Το θρεπτικό γεύμα του 5λεπτου
Αυτό είναι ένα γρήγορο γεύμα που φτιάχνω πολύ συχνά, κυρίως για μεσημεριανό.
Η έμπνευση για αυτό το πιάτο ήρθε από τα έτοιμα γεύματα στην Ασιατική γωνιά του σούπερ μάρκετ και δεν είναι άλλο από το spicy tuna rice cake.
Εκτός από εύκολη, γρήγορη και υγιεινή, αυτή η συνταγή, δεν χωράει δικαιολογίες για να μην ετοιμάσουμε ένα «καθαρό» και ωφέλιμο γεύμα, αφού απαιτεί μόνο τέσσερα υλικά, που υπάρχουν σχεδόν σίγουρα, στο ντουλάπι τροφίμων.
Κρίνω εξ’ ιδίων, βέβαια, γιατί ο τόνος σε νερό ή λάδι, σε κονσέρβα ή σε φακελάκια, υπάρχει πάντα στην κουζίνα μου, για ένα σάντουιτς, μια σαλάτα, ή μια γρήγορη σάλτσα για ζυμαρικά.
Ένας ακόμη άσος στο μανίκι, είναι το έτοιμο ρύζι, όλων των ειδών, συσκευασμένο σε vacuum, που θέλει μόνο ζέσταμα. Αν όμως δεν θέλετε να ελέγξετε τους υδατάνθρακες, μπορείτε να επιλέξετε «ρύζι» από κουνουπίδι ή κινόα, αλλά και μία πράσινη σαλάτα.
Πικάντικο μπολ με ρύζι και τόνο
Υλικά:
- 1 κονσέρβα τόνο σε νερό, στραγγισμένο
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light
- 2 – 3 κουταλάκια του γλυκού καυτερή σάλτσα sriracha
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φάκελο λευκό ρύζι, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- μισό αγγούρι σε λεπτές φέτες
- λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε τον στραγγισμένο τόνο, τη μαγιονέζα, την καυτερή σάλτσα, σριράτσα και μαύρο πιπέρι κατά βούληση.
Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε την ένταση από την καυτερή σάλτσα, όσο μας αρέσει και αντέχουμε.
Ζεσταίνουμε το ρύζι στον φούρνο μικροκυμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ ανακατεύοντάς το με τη σάλτσα σόγιας, για να πάρει γεύση.
Αν θέλουμε, το μοιράζουμε σε δύο μπολ, ύστερα.
Βάζουμε πάνω στο ρύζι, το πικάντικο μείγμα τόνου ομοιόμορφα και σερβίρουμε με φέτες αγγουριού στο πλάι του μπολ και σουσάμι.