Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βούτσης: Ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα από τον ειδικό λογαριασμό των πυρόπληκτων!

Βούτσης: Ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα από τον ειδικό λογαριασμό των πυρόπληκτων!

Μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 37 εκατομμύρια ευρώ αλλά ούτε ένα από αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί για τους πυρόπληκτους της ανατολικής και δυτικής Αττικής!

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αποφάσεις για τα άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε έναν απολογισμό για τα χρήματα που έχουν μαζευτεί στον ειδικό κεντρικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για τους πυρόπληκτους της ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Ο Νίκος Βούτσης που προΐσταται του ειδικού αυτού κεντρικού λογαριασμού ανέφερε ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα είναι 37,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα είπε ότι δεν έχει εκταμιευτεί όμως ούτε ένα ευρώ. Υπάρχουν, είπε δύο αιτήματα που έχουν εγκριθεί και θα εκταμιευτούν και αυτά είναι για 1 εκατ. ευρώ για την αποξήλωση και διαχείριση του  αμιάντου από τα κτήρια και άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή συμπολιτών μας που είναι εγκαυματίες και υπάρχει μια λίστα του Υπουργείου Υγείας για τους  συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε ότι τα χρήματα αυτά δίνονται μόνο για την ικανοποίηση αιτημάτων που υποβάλλονται σε αυτή την ειδική επιτροπή διαχείρισης του λογαριασμού αυτού από υπουργεία και δήμους και όχι ατόμων.

Ο κ. Νίκος Βούτσης, όμως υπογράμμισε ότι υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Μητρώο καταγραφής και παρακολούθησης όλων των επιμέρους και ανεξάρτητων δωρεών  και χορηγιών που έχουν γίνει γιατί δεν υπάρχει μια κεντρική «καθαρή» εικόνα σχετικά με την πανθομολογούμενη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε.

Αναφορικά με τα 37,7 εκατ ευρώ που υπάρχουν τον λογαριασμό αυτό, ο κ. Νίκος Βούτσης είπε ότι τα 35 εκατ ευρώ έχουν προέλθει από κεντρικούς φορείς, τα  10 εκατ ευρώ από τα αποθεματικά της Βουλής των Ελλήνων, τα 5 εκατ ευρώ από την ΤτΕ και τα υπόλοιπα 2.800.000 ευρώ περίπου από εισφορές, χορηγίες είτε πολιτών είτε πρεσβειών.

Διαβεβαίωσε ότι τα 37,7 εκατ. ευρώ δεν θα μείνουν ανενεργά γιατί όπως είπε μόνο οι ετήσιες ανακοιδόμησεις κτηρίων που έχει αναλάβει να κάνει το Δημόσιο, τα οποία υπολογίζονται ότι θα είναι 150 με 200 θα χρειαστούν 200 εκατ. ευρώ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις