Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τέμπη: Πρόσφυγες με παιδιά στην αγκαλιά στην εθνική οδό – Έσπασαν το φράχτη στα Διαβατά και πάνε στα σύνορα!

ΦΩΤΟ από Τηλεόραση ΣΚΑΪ
ΦΩΤΟ από Τηλεόραση ΣΚΑΪ

– Εικόνες που είναι σίγουρο ότι θα κάνουν το γύρο του κόσμου στα Τέμπη με πρόσφυγες να κινούνται πεζή
– Άντρες, γυναίκες, μωρά ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες αδιαφορούν για την απόσταση από τα σύνορα
– Χάος και στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, με πρόσφυγες να σπάνε τον φράχτη του στρατοπέδου
– Βγήκαν έξω με τις αποσκευές τους στην πλάτη και ξεκίνησαν για την Ειδομένη που βουλιάζει από κόσμο
– Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο από τα Τέμπη και διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το προσφυγικό στη χώρα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

 

Άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11.00 μόνοι για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Απελπισμένοι από την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν, πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν πεζή, με τις αποσκευές στην πλάτη, αδιαφορώντας για την απόσταση. ”Δεν αντέχουμε άλλο και δεν μας ενδιαφέρει πότε θα φτάσουμε. Έχουμε μικρά παιδιά και πρέπει να φύγουμε από εδώ” έλεγαν σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους.

Πολύ γρήγορα στην εθνική οδό δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα, αφού το ρεύμα που κινούνταν έκλεισε, με περιπολικά και κλούβες των ΜΑΤ να τους συνοδεύουν. Μάλιστα στις 11.15, μια αστυνομική κλούβα τους έκοψε το δρόμο και οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Απέναντί τους οι άνδρες των ΜΑΤ και εκείνοι αυτή την ώρα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία με τα παιδιά τους στην αγκαλιά. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές! Λίγο μετά τις 11.30 ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι δόθηκε η εντολή να φτάσουν στο σημείο πούλμαν για να τους μεταφέρουν στον προορισμό τους!

Λίγο νωρίτερα οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει με τα πόδια να διασχίζουν την εθνική οδό στα Τέμπη. Έλεγαν ότι γνωρίζουν πως τα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι κλειστά, αλλά θέλουν να βρίσκονται εκεί, για να αρπάξουν ενδεχόμενη ευκαιρία για έξοδο από τη χώρα…

Έσπασαν τον φράχτη στο στρατόπεδο στα Διαβατά

Έκρυθμη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο Κέντρο. Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο. Αρκετοί μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο.

Βουλιάζει από κόσμο η Ειδομένη

Μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει “πλημμυρίσει” με πάνω από 3.000 άτομα. Στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μέχρι 2.000 άτομα.

Στο μεταξύ, στα Διαβατά, όπου μεταφέρθηκαν χθες οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση όπως περιγράφει ενδεικτικά η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, “ήταν καλύτερα οργανωμένη από ό,τι φοβόμουν: χώρος εστίασης, χώρος προσευχής, παιδότοπος υπό κατασκευή, σκηνές και μικρά λυόμενα στη σειρά”.

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο ύψος του Αλμυρού

Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία. Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη “Βοήθεια στο Σπίτι” να συνδράμουν τους μετανάστες. Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε