Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Κρήτη: Συνεχίζονται οι μετασεισμοί μετά τα 6,3 Ρίχτερ – 4 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος – Τι λένε οι σεισμολόγοι!

ΦΩΤΟ από cretalive.gr
ΦΩΤΟ από cretalive.gr

Αργά το βράδυ 4 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Κρήτη – Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και προκάλεσαν φόβο στους κατοίκους των Χανίων και όχι μόνο – Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών…

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στα δυτικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας, μετά το σεισμό των 6,4 ρίχτερ, το Σάββατο.

Στις 02.58 σημειώθηκε σεισμική δόνηση, εντάσεως 3,1 ρίχτερ, σε απόσταση 54 χλμ. βορειοδυτικά της Γαύδου, σε εστιακό βάθος 10 χλμ. Στις 03.34, 2,7 ρίχτερ “κούνησαν” την περιοχή σε απόσταση 47 χλμ. δυτικά των Χανίων, με εστιακό βάθος 15 χλμ.

Εν τω μεταξύ δόνηση, 3 ρίχτερ, άσχετη με τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, σημειώθηκε στις 04.36 τα ξημερώματα σε απόσταση 20 χλμ. ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου, κοντά στο νομό Λασιθίου.

Το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού, στα δυτικά των Χανίων το απόγευμα του Σαββάτου, μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών, δηλώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Όπως σημειώνει, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος ενός σεισμού, τόσο πιο μακριά επεκτείνεται – εξαπλώνεται το κύμα και τόσο μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς προκαλεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και από κατοίκους του Φαλήρου, αν και το επίκεντρό του απέχει 274 χλμ. από την Αθήνα, ενώ συγχρόνως από προχθές το μεσημέρι έως σήμερα στις 11 το πρωί σημειώθηκαν 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ.

Σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών

Αυτοψία σε κτίρια και υποδομές όπου αναφέρθηκαν ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση πραγματοποιούν από το πρωί μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων. Νωρίς το πρωί τα κλιμάκια των μηχανικών βρέθηκαν στην αντιπεριφέρεια Χανίων προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βαση και τα στοιχεία των αναφορών που υπάρχουν, ενώ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην περιοχή της Κισάμου και την πόλη των Χανίων.

Από το μικροσκόπιο των μηχανικών θα περάσουν δημόσια κτίρια, υποδομές, οικίες και επιχειρήσεις ενώ με την ολοκλήρωση των ελέγχων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, θα υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση της κατάστασης και θα συνταχθεί τεχνική έκθεση.

Κλειστό και σήμερα παραμένει το φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ η απόφαση για το αν θα λειτουργήσει αύριο αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Πολύ μεγάλος σεισμός στην Κρήτη ταρακούνησε ολόκληρη τη χώρα – 6,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Κρήτη: Τρόμαξε από το σεισμό και πήδηξε από το μπαλκόνι!

Στους δρόμους οι κάτοικοι των Χανίων μετά τον δυνατό σεισμό

“Είχα προβλέψει το σεισμό”

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε