Τοπικά Νέα

Άνοιξε για το κοινό ο μακεδονικός τάφος της Ξάνθης – ΒΙΝΤΕΟ

Το μνημείο τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα φύλακα σε μόνιμη βάση. Έτσι, ενώ όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον τάφο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για να διατεθεί προσωπικό και να ανοίξει ο χώρος προς ξενάγηση.

Ο Μακεδονικός Τάφος της ορεινής Ξάνθης, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τα Κομνηνλα, άνοιξε τις πύλες του το πρωί στο κοινό.

Αποτελεί έναν από τους 6 μακεδονικού τύπου τάφους που έχουν βρεθεί στη Θράκη, ωστόσο ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική και το μέγεθός του όσο και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

«Ο τάφος είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι αποκλειστικά στη φύλαξη του εν λόγω μνημείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ανοίξει το μνημείο και να μπορέσουν να το επισκεφτούν» τονίζει στο ThrakiToday.com η κα Κυριακή Χατζηπροκοπίου, αρχαιολόγος της ΛΑ’ ΕΚΠΑ, τονίζοντας πως «στη Θράκη υπάρχουν 6 τάφοι μακεδονικού τύπου, απλά αυτός της Ξάνθης είναι ο μεγαλύτερος ο πιο καλοδιατηρημένος και ο πιο επιμελημένος τάφος σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν βρεθεί».

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποφάσισε να ανοίξει τον τάφο στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Οι πολίτες πλημμύρισαν το μνημείο, συμμετέχοντας στην ξενάγηση και ζητώντας να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του τάφου.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία διέθεσε τρεις αρχαιολόγους ενώ παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό το οποίο παρείχε επιπλέον πληροφορίες. Μάλιστα η οικονομική στενότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποτυπώθηκε και εμπράκτως στο εν λόγω υλικό, μιας και όπως επισημάνθηκε δεν ήταν εφικτό να δοθεί εξ’ ολοκλήρου αυτό σε έγχρωμη απόδοση και έτσι επιλέχθηκε η οικονομικότερη επιλογή της ασπρόμαυρης για ένα του τμήμα.

Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να απασχολεί το κοινό, που ζητούσε συνεχώς πληροφορίες από τις Αρχαιολόγους, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως το εν λόγω μνημείο θα έπρεπε να είναι συνεχώς διαθέσιμο και να αξιοποιηθεί αποδοτικότερα για την τουριστική προβολή της περιοχής.

Πηγή: ThrakiToday

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα