Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Wall Street Journal: Το Instagram βοηθάει τα δίκτυα παιδόφιλων να βρουν υλικό παιδικής πορνογραφίας

Wall Street Journal: Το Instagram βοηθάει τα δίκτυα παιδόφιλων να βρουν υλικό παιδικής πορνογραφίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μπορεί να ακούγεται ανατριχιαστικό, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί το Instagram για να κάνει προτάσεις στους χρήστες, ουσιαστικά καθοδηγούν τους χρήστες σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Μέσω του Instagram (του τεχνολογικού κολοσσού Meta Platforms, που έχει επίσης το Facebook και το Whatsapp) μπορεί να μη γίνεται απευθείας ανταλλαγή του παράνομου υλικού, ωστόσο μπορεί μέσω αυτού, μπορούν να συνδεθούν οι παιδόφιλοι μεταξύ τους και να καθοδηγηθούν στη συνέχεια σε εμπόρους τέτοιου περιεχομένου μέσω των προτάσεων που γίνονται στον χρήστη.

Οι άνθρωποι που έκαναν την έρευνα, ανακάλυψαν ότι το Instagram επιτρέπει στους ανθρώπους να αναζητούν hashtag με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας και να τους συνδέει με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν της λέξεις των hashtag για να διαφημίσουν τέτοιο υλικό προς πώληση.

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει η Meta, η οποία αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας και υποστήριξε ότι έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα» είπε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά».

Σύμφωνα με την Meta, τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδόφιλων και σχεδιάζει περισσότερες απομακρύνσεις. Έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtag που καθιστούν τα παιδιά αντικείμενα σεξουαλικών σκοπών και περιόρισε τα συστήματά της ώστε να μην προτείνουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Δήλωσε, επίσης, ότι εργάζεται για να αποτρέψει τα συστήματα από το να προτείνουν εν δυνάμει παιδόφιλους ενήλικες να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.
Σύμφωνα με πρώην αλλά και νυν υπαλλήλους της Meta ο αριθμός των λογαριασμών στο Instagram που υπάρχουν κυρίως για να παρακολουθούν τέτοιο περιεχόμενο είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο της Meta η εταιρεία επιδιώκει να αφαιρέσει τέτοιους χρήστες, διαγράφοντας 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών της για την ασφάλεια των παιδιών μόνο τον Ιανουάριο.

Το Instagram, που υπολογίζεται ότι έχει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους. Οι ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και σε άλλες, μικρότερες κοινωνικές πλατφόρμες, τονίζοντας ότι το πρόβλημα στο Instagram είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις