Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Η Δεξιά πάντα έλεγε να πάει στο διάολο η χώρα – video

Τσακαλώτος: Η Δεξιά πάντα έλεγε να πάει στο διάολο η χώρα – video
Φωτογραφία Eurokinissi

Μια δήλωση που θα συζητηθεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις έκανε από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατηγόρησε τη Δεξιά πως από το 1920 μέχρι τώρα λέει «να πάει στο διάολο η χώρα για να βγαίνετε εσείς στην εξουσία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορά από τις εκλογές μέχρι τον… Μαυροκορδάτο, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους αντιβασιλικούς κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών όπου γίνεται η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τα όσα είπε προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών αντάλλαξε σκληρούς προσωπικούς διαξιφισμούς με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο και με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη.

Οι τόνοι χτύπησαν για μια ακόμα φορά «κόκκινο» στην Επιτροπή Οικονομικών από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που είχε από άρωμα… εκλογών, «παρατηρήσεις»  στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι «ντροπιάζετε τους πανεπιστημιακούς» αλλά και χαρακτηρισμούς στους βουλευτές της ΝΔ ότι «είστε το ακραίο δεξιό».

Το κλίμα πυροδοτήθηκε με την έναρξη  της ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου και εκτροχιάστηκε όταν, απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, είπε ότι «έτσι ήταν πάντα η Δεξιά. Έλεγε πάντα να πάει στο διάβολο η χώρα αρκεί να έρθει στην εξουσία, από το 1920 έως σήμερα. Δεν έχετε αλλάξει εδώ και  έναν αιώνα».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παράλληλα έριξε νερό στο μύλο της εκλογολογίας λέγοντας πως «δεν είναι μόνο οι μειώσεις των φόρων που λέει η ΝΔ αλλά και τα κοινωνικά μέτρα που αφορούν τον κόσμο, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει σε αυτές τις εκλογές εάν θέλει αυτό το «μείγμα» (σ.σ. μείωση φόρων και κοινωνικό κράτος)».

«Ο κόσμος μπορεί να αποφασίσει να μην θέλει τίποτα για την κοινωνική πολιτική. Ο κόσμος, όμως ξέρει ότι με οποιοδήποτε δημοσιονομικό χώρο και εάν μείνει, εμείς θα παίρνουμε κοινωνικά μέτρα. Η επιλογή του κόσμου είναι ξεκάθαρη. Με το δικό μας κοινωνικό πρόγραμμα ή με το πρόγραμμά σας (της ΝΔ) που δεν ξέρουμε το πώς θα χρηματοδοτήσετε  τις εξαγγελίες σας», σημείωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της ότι σπεκουλάρει πως η χώρα δεν θα βγει στις αγορές. «Εμείς θα βγούμε στις αγορές. Αλλά δεν περίμενα να σπεκουλάρετε και τις τράπεζες. Ποντάρετε στην καταστροφή. Είστε το ακραίο λαϊκό κόμμα, εδώ και ένα μήνα σπεκουλάρετε συνεχώς», είπε.

Ο υπουργός πάντως επέμεινε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει όλες τις αξιολογήσεις και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια.

Επανέλαβε ότι η χώρα θα βγει σύντομα στις αγορές και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν από 1.1.2019 ενώ όπως είπε θα υπάρξει χώρος και για τα κοινωνικά επιδόματα αλλά και να μειωθούν οι φόροι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλιστα υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν έχει καμία αμφισημία για το τι θα πράξει η κυβέρνηση λέγοντας πως ο προϋπολογισμός είναι περισσότερο πιο επεκτατικός… καθώς ήδη έχουμε κάνει ένα μέρος από τα αντίμετρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις