Παρασκευή, 6 Δεκ.
14oC Αθήνα

Βουτυρένια αφράτα ψωμάκια σαν μισοφέγγαρα, μαλακά και υπέροχα

Βουτυρένια αφράτα ψωμάκια σαν μισοφέγγαρα, μαλακά και υπέροχα

Πόσο πιο κομψό είναι στο επόμενο επίσημο ή γιορτινό τραπέζι σας, να προσφέρετε χειροποίητα ατομικά ψωμάκια, αντί να βάλετε το ψωμί κομμένο σε φέτες, όπως κάνουμε συνήθως; Αυτή είναι η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για ατομικά μπριοσάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου που θα εντυπωσιάσουν κάθε φορά που θα τα σερβίρετε.

Το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο και δεν υπάρχει εξαίρεση με αυτά τα ρολά. Είναι αλλιώς να έχετε επιμεληθεί με αγάπη, τα πάντα και ας έχετε φτιάξει λιγότερα φαγητά, αλλά νόστιμα, όμορφα και με φροντίδα. Όλη αυτή η προετοιμασία και η προσοχή κάνει τους καλεσμένους σας να νιώθουν πολύ ξεχωριστοί.

Αυτή η συνταγή δουλεύει πάντα, αρκεί να έχετε στη διάθεσή σας, μίξερ με εργαλείο ζυμώματος. Χρειαζόμαστε μίξερ, λόγω της φύσης της ζύμης αυτής, που κολλάει στο χέρι. Αν ζυμώσουμε με το χέρι, θα χρειαστεί περισσότερο αλεύρι, για να τη δουλέψουμε, με αποτέλεσμα, το πολύ αλεύρι να κάνει τα ρολά πιο βαριά και να χάσουν την ελαφριά και αέρινη υφή τους.

Οι ζύμες με μαγιά θέλουν, προσοχή σε δύο πράγματα: πρώτον, θέλουν χρόνο και ζέστη για το φούσκωμα, δηλαδή όσο πιο ζεστό το σπίτι, τόσο πιο γρήγορα «ανεβαίνει» η ζύμη και δεύτερον, μην ζεστάνετε πολύ το γάλα, γιατί η μαγιά ενεργοποιείται σε ζεστό αλλά όχι καυτό υγρό.

Ατομικά αφράτα μπριοσάκια μισοφέγγαρο

Υλικά:

  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλάκι μαγιά- σκόνη
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Γάλα για επικάλυψη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε, το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να είναι ζεστό και όχι καυτό, να αντέχετε να το δοκιμάζετε με το δάχτυλό σας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε στο χλιαρό γάλα τη ζάχαρη και τη μαγιά, μέχρι να διαλυθούν και τα δύο. Προσθέτουμε το βούτυρο, στο γάλα, να λιώσει με την υπολειπόμενη θερμότητα. Αν σας μείνουν μερικά μικρά κομμάτια, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Χτυπάμε ξεχωριστά το αυγό και το βάζουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι τα ενώνουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του γάλακτος και με ένα πιρούνι σχηματίζουμε μια ζύμη.

Τοποθετούμε τον γάντζο ζύμης και ζυμώνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και κολλώδη ζύμη.

Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη φαγητού και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου μία ώρα, μέχρι η ζύμη μας, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βγάζουμε από τον κάδο τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζουμε και από πάνω με λίγο ακόμα αλεύρι.

Πιέζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κύκλο, περίπου στο μέγεθος μιας πίτσας 6 κομματιών.

Κόψτε τον κύκλο με ένα κοφτερό, αλευρωμένο μαχαίρι πρώτα σε 4 κομμάτια και μετά κόβουμε κάθε τέταρτο, στα 3.

Τυλίγουμε κάθε «σφήνα» ζύμης, ξεκινώντας από το φαρδύ άκρο σε σχήμα ρολού μισοφέγγαρου πριν τα μεταφέρετε σε απόσταση λίγων εκατοστών μεταξύ τους σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.

Καλύπτουμε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν τα μπριοσάκια μας, για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλείφουμε το πάνω μέρος κάθε ρολού με λίγο γάλα, πριν τα ψήσουμε για 12 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα απολαύσουμε ζεστά. Αν θέλουμε να τα κρατήσουμε για αργότερα, πρέπει να κρυώσουν και μετά να τα βάλουμε σε αεροστεγές κουτί φύλαξης.

Τα μπριοσάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου, μπορείτε να τα σερβίρετε στο δείπνο, με κρύο βούτυρο που έχετε ανακατέψει με σκόρδο και μυρωδικά και αλλά και στο πρωϊνό, αφού θυμίζουν κρουασάν λόγω του σχήματος, αλλά λειτουργούν σαν ψωμάκια, έτοιμα να υποδεχτούν αλμυρή ή γλυκιά γέμιση ή άλειμμα.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις