Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκικά ΜΜΕ: Μητσοτάκης «γιοκ» – F-16, F-35 και Αν. Μεσόγειος «ενοχλούν» τον Ερντογάν

Τουρκικά ΜΜΕ: Μητσοτάκης «γιοκ» – F-16, F-35 και Αν. Μεσόγειος «ενοχλούν» τον Ερντογάν

Την επιλογή μιας επιθετικής ρητορικής κάνει για ακόμα μια φορά η Άγκυρα, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο διαλόγου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι για εκείνον «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συναντηθεί μαζί του. Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – όπως ήταν αναμενόμενο – είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτές αποτελούν την από εδώ και πέρα «γραμμή» στα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. 

Ο τουρκικός Τύπος σήμερα έχει κατακλυστεί από δημοσιεύματα και αναλύσεις για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Oι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί του κλίματος που επικρατεί στην γείτονα, ενώ γράφουν ακόμα και «Μητσοτάκη “γιοκ”». «Για εμένα δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης» γράφει η Milliyet. «Για εμένα πια δεν υπάρχει κάποιος που ονομάζεται Μητσοτακης» αναφέρει σε δημοσίευμα της για τον Τούρκο πρόεδρο η Aksam. «Από εδώ και πέρα ας το σκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει» γράφει η Hurriyet. «Για εμένα πια, δεν υπάρχει Μητσοτάκης» αναφέρει η Sabah. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ενοχλούν F-16, F-35 και Μεσόγειος

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απασχόλησαν ιδιαίτερα και τις βράδυνες ενημερωτικές εκπομπές, με αναλυτές στην Τουρκία να αποδίδουν την ενόχληση του προέδρου στις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν σε ενημερωτική εκπομπή στο Haber Turk, όπου ήταν ξεκάθαρο πως απασχολούν έντονα οι υποθέσεις της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας F-35 που έχουν «παγώσει» για την Άγκυρα. 

Click4more: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Ερντογάν – Οι πρώτες εκτιμήσεις και τα βήματα από εδώ και πέρα

Διαβάστε έναν χαρακτηριστικό διάλογο από εκπομπή του Haber Turk:

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Οι σχέσεις του προέδρου με τον Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αρκετά καλές. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχα αρχίσει να βελτιώνονται. Λέγαμε μάλιστα να μην βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσα μας και να λύσουμε με αδελφικό τρόπο τα  προβλήματα μεταξύ μας. Τι συνέβη ξαφνικά και ο πρόεδρος τσαντίστηκε τόσο πολύ με τον Μητσοτάκη;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Διότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν  τα θέματα  των F-16, των F-35,  οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου όπως και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Κυρία Κιουμπρά, εσείς πράγματι πιστεύετε πως η Τουρκία με την Ελλάδα από μόνες τους μπορούν να επιλύσουν τα μεταξύ τους  προβλήματα με αδελφικό τρόπο, Ο κ. Ερντογάν μπορεί να βγει να πει ο αδελφός μου ο Μητσοτάκης, την άλλη ημέρα μπορεί να βγει να πει ‘’για μένα πια δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης’’. Έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις. Μέχρι και χθες ο Άσαντ δεν ήταν ‘’ο αδελφός μου ο Άσαντ’’.

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Γιατί ενοχλείται η Ελλάδα από το ενδεχόμενο να αγοράσουμε  F-16;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Ίσως επειδή σκέφτεται πως με αυτά τα F-16 δεν θα κάνουμε τουριστικές ξεναγήσεις πάνω από το Αιγαίο!

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εξήγησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θύμισε πως πριν από τρία χρόνια είχε προκληθεί αντίστοιχη ένταση όταν ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε προκλητικά την πρόταση του Βούλγαρου προέδρου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίχθηκε η ένταση στον Έβρο με χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα αλλά και οι παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις