεταλλεύεται η Τουρκία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «εδώ και δύο χρόνια από απομονωμένη, όπως έλεγε η κυβέρνηση, έχουμε μία Τουρκία που λύνει το Κουρδικό, φαίνεται να παίρνει Eurofighter και F-35, επέβαλε δικό της καθεστώς στη Συρία, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας –Ουκρανίας».
Παράλληλα, επεσήμανε πως «εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να συζητά τη συμμετοχή της. Το casus belli, για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, ο κ. Ερντογάν μπορεί να το αλλάξει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση προσωρινά και μετά να το αλλάξει ξανά. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε ξεκάθαρη θέση, η Νέα Δημοκρατία με την αδράνεια της στην εξωτερική πολιτική έχει υποβαθμίσει το διπλωματικό κύρος της χώρας και έχει μειώσει την διαπραγματευτική μας ισχύ σε σχέση με την Τουρκία».