Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Φωτιά στη Λακωνία: Εφιαλτικές στιγμές στη Νεάπολη! – Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις – Εκκενώθηκε γηροκομείο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη
– Πληροφορίες λένε ότι 10 σπίτια έχουν καεί στο χωριό Άγιος Νικόλαος  και επιχειρήσεις στο κέντρο της πολης
– Εκκενώθηκε και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς τους
– Τη Δευτέρα στις 11 περίπου το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, για να επιθεωρήσει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή που έχει υποστεί η περιοχή
– Από τις 06:00 το πρωί σε όλη τη χώρα έχουν υπάρξει περισσότερες από 50 δασικές πυρκαγιές
– Περιπολίες του στρατού για την αποφυγή των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος
– Συγκλονιστικές εικόνες με την πόλη που έχει παραδοθεί στις φλόγες – ΒΙΝΤΕΟ

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται τώρα το ένα μέτωπο της φωτιά στη Νεάπολη Βοιών, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στην Νεάπολη και στα χωριά γύρω από την Κωμόπολη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό και κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ενώ σε όλη την έκταση από όπου πέρασε η φωτιά οι πυροσβέστες, αλλά και πολίτες που συνδράμουν το έργο τους, επιχειρούν για πλήρη έλεγχο της φωτιάς.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη και όλη την ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, εκκενώθηκε και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς τους.

Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Το προσωπικό των δύο ιδρυμάτων φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής, προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, προκειμένου να συνδράμει στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών.Ε. Φουσ.

Ο Γ. Γρ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επισκέπτονται αυτή την στιγμή το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και το επιθεωρούν προκειμένου να εκτιμήσουν πότε θα είναι δυνατόν να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τη Δευτέρα στις 11 περίπου το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή που έχει υποστεί η περιοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου θα προεδρεύσει σύσκεψης για την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων,. Πρώτο και κύριο θέμα που θα συζητηθεί είναι η χορήγηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, καθώς έχουν καεί όλοι οι βοσκότοποι της περιοχής.

Στο χωριό Άγιος Νικόλαος έχουν καεί 10 περίπου σπίτια, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολο της καμμένης έκτασης. Βασικό και κύριο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ενώ το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε ύφεση.

Δείτε εικόνες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, από το κέντρο της Νεάπολης, με σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν παραδοθεί στις φλόγες:

Οι κάτοικοι στον κάμπο, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πυροσβέστες κινήθηκαν με αυτοθυσία για να γλιτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων των χωριών.

Οι φλόγες καίνε τον προαύλιο χώρο στο κέντρο υγείας της Νεάπολης - Εικόνα από MEGA

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ισχυρές, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να συνδράμουν οι υπάλληλοι -ο καθένας από την αρμοδιότητά του- στην κατάσβεση και την παροχή βοήθειας στους πολίτες ώστε να απομακρυνθούν από τα χωριά, από όπου περνάει η φωτιά.

Νωρίτερα, ένα ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς,
παραλίγο να πέσει στο έδαφος, όταν ο ένας έλικας μπλέχτηκε σε δέντρο!
Όλα αυτά, ενώ το ελικόπτερο είχε κατέβει πολύ χαμηλά για να ρίξει νερό, σε φλεγόμενο σημείο.

Μεγάλες καταστροφές!

Μεγάλη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί στα χωριά ανατολικά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, αλλά και στην ίδια τη Νεάπολη, όπου έχουν καταστραφεί αρκετές καλλιέργειες. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί ο 58χρονος Ελληνο-Ελβετός που έπαθε ανακοπή και “έσβησε” έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν αυτό εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνο-Ελβετός είχε φτάσει στην περιοχή μόλις πριν από δυο ημέρες για διακοπές.

Ακούστε τι έλεγε νωρίτερα για τη φωτιά στη Λακωνία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, MEGA

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε