Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Γιάννενα: Τα βατράχια της λίμνης και η αστεία ιστορία με τους Γάλλους τουρίστες…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το αστείο στιγμιότυπο με τα βατράχια, μεταφέρει ο καπετάνιος ενός από τα καραβάκια που κάνουν το δρομολόγιο από τον Μώλο των Ιωαννίνων στο Νησί

“Η αποσκευή που ταξίδεψε από το Νησί των Ιωαννίνων μέχρι τη Γαλλία ήταν γεμάτη βατράχια. Κατά τη μεταφορά της από την πίστα του αεροδρομίου στην αίθουσα αφίξεων άνοιξε και το Ορλύ γέμισε βατράχια. Οι Γάλλοι τουρίστες που επισκέπτονταν το Νησί, τη 10ετία του 1960, έφευγαν με σάκους γεμάτους”.

Αυτό το – αν μη τι άλλο – αστείο στιγμιότυπο μεταφέρει ο καπετάνιος ενός από τα καραβάκια που κάνουν το δρομολόγιο από τον Μώλο των Ιωαννίνων στο Νησί, όταν τού ζητήθηκε να μιλήσει για την παράδοση που έχουν τα βατραχοπόδαρα, ο εκλεκτός αυτός μεζές, στη λίμνη Παμβώτιδα.

Τα βατραχοπόδαρα είναι ένα γευστικό μυστικό που ανακαλύπτει ο επισκέπτης στο Νησί της λίμνης, στα Ιωάννινα. Το οικοσύστημα της Παμβώτιδας φιλοξενεί το συμπαθητικό αμφίβιο, το οποίο οι ντόπιοι “ψαρεύουν” για να γίνει ένας εκλεκτός μεζές, “τα τηγανιτά βατραχοπόδαρα”. Το ορεκτικό, βρίσκεται σε όλους τους καταλόγους των εστιατορίων στο Νησί και όπως λένε όσοι το δοκιμάζουν, θυμίζει η γεύση του ορτύκι.

Στις άκρες της λίμνης, τα βατράχια πετάγονται μέσα από την υδρόβια βλάστηση. Όπως μας εξηγούν οι ντόπιοι, ο τρόπος με τον οποίον τα πιάνουν είναι εύκολος. Μόλις πέσει το σκοτάδι, ρίχνουν στο σημείο όπου βρίσκονται ένα δυνατό φως, αυτά αμέσως ακινητοποιούνται κι έτσι τα μαζεύουν. Οι πρώτοι που μάζευαν από τη λίμνη τα βατράχια ήταν οι Ιταλοί στρατιώτες, στην Κατοχή. Αυτό, θυμούνται οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι, όπως λένε, δοκίμασαν τότε για πρώτη φόρα από περιέργεια τα βατραχοπόδαρα, ήταν γευστικά κι έτσι τα καθιέρωσαν ως ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό.

Ο καπετάνιος από το καραβάκι θυμάται ακόμη ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το νησί επισκέπτονταν πολλοί Γάλλου τουρίστες, οι οποίοι, ενθουσιασμένοι από τα πολλά βατράχια, παρέδιδαν και μαθήματα μαγειρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Κοζάνη: Άγριος καυγάς με προσωπικές απειλές μεταξύ φοιτητών και περιφερειάρχη – Δείτε βίντεο!

Ηλεία: Ο επεισοδιακός χωρισμός κρατικού λειτουργού σε καφετέρια με χαστούκια και κλωτσιές!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε