Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

“Πυρετός” εργασιών στο νέο hot spot της Χίου που θα επισκεφθεί ο Τσίπρας – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ από astraparis.gr
ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Ακατάπαυστα δουλεύουν τα συνεργεία του στρατού και κάποιοι “επιστρατευμένοι” ιδιώτες εργολάβοι, για να μεταμορφώσουν τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, σε… hot spot. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, ώστε όλα να είναι έτοιμα, στην αυριανή, Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015, επίσκεψη στη Χίο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα λειτουργεί το hot spot της Χίου και άλλος τρόπος δεν υπήρχε, παρά να εντατικοποιηθούν οι εργασίες, που όμως θα φτάνουν – όπως δείχνουν οι εξελίξεις – έως την δημιουργία του… “σκηνικού” της φωτογράφησης και των τηλεοπτικών πλάνων.

Το πρωί της Τρίτης, 15 Δεκεμβρίου 2015, άρχισε η σταδιακή μεταφορά στην ΒΙΑΛ των πρώτων 20 λυόμενων οικίσκων, από το σύνολο των 75, που προσφέρει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, εκπρόσωπος της οποίας ήταν στον χώρο. Οι οικίσκοι αυτοί προστίθενται στους άλλους 20, που είχαν εγκατασταθεί στον χώρο τις προηγούμενες ημέρες και οι οποίοι προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας.

ΦΩΤΟ από astraparis.gr

ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Επίσης, παρόντες ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και η μηχανικός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ επιθεώρηση έγινε από την ηγεσία της Αστυνομίας, κλιμάκιο της οποίας από τους κ.κ. Κώστα Λαγό γενικό αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ανδρέα Δαμίρη, αστυνομικό διευθυντή Χίου και Γιώργο Κεβόπουλο, διευθυντή Ασφαλείας Χίου, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ. Για τις ανάγκες τοποθέτησης των νέων οικίσκων, αυτών των ΕΛΠΕ, μεταφέρθηκαν από την Αθήνα δύο ειδικά γερανοφόρα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία και θα παραμείνουν στο νησί, δεδομένου ότι περί το τέλος της εβδομάδος αναμένεται να φτάσουν και οι υπόλοιποι 55 οικίσκοι των ΕΛΠΕ.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες και στην πάνω πλευρά του βιομηχανοστασίου της ΒΙΑΛ, όπου – επίσης – θα τοποθετηθούν οικίσκοι. Όλες τις εργασίες επέβλεπε προσωπικά ο διοικητής της 96 ΑΔΤΕ κ. Θεμιστοκλής Γρυμπίρης, αφού οι περισσότερες εργασίες εκτελούνται με μηχανήματα και προσωπικό της ΜΟΜΑ.

ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Το σύνθημα, για την επιχείρηση “hot spot Χίου”, δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την οριστικοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης να αποδεχθεί το αίτημα του δήμου Χίου και να χρηματοδοτήσει την αγορά του ακινήτου της ΒΙΑΛ, εν μέρει για την ανακύκλωση και εν μέρει και κυρίως για την δημιουργία του hot spot. Την περασμένη Τετάρτη έγινε η ανακοίνωση στο δημοτικό συμβούλιο, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 κατέφθασε κατεπειγόντως στη Χίο μηχανικός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που πήρε πάνω της όλο τον σχεδιασμό, παραμερίζοντας με διακριτικό τρόπο τον δήμο Χίου και την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που είχαν εκπονήσει πλήρες σχέδιο για το hot spot και τον καταυλισμό των προσφύγων στην ΒΙΑΛ.

ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Η εντολή ήταν να συντμηθούν όλες οι προθεσμίες, να “προσαρμοστούν” τα υπάρχοντα σχέδια, ώστε κάποια πράγματα να είναι έτοιμα σε μόλις μία εβδομάδα (!) και μετά – αφού σβήσουν τα φώτα – θα γίνουν όλα σωστά και κανονικά. Την ίδια ημέρα, την περασμένη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015, υπήρξε έντονη κινητοποίηση και εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με προσωπική εντολή του υπουργού κ. Πάνου Καμμένου.

Μηχανήματα της ΜΟΜΑ, υπό την επίβλεψη του διοικητή της 96 ΑΔΤΕ κ. Θεμιστοκλή Γρυμπίρη, μπήκαν στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ και δεν άφησαν ούτε ένα χορταράκι όρθιο. Ο εξωτερικός χώρος φτιάχτηκε έτσι ώστε να στηθούν οι λυόμενοι οικίσκοι, οι οποίοι ήδη είχαν φορτωθεί σε κοντέινερ με προορισμό τη Χίο. Παράλληλα, φορτηγά κουβαλούσαν χοντρό χαλίκι (κροκάλες) για να στρώσουν τον χώρο, ενώ οδοστρωτήρας επίσης της ΜΟΜΑ έστρωνε τις κροκάλες στην έκταση ανάπτυξης των λυόμενων.

ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Το πρωί του Σαββάτου το λιμάνι της Χίου “έπηξε” στα κοντέινερ και τα λυόμενα κατευθύνθηκαν στο Χαλκειός, όπου και άρχισαν να στήνονται πάνω στις κροκάλες, χωρίς – όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις – να στρωθεί προηγουμένως χαλίκι. Το πρωί της Δευτέρας,14 Δεκεμβρίου 2015, είκοσι λυόμενοι οικίσκοι, μεταχειρισμένοι από τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, είχαν στηθεί στον εξωτερικό χώρο στην κάτω πλευρά του πρώην βιομηχανοστασίου.

Οι εκκρεμότητες και όλα στον αέρα

Η όλη εξέλιξη της επιχείρησης και των εργασιών, δείχνουν ακόμα και στον πλέον αδαή ότι δεν ακολουθείται η κανονικότητα στην εκτέλεσή τους, ακόμα κι αν παραγνωρισθεί το γεγονός της εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου της ΒΙΑΛ.

Όλα, πλην της ισοπέδωσης των εξωτερικών χώρων της ΒΙΑΛ, φαίνεται να κατασκευάζονται με την προοπτική της πρωθυπουργικής επίσκεψης και μετά θα ακολουθήσει η κανονική διαμόρφωση της επιφάνειας του εδάφους και οι συνδέσεις όλων των δικτύων, ώστε το hot spot και ο προβλεπόμενος καταυλισμός προσφύγων να μπορούν να λειτουργήσουν – κατά πάσα πιθανότητα κι αν εξελιχθούν ομαλά οι εργασίες – τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016. Έτσι, όταν – αν και εφόσον – πραγματοποιηθεί η αναγγελθείσα τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ερντογάν στη Χίο, τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου 2016, το hot spot της Χίου θα είναι λειτουργικό.

Πηγή: astraparis

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε