Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κρήτη: Μια μέρα σαν σήμερα που η χώρα έζησε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες – Δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα!

ΦΩΤΟ από candianews.gr
ΦΩΤΟ από candianews.gr

Όσα χρόνια και αν περάσουν η 8η Δεκεμβρίου θα προκαλεί θλίψη για τους νεκρούς και τις εικόνες που βλέπετε

Νύχτα της 7ης προς την 8η Δεκεμβρίου 1966. Ξημέρωμα Τετάρτης προς Πέμπτη. Το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον” που εκτελούσε τη γραμμή Χανιά-Πειραιάς, συγκλόνισε την Ελλάδα. Είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Εκείνη τη νύχτα το πλοίο ναυάγησε κοντά στη Φαλκονέρα, παίρνοντας μαζί του εκατοντάδες ψυχές…
ΦΩΤΟ από candianews.gr

Το πλοίο «Ηράκλειον» της εταιρείας Τυπάλδου ταξίδευε με σχεδόν 9 μποφόρ κάνοντας το ταξίδι Χανιά – Πειραιάς. Από τα 73 μέλη του πληρώματος και τους 191 επιβάτες σώθηκαν μόνο 46, (16 από το πλήρωμα και 30 επιβάτες). Οι υπόλοιποι 217 πνίγηκαν. Ο πλοίαρχος Εμμανουήλ Βερνίκος, αν και ήταν ο πρώτος που έπεσε στην θάλασσα φέροντας σωσίβιο, όπως είπαν οι διασωθέντες αξιωματικοί, ποτέ δεν βρέθηκε ο ίδιος ή το πτώμα του.
ΦΩΤΟ από candianews.gr
ΦΩΤΟ από candianews.gr
ΦΩΤΟ από candianews.gr
ΦΩΤΟ από candianews.gr

Το πλοίο είχε αποπλεύσει με καθυστέρηση 2 ωρών λόγω της κακοκαιρίας. Την τελευταία στιγμή ένα φορτηγό ψυγείο 5 τόνων με πορτοκάλια είχε καταφτάσει για να μετακινηθεί στον Πειραιά. Αυτό ήταν και το μοιραίο στοιχείο του ταξιδιού.

Το όχημα πιθανότατα δεν έδεσε σωστά στο αμπάρι, με συνέπεια να μετακινείται κατά το ταξίδι. Από τον πλευρικό καταπέλτη που υποχώρησε από χτύπημα του οχήματος, το φορτηγό ψυγείο έπεσε στη θάλασσα, η οποία και κατέκλυσε στη συνέχεια όλο το χώρο των οχημάτων. Μετά από λίγα λεπτά άρχισε να παίρνει κλίση, λόγω των υδάτων, μέχρι που βυθίστηκε. Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» ήταν η αφορμή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση των ναυτιλιακών εταιρειών λαϊκής βάσης στην Κρήτη.

Πηγή: candianews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε