Παρασκευή, 3 Μαΐ
20oC Αθήνα

Με κατάνυξη η περιφορά των επιταφίων σε όλη τη χώρα (ΦΩΤΟ και VIDEO)

Με κατάνυξη η περιφορά των επιταφίων σε όλη τη χώρα (ΦΩΤΟ και VIDEO)

Σε κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η περιφορά των επιταφίων με τη συμμετοχή των πιστών σε ολόκληρη τη χώρα.

Χιλιάδες πιστοί, που συνέρευσαν στην λιτάνευση των Επιταφίων των κεντρικών εκκλησίων του Βόλου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, δημιούργησαν ένα κλίμα μοναδικής κατάνυξης στην παραλία της πόλης, όπου και συναντήθηκαν παραδοσιακά όπως βλέπουμε και στο video του e-volos.

Με βαθιά κατάνυξη, έγινε η περιφορά και των επιταφίων της Πρέβεζας.

Πλήθος πιστών από όλες τις ενορίες της πόλης, με κεριά στα χέρια, ψέλνοντας πένθιμα εμβατήρια, συνόδευσαν τους επιταφίους στην Πλατεία Ανδρούτσου, όπου για πρώτη φορά όπως διαβάζουμε στο preveza-info.gr πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με την παρουσία του νέου Μητροπολίτη Πρεβέζης & Νικοπόλεως Χρυσοστόμου.

Οι ενορίες της Ξάνθης, πλην αυτών που βρίσκονται σε όρια της πόλης, συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία, πραγματοποιώντας περιφορές των επιταφίων τους.

Όπως γράφει το thrakitoday τον επιτάφιο του Καθεδρικού Ναού Του της Θεού Σοφίας συνόδευσε στην Κεντρική Πλατεία η πάντα του Στρατού, ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης καθώς και βουλευτές του Νομού. Η δημοτική μπάντα συνόδευσε με πένθιμα εμβατήρια τον επιτάφιο της Μητρόπολης, ενώ ο κ.κ. Παντελεήμων, Μητροπολίτης Ξάνθης, στη διάρκεια της καθιερωμένης του ομιλίας αναφέρθηκε στο μήνυμα των ημερών του Πάσχα, τονίζοντας πως βρίσκει σήμερα πολλές κοινές αναφορές με την καθημερινότητα των πολιτών.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα την περιφορά του Επιταφίου στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Όπως διαβάζουμε στο thesstoday,  περιφορά άρχισε περίπου στις 9 ή ώρα και ολοκληρώθηκε μισή ώρα αργότερα.

Στην Ναύπακτο αρκετός ήταν ο κόσμος ακολούθησε την πομπή. Από τα ωραιότερα και μελωδικότερα τροπάρια της εκκλησίας μας, τα Εγκώμια που ψάλλονται από τους ιερείς και τους πιστούς κάθε Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ και περιβάλλουν με κατανυκτική ατμόσφαιρα την υμνολογία του Επιτάφιου Θρήνου. Δείτε εντυπωσιακές φωτό από το naypaktianews:

Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου συναντήθηκαν οι επιτάφιοι των ενοριών του κέντρου της πόλης (Αγίου Δημητρίου, Αγίας Τριάδος, Αγίου Χριστοφόρου, Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Γεωργίου), σε κλίμα κατάνυξης και με πολλές εκατοντάδες πιστών να ακολουθούν.

Όπως διαβάζουμε στο agrinionews συνάντηση των επιταφίων ως έθιμο έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, κρατά όμως τις ρίζες του και αυτό απ’ την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στην Εύβοια, οι επιτάφιοι συναντήθηκαν στην παραλία της Χαλκίδας, όπως φαίνεται και στη φωτό του evianews.

Γέμισαν τους Ναούς και τα Μοναστήρια της Φθιώτιδας οι πιστοί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής συμμετέχοντας στην ακολουθία του Επιταφίου.

Πλήθος πιστών έλαβαν μέρος στην περιφορά του επιταφίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας και στην Συκούντα Λέσβου.

H περιφορά που ξεκίνησε γύρω στις 9.20 το βράδυ, πέρασε από όλο το χωριό καταλήγοντας στο κοιμητήριο όπου οι πιστοί πραγματικά έκαναν την νύχτα μέρα ανάβοντας κεριά σε όλους τους τάφους στο κοιμητήριο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ! Tι θα βάλεις στο τραπέζι σου μέχρι και την ημέρα του Πάσχα;

Η μοναδική ιστορία της Κασσιανής και το τροπάριο της

Οι Στρατιώτες του Χριστού! Ποιοι ήταν και πως τον υπηρέτησαν

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε