Ερευνητές των τμημάτων Μικρο-Νανοτεχνολογίας και Φωτονικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δανίας (DTU), παρουσίασαν μία νέα μέθοδο, η οποία επιτρέπει την έγχρωμη εκτύπωση λέιζερ σε αδιανόητα μικρές διαστάσεις κι επιφάνειες.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να εκτυπώσουν με λέιζερ την «Μόνα Λίζα» πάνω σε χώρο μικρότερο και από ένα pixel μιας οθόνης. Οι εκτυπώσεις αυτές έχουν ανάλυση έως 127.000 dpi (κουκίδων ανά ίντσα), όταν για παράδειγμα ένα περιοδικό που κυκλοφορεί στην αγορά, συνήθως εκτυπώνεται σε ανάλυση 300 dpi.
Φυσικά για να μπορέσει να εκτυπωθεί κάτι με αυτή την τεχνολογία χρειάζεται μια ειδική επιφάνεια η οποία ονομάζεται «πλασμονική μεταεπιφάνεια» και στη συνέχεια με διαδοχικούς παλμούς λέιζερ η εικόνα αναπαράγεται θερμαίνοντας τοπικά την επιφάνεια αυτή. Έτσι ανάλογα με την ένταση της ακτίνας λέιζερ και την τοπική παραμόρφωση της επιφάνειας, εκτυπώνονται διαφορετικά χρώματα, με ταχύτητα ένα νανοδευτερόλεπτο ανά πίξελ.
Η τεχνολογία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να εφαρμοστεί για την “αόρατη” εκτύπωση πάνω σε προϊόντα και άλλα αντικείμενα, ώστε να ξεχωρίζουν τα γνήσια από τα πλαστά και τα αντίγραφα ενώ πιστεύουν ότι μία μέρα θα αντικαταστήσει τους συμβατικούς εκτυπωτές λέιζερ.