«Δυσμενέστερες θα ήταν οι επιπτώσεις για το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία εάν το ΑΣΕ δεν ενέκρινε το αίτημα ομαδικών απολύσεων της επιχείρησης και ακολουθούσαν μια «πεπατημένη» 31 ετών».
Την επισήμανση αυτή έκαναν, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας (ΑΣΕ) το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις απολύσεις των 45 από τους 74 εργαζομένους στην Χαλυβουργία Ελλάδος.
«Εάν η απόφαση ήταν διαφορετική», σημειώνουν τα ίδια στελέχη, «είτε το εργοστάσιο θα οδηγούνταν σε κλείσιμο, οπότε όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι θα έχαναν τη θέση εργασίας τους χωρίς αποζημίωση, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, όλοι οι εργαζόμενοι θα εγκλωβίζονταν σε ένα καθεστώς γκρίζας εργασίας, με εκ περιτροπής απασχόληση και οριακές αμοιβές στα επίπεδα των 150 ευρώ το μήνα».
Η «Ελληνική Χαλυβουργία» προσέφυγε στο ΑΣΕ στις 18 Φεβρουαρίου με αρχικό αίτημα για 90 ομαδικές απολύσεις. Ακολούθησαν επτά τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, κατά τις οποίες μειώθηκε περίπου στους μισούς ο αριθμός των εργαζομένων που επρόκειτο να απολυθούν, ενώ η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει στους απολυόμενους, αποζημιώσεις ύψους 492.611 ευρώ. Εκτός από την προβλεπόμενη αποζημίωση συμφωνήθηκε θα δοθούν ως επιπλέον αποζημίωση και 1.000 ευρώ σε κάθε απολυόμενο.
Το ΑΣΕ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις. «Τέθηκε ρήτρα άμεσης επαναπρόσληψης των απολυμένων «ευθύς μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά και παραγωγικά δεδομένα της επιχείρησης ενώ παράλληλα διασφαλίστηκε η θέση εργασίας των άλλων 29 εργαζομένων της επιχείρησης. Κατά την επιλογή των εργαζομένων που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους τέθηκαν αυστηρά κριτήρια, όπως η διατήρηση ειδικοτήτων, που κρίθηκαν απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, η οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων και η αρχαιότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΗΜΑΡ για Χαλυβουργία: “Είναι παραλογισμός…”