Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

“Σκέπασαν” τις σφίγγες στην Αμφίπολη – Αυξημένη αστυνομική δύναμη στο χώρο των ανασκαφών που κατακλύζεται από επισκέπτες για να ζήσουν το μυστήριο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον επιβλητικό αρχαίο τάφο αυξάνεται ραγδαία
– Πλήθος κόσμου συρρέει στην Αμφίπολη για να βρεθεί στην “καρδιά” των γεγονότων
– Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τον χώρο κρατούν σε απόσταση τους επισκέπτες
– Πότε θα μπουν στα άδυτα του τάφου που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη
– Οι μικροκάμερες και όλα τα σχέδια των αρχαιολόγων για να ανακαλύψουν ποιός έχει ταφεί στο σημείο

Οι κινήσεις των αρχαιολόγων γίνονται με χειρουργική ακρίβεια, από σεβασμό στην αρχαιολογική δεοντολογία, ούτως ώστε να μην καταστραφεί οποιοδήποτε από τα στοιχεία που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανακάλυψη του μεγαλοπρεπέστατου τάφου στην Αμφίπολη των Σερρών.

Από την άλλη, το ενδιαφέρον του κόσμου διαγράφει εντελώς αντίθετη πορεία. Αυξάνεται ραγδαία και ταχύτατα και είναι χαρακτηριστικό το ότι κάτοικοι των γύρω περιοχών και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται κατά δεκάδες στο χώρο που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι χρησιμοποιούν ειδικούς τηλεοπτικούς φακούς, ώστε να μπορέσουν έστω κι από μακριά να “κλέψουν” λίγη από τη μαγεία της μεγάλης αρχαίας ανακάλυψης.

“Σκέπασαν” τις σφίγγες για προστασία

Με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, προστατεύοντας τις σφίγγες, αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα που προαναφέραμε.
Οι επιβλητικές σφίγγες, άγρυπνοι φρουροί του τάφου, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού - Φωτό Eurokinissi
Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.
Η αστυνομία κρατά τους επισκέπτες μακριά... - Φωτό Eurokinissi
Στη Μεσολακιά συρρέουν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες που θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφή και γι’ αυτό γύρω από την ανασκαφή υπάρχει αστυνομική δύναμη, η οποία έχει, μάλιστα, ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ώρες με σκοπό να ανακόψει τον παρορμητισμό των συγκεντρωμένων.

Πότε αναμένεται να μπουν οι αρχαιολόγοι στο εσωτερικό του τάφου

Όπως αναφέρει το Έθνος, προς το παρόν η ανασκαφική ομάδα έχει σκάψει σχεδόν ολόκληρη την ταφική οδό, πλάτους 4,5 μέτρων κι έχει αποκαλύψει ως τώρα 13 σκαλοπάτια που οδηγούν κατηφορικά στην είσοδο.

Η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στο “παρθένο”, δηλαδή στο απάτητο έδαφος. Τι μπορούν να βρουν όμως εκεί; Αρχικά ενδέχεται να ανακαλυφθούν κατάλοιπα από διαβάτες που περπάτησαν στο σημείο.
Ο αχανής περίβολος, μήκος 479 μέτρων - Φωτό Eurokinissi
Ακόμη, ενδέχεται να βρεθούν και υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Αν βρεθούν στοιχεία από τα πρώτα, θα βοηθήσουν στη διερεύνηση της ταυτότητας του νεκρού.

Αν βρεθούν υπολείμματα, τότε θα “καθοδηγήσουν” τους επιστήμονες στη χρονολόγηση του τάφου. Οταν η ανασκαφή στο σημείο εκείνο ολοκληρωθεί ή και ταυτόχρονα με τη συνέχισή της, θα πρέπει να διαλυθεί με… ανασκαφικό τρόπο ο τοίχος που εντοπίσθηκε.

Το ενδεχόμενο της.. μικροκάμερας

Οι αρχαιολόγοι της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής τη διευθύντρια κ. Αικατερίνη Περιστέρη, δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διοχετεύσουν κάποια μικροκάμερα στο εσωτερικό του αρχαίου μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης, που θα μπορούσε να δώσει και τα πρώτα στοιχεία και τις πρώτες εικόνες.

Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εσωτερικό του τάφου και αν το έχει κατακλυστεί από μεγάλους όγκους χωμάτων, λόγω… τυμβωρύχων, αυτό θα δυσκολέψει την προσπάθειά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Καταπληκτικός τάφος”, λέει η αρχαιολόγος των ανασκαφών στην Αμφίπολη – Τροφή στα σενάρια που οργιάζουν δίνει ο Σαμαράς: “Κοντά σε ένα μεγάλο μυστικό”

Το μυστικό της Αμφίπολης, ο Σαμαράς και ο… Καραμανλής

Εντυπωσιακές φωτογραφίες μέσα απ’ την αρχαία Αμφίπολη – Τί είδε ο Σαμαράς και η αινιγματική του δήλωση

Σαμαράς: “Κάντε υπομονή λίγες μέρες. Εξαιρετικό εύρημα, η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί”

Στην Αμφίπολη ο Σαμαράς – Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και τους βασιλικούς τάφους

Βίντεο: Οι πρώτες εικόνες από τον βασιλικό τάφο της αρχαίας Αμφίπολης

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε