Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Βουλή: Νέα καυτή εβδομάδα με “Βόρεια Μακεδονία” και Αναθεώρηση Συντάγματος

Βουλή: Νέα καυτή εβδομάδα με “Βόρεια Μακεδονία” και Αναθεώρηση Συντάγματος
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Νέος θερμός γύρος ανοίγει για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση από την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Την Δευτέρα (4.2.2019) αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή για κύρωση το Πρωτόκολλο ένταξης της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, το Πρωτόκολλο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στην Ολομέλεια μέχρι την άλλη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Επίσης για Δευτέρα και Τρίτη 11 και 12 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια θα εισαχθεί για συζήτηση και την πρώτη ψηφοφορία η Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η επεξεργασία στην Επιτροπή της Κύρωσης Πρωτοκόλλου, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής γίνεται σε μία συνεδρίαση, ενώ και η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια γίνεται και αυτή σε μία συνεδρίαση.

Δύο συνεδριάσεις πάντως, που σε κάθε περίπτωση οι τόνοι αναμένεται να χτυπήσουν… κόκκινο, παρόλο που στην ψηφοφορία δεν αναμένονται να υπάρξουν ανατροπές σε σχέση μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βουλή: Αναθεώρηση Συντάγματος

Έπειτα από 2,5 μήνες και 18 συνεδριάσεις η Επιτροπή Αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος ολοκλήρωσε το βράδυ της Τετάρτης (30.1.2019) το έργο της και η έκθεση θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια για να γίνει η τελική ψηφοφορία και να ληφθεί η απόφαση αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή έγινε ψηφοφορία επί όλων των προτάσεων που είχαν κατατεθεί για αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας και είχαν τον απαραίτητο αριθμό των 50 βουλευτών.

Η ψηφοφορία που έγινε επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και 6 συμπληρωματικών που κατατέθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εισηγητικό χαρακτήρα – και οι αποφάσεις για το ποιες τελικά διατάξεις του Συντάγματος θα κριθούν αναθεωρητέες θα ληφθούν από την ολομέλεια του Σώματος σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, που πρέπει να απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε δύο προτάσεις της ΝΔ. Η πρώτη αφορά το άρθρο 68 για τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να τις συγκροτεί – και η δεύτερη το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε τη θετική της ψήφο για τέσσερις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

Στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές, για το οποίο έχει καταθέσει και η ΝΔ πρόταση, με διαφορετικό, όμως, περιεχόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 6 ψηφοφορίες από τη Βουλή, μία ανά μήνα, που αν δεν καρποφορήσουν, να γίνεται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τον λαό.

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή – και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών στην 1η ψηφοφορία, ούτε οι 180 στη 2η, τότε να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, παρά την διαφωνία του κόμματος του για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, συμφωνεί εν τούτοις με τον τίτλο του άρθρου για αποσύνδεσή του με τις πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Τασούλας εκτίμησε ότι το άρθρο 32 μπορεί στην Ολομέλεια να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών με τη στήριξη της ΝΔ και έτσι η επόμενη Βουλή στην πρώτη σύνοδό της να μπορέσει να αλλάξει το περιεχόμενο της διάταξης με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, πριν προκύψει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε, επίσης, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών (για κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας) του άρθρου 62 για την βουλευτική ασυλία (προκειμένου αυτή να περιορίζεται μόνο στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή) και του άρθρου 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεών τους.

Για την τελευταία αυτή διάταξη και τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη να μειωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται σήμερα για την επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών στα 3/5.

Ωστόσο, διαφωνούν για το αν για τη στελέχωση αυτή θα συνεχίσει να αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα αποφασίζει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή όπως εισηγείται η Ν.Δ.

Κατά την ψηφοφορία, το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε επί όλων των άρθρων να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε “όχι σε όλα” και αποχώρησε.

Από την πλευρά τους, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝ.ΕΛΛ. – καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς υπερψήφισαν προτάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ.

Έντονο σημείο τριβής πάντως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθεί να παραμένει το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επανέλαβε την άποψη ότι “υπάρχει πράγματι δέσμευση της επόμενης Βουλής από την παρούσα, γιατί και οι δύο Βουλές είναι αναθεωρητικές”.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, υποστηρίζοντας πως η παρούσα Βουλή προτείνει άρθρα για αναθεώρηση, ενώ το περιεχόμενό τους το αποφασίζει η επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, ώστε, όπως είπε, η επόμενη Βουλή να διασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις που επιτάσσει η κορυφαία διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις