Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμός του ΑΧΕΠΑ για δωρεάν εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Όλο και περισσότεροι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες παραγωγικής ηλικίας απευθύνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ), καθώς λόγω απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του ΚΙΑ, στο πλαίσιο αποκλεισμού της εισόδου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το 30% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν αν αποταθούν στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της νοσηλείας. Μάλιστα, κατέθεσαν φακέλους ανασφάλιστων ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας ή νοσηλείας στον διοικητή του ΑΧΕΠΑ Γιώργο Βέργουλα.

“Κανείς ανασφάλιστος που προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν φεύγει χωρίς να εξυπηρετηθεί. Αντιμετωπίζεται όπως όλοι οι πολίτες. Στα εξωτερικά ιατρεία θα πρέπει να πληρώσουν. Όμως και πάλι, δεν διώχνουμε κανέναν ασθενή που έχει ανάγκη. Πέρσι μόνο δαπανήθηκαν 850.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου για υλικά και νοσηλεία που χρειάστηκαν ανασφάλιστοι πολίτες” δήλωσε ο κ. Βέργουλας.

Από τη διαμαρτυρία - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο πλαίσιο του αποκλεισμού του ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκε δρώμενο υπό τον ήχο της μουσικής από τον “Κουρέα της Σεβίλης”, στη διάρκεια του οποίου “κούρεψαν” τον Ιπποκράτη και την Υγεία.

Ο εθελοντής παθολόγος του ΚΙΑ Γιάννης Ράπτης ανέφερε ότι μέσα σε 26 μήνες επισκέφτηκαν το Κοινωνικό Ιατρείο 13.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, κυρίως άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας μεταξύ 40-60 ετών, Έλληνες πολίτες σε ποσοστό 60-70% που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Πρόσθεσε ακόμη ότι μόνο το παθολογικό ιατρείο του ΚΙΑ δέχεται 20-25 ασθενείς ημερησίως.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εξάλλου, το νεοσύστατο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης, όπου παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες 60 νοσηλευτές και γραμματείς και 83 γιατροί, στους έξι μήνες λειτουργία του εξυπηρέτησε περίπου 170 ανασφάλιστους ασθενείς.

Το ΑΧΕΠΑ αποκτά νέο εξοπλισμό και δρομολογείται η λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου

Νέο εξοπλισμό αποκτά εντός των προσεχών μηνών το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγκεκριμένα, ένας αξονικός τομογράφος 128 τομών θα εγκατασταθεί στο νοσοκομείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εντός διμήνου θα εγκατασταθεί νέος μαγνητικός τομογράφος και μέχρι τον Ιούνιο το ΑΧΕΠΑ θα έχει αποκτήσει και γ-κάμερα. Παράλληλα, το νοσοκομείο δίνει βάρος στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών έχοντας ήδη στελεχώσει, για αυτό το σκοπό, Γραφείο Ποιότητας ενώ δρομολογείται και η λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου.

“Το ΑΧΕΠΑ μπήκε στο 2014 με το δεξί” είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας, επισημαίνοντας ότι το κόστος του νέου εξοπλισμού καλύφτηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για την προμήθεια του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου ανήλθε στο 1.700.000 (από 850.000 ο καθένας) ενώ το κόστος της γ -κάμερας στις 350.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο αξονικός που διέθετε το ΑΧΕΠΑ αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας ενώ ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργούσε και εδώ και μία δεκαετία υπήρχε αίτημα για την αγορά νέου.

“Με τον νέο εξοπλισμό θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, θα μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας, θα γίνεται ταχύτερα η διακίνηση και επιπλέον το νοσοκομείο θα δέχεται και εξωτερικούς ασθενείς, επομένως αποκτά και πηγή εσόδων” πρόσθεσε ο κ. Βέργουλας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση υπηρεσιών θα ζητηθεί η γνώμη των ασθενών, των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων που θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια.

Κοινωνικό Φαρμακείο στο ΑΧΕΠΑ

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει εγκρίνει αίτημα του γυναικείου τμήματος των ΑΧΕΠΑ “Θυγατέρες της Πηνελόπης” προκειμένου να φιλοξενηθεί και να λειτουργήσει Κοινωνικό Φαρμακείο στους χώρους του.

“Υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία Κοινωνικού Φαρμακείου που θα λειτουργεί με ευθύνη εθελοντών, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν φάρμακα προκειμένου να τα μοιράσουν σε άπορους ασθενείς. Απομένει η έγκριση από τον υπουργό Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει” ανέφερε ο κ. Βέργουλας.

Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ έχει υποβάλει ακόμη αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ της δημιουργία νέας Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι οροθετικοί. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο καθώς η κάλυψη της δαπάνης για την αντιρετροϊκή αγωγή των οροθετικών εντάσσεται στην συνολική φαρμακευτική δαπάνη του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο υποδιοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Τσαλικάκης είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει την προμήθεια των αντιρετροϊκών το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διανομή το ΑΧΕΠΑ.

“Από τα 9.660.000 που είναι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΑΧΕΠΑ τα 7.300.000 πηγαίνουν για την αντιρετροϊκή αγωγή των 1.100 οροθετικών που εξυπηρετούνται από την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων δηλαδή από τις 805.000 ευρώ της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 600.000 είναι για αντιρετροϊκά” πρόσθεσε ο κ. Τσαλικάκης, τονίζοντας όμως ότι πολύ σύντομα το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα φάρμακα.

Διαβάστε ακόμα:

Κρήτη: 16 συλλήψεις για μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών!

Χανιά: Διήμερος αποκλεισμός της εφορίας από αγρότες!

Αρχαία Ολυμπία: Η γη κόπηκε στα δύο – Συγκλονιστικές εικόνες στην Καυκανιά μετά τις αλλεπάλληλες καθιζήσεις!

Άργος: ”Συναντάει” τη Μυρτώ η 18χρονη Ασπασία που πυροβολήθηκε από τον πατέρα της!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε