Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τσίπρας: Να μην κάνει πίσω η ΕΕ για το μεταναστευτικό

Τσίπρας: Να μην κάνει πίσω η ΕΕ για το μεταναστευτικό
photo epa

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να κάνει πίσω από ειλημμένες αποφάσεις της στο μεταναστευτικό-προσφυγικό επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, για την οποία είχε αποφασιστεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 και τώρα μετατίθεται στο «ταχύτερο δυνατό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την απροθυμία της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ να προωθήσει το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας πως θα κριθεί για τα αποτελέσματά της.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι μονομερώς προσανατολισμένη μόνο στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, αλλά να συζητάει και την εσωτερική με τον επιμερισμό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από έναν μηχανισμό ανακατανομής αιτούντων ασύλου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσαν το ζήτημα της Τουρκίας και Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να επισκεφθούν την Άγκυρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση σχετικά με τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, καθώς και για θέματα που αφορούν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μία πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα γίνει μέχρι το τέλος του 2018 και αυτό θα αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας στήριξε την πρόταση που διατυπώθηκε από αρκετούς ηγέτες να ολοκληρωθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι τις ευρωεκλογές τού 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις