Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Εκλογές 2023: Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Η πολυσέλιδη απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και δεν επιτράπηκε στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη («Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ»), για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δημοσιεύτηκε.

Με την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου κρίθηκε πως το «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» του Ηλία Κασιδιάρη δεν πρέπει να ανακηρυχθεί και να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές της 20ης Μαΐου (μέρα κατά την οποία ψηφίζουν οι ομογενείς) και της 21ης Μαΐου 2023.

Οι δικαστές με πλειοψηφία 9-1 είναι καταπέλτες για τον Ηλία Κασιδιάρη και το κόμμα του, τονίζοντας μεταξύ άλλων : «η πραγματική ηγεσία του κόμματος “Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ”, από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα, ουδέποτε έπαυσε να ασκείται, αποκλειστικά και μόνον, από τον ιδρυτή τούτου, Ηλία Κασιδιάρη».

Όπως επισημαίνεται επίσης στην απόφαση τους ο καταδικασμένος διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης «παροτρύνει στην άσκηση βίας, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου».

Ακόμη, η δικαστική απόφαση αναφέρεται στην διαχρονική πορεία και δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και υπογραμμίζονται σωρεία περιστατικών, δηλώσεων, δημόσιων εμφανίσεων στην οποία ο Ηλίας Κασιδιάρης επέδειξε έκνομη δράση.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, ο Ηλίας Κασιδιάρης «γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση, στη βούληση της οποίας είχε υποτάξει τη βούλησή του και την εν γένει αξιόποινη δραστηριότητά της. Είχε πλήρη επίγνωση των χαρακτηριστικών της οργάνωσης αυτής ως εγκληματικής, την οποία υποστήριζε με όλες του τις δυνάμεις ενθέρμως και διακήρυττε με κάθε τρόπο τις αρχές και τις θέσεις της, με ρητορική μίσους, διαδίδοντας τις θεωρίες της περί εξόντωσης όλων των ομάδων ή ατόμων που στοχοποιούντο από τη Χρυσή Αυγή, ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί, ενώ επιπρόσθετα ησχολείτο με την εκπαίδευση και εξοικείωση των μελών και στελεχών της στη σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση και στη χρήση πολεμικών όπλων, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που επισκοπήθηκαν και τα βίντεο που προβλήθηκαν, όπου εμφανίζεται είτε μόνος του είτε μαζί με άλλα άγνωστα άτομα να κάνει χρήση πυροβόλων όπλων στην ύπαιθρο και σε μη οργανωμένους χώρους σκόπευσης. Προέβαινε, όπως και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του σε δημόσιες δηλώσεις επίδειξης ισχύος του κόμματος και επιβράβευσης ακραίων συμπεριφορών και ποινικά κολάσιμων πράξεων μελών, στελεχών και οπαδών του, ενώ και ο ίδιος είχε επιδείξει άκρως επιθετική και βίαιη συμπεριφορά».

Επιπλέον, οι αρεοπαγίτες κάνουν λόγο για δήθεν αποξένωση του Ηλία Κασιδιάρη από την ηγεσία του κόμματος.

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης, διαγιγνώσκοντας τον κίνδυνο μη ανακήρυξης του ως άνω κόμματος, το οποίο ο ίδιος είχε ιδρύσει και μόνος αυτός διηύθυνε, επιχείρησε να δημοσιοποιήσει τη δήθεν αποξένωσή του από την ηγεσία του, επιβεβαιώνοντας, όμως, πανηγυρικά, το αντίθετο, δηλαδή, ότι αυτός ουδέποτε έπαυσε να είναι ο μοναδικός πραγματικός αρχηγός, ο οποίος αναλαμβάνει να υπεραμυνθεί της νομιμότητας τούτου (κόμματος). Άλλως, αν, δηλαδή, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε πράγματι αποσυρθεί από την ηγεσία του εν λόγω κόμματος – και όχι, όπως, προσχηματικά, επικαλείται- τότε το ως άνω εξώδικο όφειλαν να υπογράψουν τα άτομα που (δήθεν) αποτελούσαν τη διοίκησή του, ως μόνα έχοντα το προς τούτο έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι η τροπολογία αυτή, η οποία εν τέλει ψηφίστηκε (άρθρο 102 του ν. 5019/2023/ΦΕΚ Α’ 27/14-2-2023), αφορά στο δικαίωμα εκλέγεσθαι υποψηφίου κόμματος και στις προϋποθέσεις ανακήρυξης αυτού τούτου του κόμματος. Ακολούθως, στις 9-2-2023, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω διαδικτύου, καταφέρθηκε εκ νέου κατά της ως άνω τροπολογίας, δηλώνοντας, επί λέξει, ότι “τους άφησα να με διαφημίσουν” και επαναλαμβάνοντας ότι, δήθεν, δεν τον ενδιαφέρουν οι διευθυντικές θέσεις, αλλά να μάχεται από οποιαδήποτε θέση ακόμη και από την τελευταία. Οι δηλώσεις αυτές του Ηλία Κασιδιάρη επιβεβαιώνουν, εξωφθάλμως, τις μεθοδεύσεις, προκειμένου να εμφανιστεί άλλος, ως πραγματικός ηγέτης του εν λόγω κόμματος» τονίζεται στην απόφαση.

Οι δηλώσεις μέσα από τις φυλακές

Ειδική αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από το κατάστημα κράτησης που βρίσκεται.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόφαση: «Στις 9-2-2023, δηλαδή, μία ημέρα μετά την ψήφιση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας, ο Ηλίας Κασιδιάρης, κοινοποιεί, μέσω διαδικτύου (youtube), το πρώτον, δήλωσή του, με τίτλο “Έτσι θα κατέβω Αριθμός Απόφασης: 8/2-5-2023 σελ. 80 στις εκλογές”, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δήθεν απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ως άνω κόμματος, το οποίο, από τριετίας, αυτός είχε ιδρύσει και οργανώσει (“Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ”), με την καταρχήν δήθεν ανάθεσή της σε πολυπρόσωπο όργανο (διοικούσα επιτροπή), δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι διευθυντικές θέσεις και ότι μπορεί να “μάχεται” από οποιαδήποτε θέση, ακόμη και από την τελευταία.

Στις 3-4-2023, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, αρχηγός του κόμματος “ΕΑΝ…” ανακοίνωσε, με δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν και από δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, επί λέξει, ότι “Εγώ θα είμαι επικεφαλής στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, έχει δρομολογηθεί… Χρειάζεται κάποιες διαδικασίες, καταστατικές διαδικασίες του κόμματος αυτού, να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Και εν συνεχεία, αφού το καταστατικό το καταθέσω και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά θα είμαι, εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, πρόεδρος”, μετά από συζητήσεις και συνεννοήσεις του με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στις 26-4-2023, την παραμονή της εκπνοής της προθεσμίας του άρθρου 37 παρ.1 του π.δ. 26/2012, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω δηλώσεων της δικηγόρου του και με σχετική ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε ότι στις επικείμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος ως βουλευτής στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών με το “Εθνικό Κόμμα Έλληνες”, με πρόεδρο, πλέον, το Δημήτριο Χατζηλιάδη, ταξίαρχο ε.α. Στη σχετική ανάρτησή του, στο Youtube, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες στηρίζουν τη στιγμή αυτή αποδεδειγμένα το Κόμμα μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι τους να δώσουμε τη μεγάλη πολιτική και νομική μάχη μέχρι το τέλος. Όποιος επίορκος κυβερνητικός ή δικαστικός παράγοντας επιχειρήσει να στερήσει παρανόμως τα πολιτικά δικαιώματα μισού εκατομμυρίου Ελλήνων και να καταργήσει τις ελεύθερες εκλογές, θα διαπράξει το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας, που τιμωρείται με ισόβια.

Στις 2 Μαΐου στον Άρειο Πάγο θα αναμετρηθεί το Δίκαιο και το Άδικο, ο Νόμος με την παρανομία, η Δημοκρατία, που εκπροσωπείται από το Εθνικό κόμμα-Έλληνες με την τυραννία του πολιτικού συστήματος. Έχω χάσει ήδη 3,5 χρόνια από τη ζωή μου μέσα στις καθεστωτικές φυλακές, γιατί δεν σταμάτησα ποτέ να μάχομαι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης πολιτικής και δικαστικής μάχης που έρχεται, να είστε βέβαιοι για ένα πράγμα: πως ο ανένδοτος αγώνας για το Δίκαιο, την Αλήθεια και την Ελλάδα θα συνεχιστεί και θα είναι νικηφόρος”.

Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος, λακωνική ανακοίνωση για την ανάληψη της προεδρίας του από τον ταξίαρχο εν αποστρατία Δημ. Χατζηλιάδη, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά για την εκλογή του στη θέση αυτή, το όργανο που αποφάσισε και λοιπά σχετικά στοιχεία».

«Πραγματικός ηγέτης του κόμματος ο Ηλίας Κασιδιάρης»

Για τους αρεοπαγίτες ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Στην απόφαση τονίζεται:

«Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, σαφώς καταδεικνύεται ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος “Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ”, από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα, ουδέποτε έπαυσε να ασκείται, αποκλειστικά και μόνον, από τον ιδρυτή τούτου, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αποφάσισε και υλοποίησε τις ανωτέρω μεθοδεύσεις τοποθέτησε και ανακάλεσε, κατά βούληση, τους εκάστοτε δήθεν αρχηγούς – προέδρους του, ενώ, ακόμη και μετά την τοποθέτηση ως δήθεν αρχηγού αρχικά του Αναστάσιου Κανελλόπουλου και, στη συνέχεια, του Δημητρίου Χατζηλιάδη, δεν έπαυσε να ασκεί, μόνος αυτός, προεκλογική εκστρατεία υπέρ του εν λόγω κόμματος, προβάλλοντας τις θέσεις και το πρόγραμμά του, με επανειλημμένες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, παρότι κρατούμενος, όπως παρατίθεται ανωτέρω, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η επίμαχη τροπολογία του εκλογικού νόμου αποτέλεσε διαφήμιση για τον ίδιο. Αντίθετα, ο φερόμενος ως αρχηγός του εν λόγω κόμματος, Δημήτριος Χατζηλιάδης σε ουδεμία δήλωση, ενέργεια ή τοποθέτηση προέβη, για την προβολή των θέσεων και του προγράμματος του κόμματος τούτου».

Το σκεπτικό για το «ΕΑΝ»

Σχετικά με το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, του οποίου επετράπη η κάθοδος στις εκλογές, στην απόφαση των αρεοπαγιτών τονίζεται:

«Ενόψει και του κατατεθέντος υπομνήματος εκ μέρους του πολιτικού κόμματος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που επικαλείται ενδείξεις περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας του κόμματος αυτού από τον Ηλία Κασιδιάρη, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συγκροτούμενο από όλα τα μέλη του, δεν οδηγείται, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων, σε κρίση περί μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 32 π.δ. 26/2012, όπως ισχύει, για την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία της 20ης και 21ης Μαΐου 2023».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις