Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ζαριφόπουλος στο newsit.gr: Το lockdown, η αλήθεια για το 5G και τα ΙΧ χωρίς οδηγό

Ζαριφόπουλος στο newsit.gr: Το lockdown, η αλήθεια για το 5G και τα ΙΧ χωρίς οδηγό

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, ένα υπουργείο απέδειξε στην πράξη πως όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν, μπορούν! Μπορούν όχι απλά να κάνουν την δουλειά τους, την οποία οφείλουν να κάνουν, αλλά να κάνουν και το κάτι παραπάνω, όπως το να υλοποιήσουν ένα μεγάλο σχέδιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που αποτελεί την επανάσταση σε ότι αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας. Και έτσι έγινε!

Μέσα σε  λίγους μήνες οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάστηκαν σκληρά ακόμη και στο lockdown και έτσι δημιούργησαν πάνω από 600 ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο gov.gr που άλλαξαν το τοπίο στις συναλλαγές των πολιτών  με το δημόσιο.

Για όλες τις νέες εξελίξεις του gov.gr,  τις αλλαγές που έρχονται στο άμεσο μέλλον στην χώρα μας και στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, και με αφορμή το νομοσχέδιο με τα 232 άρθρα που κατατέθηκε στην βουλή  για τον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής πολιτικής σε θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης  Ζαριφόπουλος, μίλησε στο newsit.gr  και την Μάγδα Τσέγκου.

Αναφέρθηκε εκτενώς στους «αρνητές της μάσκας» αλλά και στους «αρνητές του 5G»  και απάντησε  για τους  μύθους και τις αλήθειες γύρω από την νέα και  σπουδαία τεχνολογική επανάσταση που έρχεται  σύντομα  στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξήγησε πως θα λειτουργήσει το ταμείο «Φαιστός» το  fund, το οποίο θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να αναπτύξουν τις εφαρμογές του 5G.

Ακόμη, απάντησε στο γιατί καταργείται το fax σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, και αποκάλυψε  πως υπάρχουν χωριά σε πολλά σημεία της χώρας εν έτη 2020 που δεν έχουν τηλεόραση, αφού δεν έχουν σήμα από την ΕΡΤ ή την DIGEA.  Ένας μεγάλος στόχος όπως ανέφερε, είναι κάποια στιγμή το ΚΕΠ να αποτελέσει το μοναδικό γκισέ του δημοσίου για τον πολίτη και να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα από το έξυπνο κινητό μας και τον υπολογιστή, συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια και η Ακαδημία πολιτών όπως και άλλα μέσα από άλλα προγράμματα,  που μπορούν συνολικά να χτίσουν τις ψηφιακές δεξιότητες στον πληθυσμό.

                                                                                                                                                               Αν θα πάμε σε lockdown θα το αποφασίσουν οι ειδικοί

«Τα πράγματα είναι σίγουρα σοβαρά και όλος ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο ιός δεν έχει φύγει, είμαστε ακόμα και ζούμε με τον ιό αυτό. Πρέπει λοιπόν να τηρήσουμε τα μέτρα, πρέπει να προσέξουμε όλοι μας, από κει και πέρα τι θα κάνουμε σαν πολιτεία ουσιαστικά θα είναι αυτό που κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Αυτό πρέπει να κάνουμε, αυτό είναι που καταφέραμε να κάνουμε, και μας έφερε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με άλλες χώρες. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες των ειδικών, συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις τους, περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία. Όλες αυτές οι υποδείξεις προφανώς στηρίζονται σε επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία συνεχώς αναλύονται και όταν έχουμε τις τελικές υποδείξεις από τους ειδικούς, θα τις ακολουθήσουμε και νομίζω ξαναλέω και πάλι, ότι αυτό πρέπει να κάνουμε, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα από εμάς. Αυτούς πρέπει να ακούμε σε όλα τα θέματα, πόσο μάλλον στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτό ήταν που μας έφερε σε μία πολύ καλή θέση. Δεν είχαμε τα θύματα που είχαν άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό, αυτό θα κάνουμε και τώρα και αν πρέπει αυτό να είναι κάποιο μερικό lockdown ή κάποια πιο αυστηρά μέτρα, θα πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι και να τα ακολουθήσουμε.»

Κάθε μέρα έχουμε πάνω από 4.500 ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις, πάνω από 2.000 ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις και πάνω από 10.000 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης

«Καταρχάς να πω γιατί καταφέραμε αυτά που καταφέραμε κατά τη διάρκεια του lockdown. Σίγουρα ήμασταν οργανωμένοι από την αρχή, από το καλοκαίρι πέρυσι όταν αναλάβαμε, πέρυσι το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, οργανώσαμε ομάδες που κοίταξαν διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσαμε να ψηφιοποιήσουμε από υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, ήμασταν έτοιμοι και μπορέσαμε λοιπόν αυτά να τα αξιοποιήσουμε και έτσι να σηκώσουμε στον αέρα το gov.gr με πάνω από 500 ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην πρώτη φάση. Τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 600. Να ψηφιοποιήσουμε την υπεύθυνη δήλωση, την εξουσιοδότηση, πολλά πιστοποιητικά και έτσι να διευκολύνουμε τον πολίτη, που μπορούσε πλέον να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του με το κράτος από το σπίτι του χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί. Για αυτό και προτεραιοποιήσαμε τις υπηρεσίες τις πιο δημοφιλείς. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το γεγονός, ότι σήμερα που μιλάμε κατά μέσο όρο έχουμε πάνω από 4.500 ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις κάθε μέρα, έχουμε πάνω από 2.000 ηλεκτρονικές κατά μέσο όρο εξουσιοδοτήσεις κάθε μέρα, πάνω από 10.000 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης. Προτεραιοποιήσαμε λοιπόν τις υπηρεσίες πιο δημοφιλείς αυτές που συνήθως έφερνε τον κόσμο στα γκισέ των ΚΕΠ και των άλλων φορέων. Τώρα στο νομοσχέδιο να απαντήσω την ερώτησή σας. Το νομοσχέδιο έχει 232 άρθρα γιατί ουσιαστικά συγκεντρώνει σε ένα σημείο, όλη τη νομοθεσία, όλη την ελληνική νομοθεσία, όλων των περασμένων ετών, που είναι σχετική με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Υπάρχουν δηλαδή μέσα σε αυτά τα 232 άρθρα και διατάξεις που έχουν να κάνουν με την διαύγεια οι οποίες επικαιροποιούνται εκεί που χρειάζεται τα συγκεντρώνουμε όλα προκειμένου να είναι πολύ εύκολο πλέον για τον πολίτη να δει όλα τα σχετικά νομοθετήματα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ένα σημείο.

Το 2020 περίπου 500 χωριά δεν έχουν τηλεόραση

 «Στα 232 άρθρα προσθέτουμε και κάποια ενδιαφέροντα νέα πράγματα, για παράδειγμα, μέσα στο νόμο αυτό, καλύπτουμε πλήρως πλέον τις λεγόμενες ¨λευκές περιοχές¨. Περιοχές της Ελλάδος που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη αυτή τη στιγμή τις καλύπτουμε, δίνοντας σχετική υπηρεσία, δορυφορική υπηρεσία, προκειμένου όλοι οι Έλληνες σε όλα τα σημεία της χώρας να μπορούν να δουν τηλεόραση.

Ναι, υπάρχουν χωριά σε πολλά σημεία της χώρας που δεν έχουν σήμα από την ΕΡΤ ή την DIGEA και είναι κάτι το οποίο καλύπτουμε πλέον πλήρως. Όσον αφορά και τη συντήρηση του εξοπλισμού, γιατί θα πάρουν  και εξοπλισμό οι πολίτες στα σημεία αυτά δορυφορικό, προκειμένου να δουν δορυφορικά πακέτα, αυτό είναι κάτι το οποίο δρομολογούμε με αυτό το νομοσχέδιο.»

Για ποιους λόγους καταργούμε το fax

«Νομίζω από εν έτη 2020 μπορούμε να αξιοποιήσουμε άλλα εργαλεία. Όσον αφορά την επικοινωνία, ηλεκτρονικά εργαλεία, email κλπ, τα οποία είναι και πιο ασφαλή, προκειμένου να γίνονται αυτές οι συναλλαγές και με έναν ασφαλέστερο τρόπο, αλλά και πιο εύκολα πιο γρήγορα. Δεν είμαστε να ξέρετε η μόνη χώρα η οποία έχει το fax στη δημόσια διοίκηση, στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, το εθνικό σύστημα υγείας, το NHS, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φαξ στο βρετανικό δημόσιο. Εμείς λοιπόν πρέπει να προχωρήσουμε όπως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία και να αξιοποιήσουμε άλλες τεχνολογίες. Σίγουρα εντάξει υπάρχει ένα κόστος το οποίο εξοικονομείται. Αλλά κυρίως, έχει να κάνει με τα θέματα ασφάλειας στην επικοινωνία, στη συναλλαγή και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας προκειμένου και η δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται πιο εύκολα και του πολίτη να μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα από αυτή την αξιοποίηση της τεχνολογίας πιο καλά»

Στόχος μέσα από το «το ταμείο «Φαιστός» είναι να λάβει έσοδα πάνω  370 εκατομμύρια

«Το ταμείο «Φαιστός» λοιπόν είναι ένα fund, ένα ταμείο το οποίο θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να αναπτύξουν τις εφαρμογές του 5G. Δεν είναι απλά ένα πιο γρήγορο internet. Σαφώς είναι ένα πιο γρήγορο internet από το 4G, αλλά θα έχει πάρα πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία, πάρα πολλές εφαρμογές b2b Business to business. Αυτές τις εφαρμογές, κάποιος πρέπει να τις αναπτύξει. Δεν αρκεί λοιπόν οι πάροχοι να αναβαθμίσουν το δίκτυό τους και να έχουμε κάλυψη 5G, που θα έχουμε στο τέλος του 2021. Πρέπει να αναπτυχθούν και οι εφαρμογές που θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία 5G. Αυτές τις εφαρμογές θέλουμε να στηρίξουμε μέσα από το ταμείο «Φαιστός». Θέλουμε λοιπόν αυτό το fund να στηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις και γενικότερα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες θα αναπτύξουν αυτές τις εφαρμογές. Ποιες είναι αυτές οι εφαρμογές. Αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία, λύσεις τηλεϊατρικής τηλεχειρουργικής, ρομποτικής χειρουργικής, αυτόνομα αυτοκίνητα, τα οποία θα μπορούν να κινηθούν, μέσω της τεχνολογίας, χωρίς οδηγό. Αυτά ακούγονται ως επιστημονική φαντασία σήμερα, βρίσκονται σε ένα πειραματικό και σε πολλές περιπτώσεις προχωρημένο πειραματικό στάδιο, σε άλλες χώρες του κόσμου, γιατί όχι και στην Ελλάδα. Κάποιοι όμως, ξαναλέω κάποιες επιχειρήσεις, πρέπει αυτές τις εφαρμογές γιατί αυτές οι εφαρμογές είναι που κάνουν τη διαφορά, αυτό είναι που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην αυτονομία της χώρας πρέπει να τις αναπτύξουν. Εμείς ερχόμαστε λοιπόν σαν κράτος και κάποια από τα λεφτά τα οποία θα λάβουμε από τη δημοπρασία του φάσματος. Θα γίνει ένας διαγωνισμός που θα ολοκληρωθεί θέλουμε να πιστεύουμε στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πάρουν τις συχνότητες του φάσματος που δημοπρατούμε προκειμένου να αναπτύξουν το 5G. Το κράτος, το ελληνικό δημόσιο, θα λάβει κάποια έσοδα έχουμε πει ότι θα είναι 370 εκατομμύρια σύμφωνα με την τιμή εκκίνησης που έχουμε βάλει σε αυτό τον διαγωνισμό. Το 1/4 αυτών των χρημάτων περίπου 90 εκατομμύρια θα διατεθούν σε αυτό το ταμείο και μέσω αυτού του ταμείου και μαζί και με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα προστεθούν θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις να φτιάξουν αυτές τις εφαρμογές. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις για το οικοσύστημα καινοτομίας, για τις νέες θέσεις εργασίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε στη χώρα μας, προκειμένου μέσα από αυτές τις εφαρμογές, πραγματικά να αξιοποιήσουμε πλήρως την τεχνολογία των δικτύων πέμπτης γενιάς.»

Το ΚΕΠ θα αποτελέσει το μοναδικό γκισέ του δημοσίου για τον πολίτη

«Υπάρχει μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στα ΚΕΠ και της προσπάθειας αυτής ηγείται, ο Υφυπουργός κύριος Γεωργαντάς. Εδώ η προσπάθεια είναι, κάποια στιγμή το ΚΕΠ να αποτελέσει το μοναδικό γκισέ του δημοσίου για τον πολίτη. Θέλουμε κάποια στιγμή να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα από το έξυπνο κινητό μας και τον υπολογιστή. Γνωρίζουμε ότι όσο και να προσπαθήσουμε και θα προσπαθήσουμε και μέσα από την ψηφιακή Ακαδημία πολιτών και μέσα από άλλα προγράμματα, να χτίζουμε τις ψηφιακές δεξιότητες στον πληθυσμό, πάντα θα υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θα έχουν αυτές τις δεξιότητες, δεν θα αισθάνονται ασφαλείς άνετα αν θέλετε, όχι γιατί υπάρχει θέμα ασφάλειας, είναι απολύτως ασφαλείς οι συναλλαγές αυτές, αλλά μπορεί κάποιοι συμπολίτες μας να μην έχουν αυτή την εξοικείωση με την τεχνολογία. Να μπορούν αυτοί να πάνε στο ΚΕΠ και μόνο στο ΚΕΠ, θα είναι το μοναδικό γκισέ και θα εξυπηρετηθούν εκεί και εκεί όμως, βάζουμε την τεχνολογία και τη βάζουμε άμεσα για να μπορέσουμε όλοι να εξυπηρετήσουμε. Βάζουμε λοιπόν λύσεις τηλεσυνεδρίασης. Ουσιαστικά δηλαδή μία λύση όπου ο πολίτης κλείνει ηλεκτρονικά ραντεβού σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προκειμένου να συνομιλήσει με έναν εξειδικευμένο υπάλληλο για κάποια υπόθεση.»

 


Πρέπει ή όχι να ανησυχούν οι πολίτες για την ακτινοβολία του 5G;

 «Το 5G όπως είπα πριν δεν είναι 1G ακόμα, δεν είναι ότι πήγαμε από το 4 και απλά πήγαμε στο 5 και θα έχουμε ένα πιο γρήγορο internet. Θα έχουμε πιο γρήγορο διαδίκτυο όμως μία πολύ πιο σταθερή σύνδεση, ένα πολύ πιο σταθερό δίκτυο και αυτό το δίκτυο θα έχει τη δυνατότητα πολλές συσκευές να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες, σε κοντινή απόσταση και αυτό θα μας οδηγήσει σε εφαρμογές του περίφημου διαδικτύου των πραγμάτων, του Internet of Things .Οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για το 5G, χρησιμοποιούνται και σήμερα που μιλάμε, δεν πάμε σε πιο υψηλές συχνότητες. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο διαδίκτυο για το ότι όσο πιο ψηλά πάμε σε συχνότητες, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία. Εμείς και η Ευρώπη, όχι μόνο εμείς, η Ευρώπη πολύ συντηρητικά πηγαίνει μέχρι τα 26 gigahertz πηγαίνει μέχρι κάποιες συχνότητες που ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή ξαναλέω, χρησιμοποιούνται. Στην Αμερική σε άλλες χώρες όντως υπάρχουν και πιο υψηλές συχνότητες στα 60 gigahertz και λοιπά και λοιπά και εκεί ίσως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τόσα πολλά δεδομένα τόσες πολλές μετρήσεις και υπάρχει ίσως  μία ανησυχία. Πάμε λοιπόν πολύ πιο συντηρητικά σε συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται και όσον αφορά την ακτινοβολία των κεραιών το έχω ξαναπεί και συνεντεύξεις μου, ακολουθούμε και εκεί τις υποδείξεις των ειδικών. Υπάρχει ένας διεθνής φορέας λέγεται  ICNIRP , που μετά από πάρα πολλές μελέτες, πάνω από χιλιάδες μετρήσεις, έχει ορίσει κάποια διεθνή όρια, όσον αφορά για την εκπομπή ακτινοβολίας, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από τις κεραίες.»

Θα προστεθούν κεραίες των εταιρειών και πως μετράνε τα όρια εκπομπών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

«Δεν θα πολλαπλασιαστούν οι κεραίες. Το αν θα προστεθούν κάποιες κεραίες, θα έχει να κάνει σίγουρα με τη ζήτηση, θα το δούμε αυτό, αλλά δεν τα πολλαπλασιαστούν ξαναλέω και πάλι δεν πάμε και στις πολύ υψηλές συχνότητες όπου εκεί πραγματικά θα χρειαζόντουσαν περισσότερες κεραίες. Τα όρια εκπομπών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, παραμένουν τα ίδια μέχρι να αλλάξουν από το διεθνή από το φορέα και ξαναλέω και πάλι ότι αν αλλάξουν αυτά τα όρια στη χώρα μας είναι ακόμα πιο χαμηλά από αυτά τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί από τον διεθνή φορέα. Είναι κάτι επίσης που πρέπει να αναφέρω. Πού τα μετράμε αυτά τα όρια και εκεί διάφορες χώρες διαφοροποιούνται. Εμείς πάμε και μετράμε αυτό το 60% μέσα στον αστικό ιστό, το μετράμε στο πιο επιβαρυμένο σημείο που είναι σχεδόν πάνω στην κεραία ή ακριβώς από κάτω εκεί στην ταράτσα. Εκεί δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Άλλες χώρες μετράνε αυτό το όριο εκεί που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα και το πρώτο σπίτι βρίσκεται εδώ, η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι σε κάποια απόσταση, μετράνε αν το όριο το 100 στις περισσότερες των περιπτώσεων, υφίσταται εκεί που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό, εμείς πάμε και το μετράμε πάνω στην κεραία και αν θυμόμαστε κάποια πράγματα από την φυσική του σχολείου, τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πέφτει δραματικά με την απόσταση, έχουμε το τετράγωνο της απόστασης. Άρα εκεί που έχουμε ανθρώπινη δραστηριότητα, όχι δεν έχουμε το 100 που είναι το διεθνές όριο, όχι δεν έχουμε το 60 που εμείς θεσμοθετήσαμε, μέσα στα αστικά κέντρα. Έχουμε κάτι πολύ χαμηλότερο. Επιπλέον όλων αυτών που ανέφερα κάνουμε πάρα μα πάρα πολλούς ελέγχους είναι ελάχιστες χώρες αν υπάρχει χώρα που έχει περισσότερους ελέγχους που κάνει περισσότερους  ελέγχους, σε ετήσια βάση και της κάνει μια αρχή, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία σε κυκλική βάση ελέγχει το 20% των κεραιών κάθε χρόνο. Αν Λοιπόν το 2019 και αυτά είναι πραγματικά στοιχεία, ελέγχθηκαν πάνω από 2.500 κεραίες στην Ελληνική επικράτεια, για την ακτινοβολία και είπα που το μετράνε και είπα πια είναι τα όρια κοιτάνε να δούνε από τις δυόμιση λοιπόν χιλιάδες κεραίες και παραπάνω που ελέγχθηκαν την τελευταία χρονιά, τέσσερις βρέθηκαν να εκπέμπουν πάνω από το δικό μας όριο. Όχι πάνω από το διεθνές όριο και ήταν και οι τέσσερις στα λεγόμενα πάρκων κεραιών πολύ μακριά δηλαδή από ανθρώπινη δραστηριότητα, στο 70 λοιπόν είχανε εκπομπή πιο υψηλή.»

Έρχονται τα ΙΧ χωρίς οδηγό

«Θα μπορούμε δηλαδή να έχουμε πολλές συσκευές ταυτόχρονα συνδεδεμένες, για παράδειγμα είναι προϋπόθεση για τα αυτοκίνητα τα οποία κάποια στιγμή και θα δείτε ότι θα γίνει αυτό και στον υπόλοιπο κόσμο και στη χώρα μας, θα μπορούν να μετακινηθούν χωρίς οδηγό και να μεταφέρουν πράγματα, για παράδειγμα στους αυτοκινητόδρομους, εκεί για να γίνει αυτό το πράγμα θα πρέπει προφανώς, να υπάρχει δυνατότητα και το 5G φέρνει αυτή τη δυνατότητα, πολλά τέτοια αυτοκίνητα, πολλές τέτοιες συσκευές, να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες. Γιατί προφανώς δεν θα κινείται ένα αυτοκίνητο μόνο του, θα κινείται μαζί με άλλα αυτοκίνητα, ταυτόχρονα συνδεδεμένα, ταυτόχρονα συνδεδεμένες οι συσκευές αυτές και θα μπορούν να λαμβάνουν για να στέλνουν σήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί μία διαδρομή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, με το 5G μπορούμε τέτοιου είδους εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων να τις επιτύχουμε.»

Όλη η συνέντευξη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις