Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βουλή live: Με 158 “ναι” η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη!

ψήφος εμπιστοσύνης
Φωτογραφία: Intime

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, πριν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
“Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως” είπε ο πρωθυπουργός, που ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης και για τους κατοίκους στο Μάτι. “Φουλ επίθεση” νωρίτερα από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του. Οι βρετανικές παροιμίες και ο… Όργουελ.
Την Τετάρτη στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Έως το τέλος της εβδομάδας το φορολογικό.
Λεπτό προς λεπτό όσα γίνονται στη Βουλή στο live blog του newsit.gr.

Οι μέρες που… ξεροσταλιάζαμε για να τελειώσει μια ψηφοφορία στη Βουλή μάλλον πέρασαν. Ας ελπίσουμε ανεπιστρεπτί. Σήμερα πέφτει η αυλαία της τριήμερης διαδικασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μόνο που η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν θα “πάει” ως τα μεσάνυχτα. Τουλάχιστον αυτό δείχνει ο προγραμματισμός μέχρι στιγμής.

Λίγα λεπτά πριν τις 19:00 το απόγευμα ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με αντίστροφη σειρά, δηλαδή με τον Γιάνη Βαρουφάκη πρώτο. Τελευταίος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ομιλία του οποίου θα ρίξει και την αυλαία. Με βάση λοιπόν τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό και αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, η ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει περίπου στις 22:30 το βράδυ.

Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στη Βουλή στο live blog του newsit.gr

Σήμερα στη Βουλή στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις έλαβαν το λόγο μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Καθένας εξ αυτών είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την ομιλία του: ο κ. Σταϊκούρας για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και κυρίως για το από πού θα βγουν τα λεφτά γι’ αυτές, σύμφωνα με την κριτική που ήδη ασκείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που προκάλεσε η εξαγγελία Μητσοτάκη άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά στις ομιλίες των υπουργών κ. Γεωργιάδης μίλησε για τις επενδύσεις και κυρίως για το θέμα του Ελληνικού και βέβαια ο κ. Χατζηδάκης αναμένονταν με ενδιαφέρον και… λογικό, για όσα είπε σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι δεν θ’ αυξηθούν τα τιμολόγια και δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός, ως είθισται, θα λάβει τελευταίος το λόγο, πριν από την (ονομαστική) ψηφοφορία. Η ομιλία του ουσιαστικά θα αποτελεί σύνοψη όσων είπε το βράδυ του Σαββάτου για το πλάνο και τους στόχους της κυβέρνησής του και θ’ απαντήσει παράλληλα στην κριτική που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, δίχως, όμως, να επιλέξει την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα ακολουθήσει μετά τις προγραμματικές στην Βουλή

Βουλή

Η ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της ΝΔ σηματοδοτεί το… τέλος των διαδικαστικών ζητημάτων και την εκκίνηση του νομοθετικού έργου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για διάφορα ανοικτά ζητήματα – όπως π.χ. για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ή τη διόρθωση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Θ’ ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή το φορολογικό, το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έπεται πιθανότατα μετά το Δεκαπενταύγουστο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα περιέχει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στα σκαριά βρίσκονται επίσης νομοσχέδια που αφορούν στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, καθώς αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα έχει σαφώς και οικονομικό αποτύπωμα. Όχι μόνο από την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολύ πιο φιλικού στις ξένες επενδύσεις.

Το βασικό μήνυμα που προκύπτει απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή δεν είναι άλλο από τη σκληρή δουλειά με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που έχουν τεθεί ανά υπουργείο. Οι περισσότεροι υπουργοί που μίλησαν το Σαββατοκύριακο εξειδίκευσαν τους επιμέρους στόχους του έργου τους και πλαισίωσαν τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις