Παρά τα μικρά σημάδια αισιοδοξίας που διαφαίνονται από την ελληνική πλευρά αλλά και την απαισιοδοξία των ευρωπαίων εταίρων, τα γερμανικά μέσα φαίνεται πως σκοπεύουν να σκληρύνουν τη στάση τους, όσο πλησιάζει και το επόμενο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel το Eurogroup συζητά ακόμα και το ακραίο σενάριο η Ελλάδα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό σημειώνει πως μετά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Κύπρος τον ίδιο δρόμο, της εξόδου δηλαδή από το ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι δύο χώρες είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες χώρες και οικονομικά, κάτι που σημαίνει πως η αποχώρηση της Ελλάδας θα ανάγκαζε πιθανότατα και την Κύπρο να πράξει το ίδιο.
Με βάση τα αποτελέσματα προσομοιώσεων, που επικαλείται το Spiegel, η αποχώρηση αυτών των δύο χωρών από τη ζώνη του ευρώ, θα ήταν αντιμετωπίσιμη.
Βέβαια, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποκλείεται να θελήσουν με επιπλέον στήριξη της Κύπρου να την κρατήσουν στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, μέσω του Spiegel ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Ρέκλινγκ προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, σημειώνεται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πολύ ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη λύση.