Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ανένδοτοι οι αγρότες ξενυχτούν στα μπλόκα – “Κόκκινο πανί” οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχείς οι προπηλακισμοί! Την Τρίτη οι αποφάσεις

Το μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη / Φωτό Eurokinissi
Το μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη / Φωτό Eurokinissi

– Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι αγρότες, που συνεχίζουν τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις
– Απέφυγαν το “επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων” που μέχρι χθες έμοιαζε… αναπόφευκτο
– Χαμός όπου συναντούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Τελευταίες περιπτώσεις αυτές των Ν. Παπαδόπουλου και Θ. Παραστατίδη σε Λάρισα και Κιλκίς
– “Η συμφωνία για το ασφαλιστικό είναι αναγκαία και για τους ίδιους τους αγρότες” δηλώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου
– “Καμπανάκι” και από τον τρύφωνα Αλεξιάδη, μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις της Όλγας Γεροβασίλη
-Έχοντας 800 τρακτέρ… ετοιμοπόλεμα, οι αγρότες ετιομάζονται να “κόψουν” στη μέση την Εγνατία
– Πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Καβάλα και συνεχίζουν να δείχνουν ανυποχώρητοι
– Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το οδοιπορικό του newsit.gr

Το ασφαλιστικό εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού οι αντιδράσεις τω επαγγελματικών κλάδων στο σχέδιο Κατρούγκαλου κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται. Αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων είναι οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει και εμφανίζονται διατεθειμένοι να φτάσουν την κατάσταση στα άκρα.

Κάλεσμα Τσίπρα, στάση αναμονής από τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τους κάλεσε χθες σε διάλογο για να βρεθεί λύση, με τους αγρότες 30 συντονιστικών επιτροπών που συνεδρίασαν στα Τέμπη, να αποφασίζουν να κλείνουν δυο φορές την ημέρα, την Κυριακή και τη Δευτέρα, τους δρόμους για δυο ώρες κάθε φορά. Την Τρίτη, θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν πότε και ποιοι θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Μέχρι τότε πάντως, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται δυναμικά. Το οδοιπορικό του newsit.gr στα αγροτικά μπλόκα συνεχίζεται, με τις εικόνες που αποτυπώνονται να καθιστούν σαφές πως οι αγρότες δεν θα κάνουν εύκολα “πίσω”.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, δεκάδες αγρότες ξαγρύπνησαν στο μπλόκο της Χρυσούπολης Καβάλας, προκειμένου να περιφρουρήσουν τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα στο δρόμο και αναμένεται να κόψουν στα δυο την Εγνατία τις επόμενες ώρες.

Το newsit.gr περιηγήθηκε ανάμεσα στις φωτιές που άναψαν οι αγρότες για να ζεσταθούν, συνομίλησε μαζί τους, την ώρα που περισσότερα από 15.000 τρακτέρ περιμένουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους συνδικαλιστές και την κυβέρνηση.

“Καμπανάκια” από Αποστόλου – Αλεξιάδη

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται να περαστεί ένα “μήνυμα” προς τους αγρότες. Κι αυτό αφορά στους κινδύνους που υπάρχουν αν δεν “περάσει” το ασφαλιστικό.

Αυτό ξεκίνησε ήδη από χθες, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη να λέει ουσιαστικά πως αν δεν περάσει το Ασφαλιστικό, θα κοπούν οι κύριες συντάξεις.

Σήμερα, ωστόσο και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης χτύπησε το δικό του “καμπανάκι”, αφού τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα αν δεν περάσει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Μάλιστα, μετά το “άνοιγμα” του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που χθες κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε έτοιμος να μεταβεί ακόμη και σήμερα οπουδήποτε για να συζητήσει με τους αγρότες, αρκεί να εξασφαλιστούν οι συνθήκες διαλόγου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

 

Παράλληλα, στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα στο mega.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αγροτικός χώρος χρειάζεται στήριξη. «Αυτήν τη στήριξη τη σέβεται και την υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό για το αγροτικό» είπε, προσθέτοντας: «Για τους Έλληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες».

Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν «αυτά που πλήρωσαν το ’14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το ’13. Άρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι «αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά».Η κυβέρνηση, επανέλαβε, είναι ανοιχτή στον διάλογο, «έχοντας μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε. Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε μπροστά, το καταλαβαίνετε;».

Για το ασφαλιστικό είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε, δηλώνοντας για τις συντάξεις: «Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα ο ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3- 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0».

Ξανά γιούχα και ένταση!

Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζονται οι προπηλακισμοί βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις είναι αυτές του Νίκου Παπαδόπουλου στη Λάρισα και του Θόδωρου Παραστατίδη στο Κιλκίς.

“Θερμή υποδοχή” επιφύλασσαν οι αγρότες στον Λαρισαίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπαδόπουλο, τον μοναδικό αγρότη που βρίσκεται στο κοινοβούλιο, ο οποίος επιχείρησε να επισκεφθεί το Σάββατο το μπλόκο της Νίκαιας ωστόσο έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες.

Τον βουλευτή περικύκλωσαν δεκάδες αγρότες, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών καταφέρθηκαν εναντίον του με διάφορες βαριές εκφράσεις. «Δεν ντρέπεσαι να είσαι εδώ», «παραιτήσου», «δεν έχεις κανένα δικαίωμα να είσαι εδώ, το δικαίωμα το έχουν οι αγρότες», «να κάνετε αυτά που λέγατε, φύγε ντροπή σου, ψήφισες τις κατασχέσεις» και «ντροπή σου, σου άρεσε η καρέκλα» ήταν κάποιες από τις φράσεις που ακούστηκαν….

Δείτε το βίντεο με τις έντονες αποδοκιμασίες

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου – Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και onlarissa

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε