Site icon NewsIT

Επιτάφιος Θρήνος: Πλήθη πιστών προσκυνούν τον Εσταυρωμένο Ιησού – Ώρες κατάνυξης στις εκκλησίες

22.04.2022 | 19:15
Επιτάφιος Θρήνος: Πλήθη πιστών προσκυνούν τον Εσταυρωμένο Ιησού – Ώρες κατάνυξης στις εκκλησίες

Κατά χιλιάδες συρρέουν οι πιστοί για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους στους ιερούς ναούς σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Μεγάλη ουρά από πιστούς που προσκυνούν τον επιτάφιο παρατηρήθηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Μηνά, στη Θεσσαλονίκη. Οι πιστοί, αφού προσκυνήσουν κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα για τον κορονοϊό, ανάβουν ένα κερί στο εσωτερικό του ναού για να ακολουθήσουν την πομπή.

Στη Ζάκυνθο, κάτοικοι και επισκέπτες προσήλθαν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, για τη λιτανεία του Εσταυρωμένου. Η ατμόσφαιρα  μοναδική και βαθιά συγκινητική. Η πένθιμη λιτανεία άρχισε υπό τους ήχους τού «Ίνα τι εφρύαξαν έθνη…» από τη φιλαρμονική. Μαζί με τον Εσταυρωμένο και η περίφημη εικόνα της Mater Dolorosa, δηλαδή της Παναγίας του Πάθους.

Η λιτανεία διέσχισε σχεδόν όλη την πόλη της Ζακύνθου και επέστρεψε στην πλατεία Σολωμού.

Πλήθος επισκεπτών κατέκλυσαν και την Πάρο για τον εορτασμό του Πάσχα. Όλοι οι δρόμοι της Παροικιάς γέμισαν ασφυκτικά. Επίκεντρο η Παναγία η Εκατονταπυλιανή για την αποκαθήλωση, αλλά και όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες του πανέμορφου κυκλαδίτικου νησιού. 

 

Στην Κοζάνη, εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (22.04.2022) στο νεκροταφείο της πόλης και στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, για το μοναδικό, συγκινητικό έθιμο περιφοράς του Επιταφίου.

Με ιστορία, μνήμες, προικιά και περίτεχνα ξόμπλια από ζυμάρι, στόλισαν το Σταυρό και τον Επιτάφιο στον Άι Γιώργη Μεϊντάνι στα Ανώγεια Ρεθύμνου Κρήτης.

Το μόνιασμα των ανθρώπων, η ειρήνη στις σχέσεις τους και το από κοινού βίωμα των μηνυμάτων της Ορθόδοξης Πίστης, είναι το κυρίαρχο που επικρατεί και στα Ανώγεια. «Ο στολισμός του Σταυρού του μαρτυρίου και του Επιτάφιου  υποδέχτηκε το θείο σώμα».

Επιτάφιος Θρήνος – Νάξος: Με δέος και συγκίνηση η ξεχωριστή περιφορά μέσα στη θάλασσα!

Αρκετοί ήταν οι πιστοί που παρακολούθησαν και φέτος, την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, στην Αγία Γρηγορούσα στο Καστράκι της Νάξου.

Ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή του νησιού, με τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους, να συμμετέχουν και να παρακολουθούν ευλαβικά, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας, στην περιοχή Πολιχνίου.

Ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένος από ξύλα της θάλασσας και στολισμένος ελάχιστα, την ίδια ώρα που τον συνοδεύουν οι ψαλμωδίες των πιστών, στην περιφορά του στο νερό.

Κοντά στο σημείο και ο Εσταυρωμένος, ένας Σταυρός φτιαγμένος με θαλασσόξυλα, ο οποίος συμπληρώνει ένα έθιμο, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο Καστράκι της Νάξου και είναι γνωστό για το ξεχωριστό του χαρακτήρα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version