Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτιά στην Ηλεία: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – Δύσκολο βράδυ στη μάχη με τις φλόγες

Φωτιά στην Ηλεία: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – Δύσκολο βράδυ στη μάχη με τις φλόγες

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, με τους ανέμους να πνέουν πολύ ισχυροί και να δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κίνδυνος για τουλάχιστον τρία χωριά στα όρια με Αχαΐα, των οποίων οι κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης.

Πλέον μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται 3-4 χλμ από το χωριό Βάλμη Ηλείας, όπου η φωτιά έχει προχωρήσει και καίει το δάσος Κοτρώνας. Όπως ανέφερε μιλώντας απόψε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μετά τη Βάλμη «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Η φωτιά κινείται προς το χωριό Κότρωνας, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο του nafpaktianews: 

Και στο βίντεο του patrisnews οι φλόγες όταν έφταναν έξω από το χωριό Βάλμη:

Η ορεινή κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

O αρχικός συναγερμός στην πυροσβεστική σήμανε γύρω στις 4 το απόγευμα της Κυριακής (03.07.2022) για φωτιά στο χωριό Πόρτες Αχαΐας κοντά στη Βάλμη Ηλείας όπου πήραν κατεύθυνση γρήγορα οι φλόγες. Ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκένωση του οικισμού μέσω του Αγραπιδοχωρίου.

Θυμηθείτε την ειδοποίηση του 112:

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

Δείτε βίντεο του ilialive.gr όταν η φωτιά απείλησε τη Βάλμη:

Δείτε και βίντεο από την επιχείρηση εκκένωσης του χωριού:

Οι πυκνοί καπνοί, ήδη είναι ορατοί και από την πόλη του Πύργου, με το έργο των πυροσβεστών να χαρακτηρίζεται δύσκολο.

Στα σημεία βρέθηκαν τόσο επίγεια όσο και εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύθηκαν από Αιτωλοακαρνανία και Ελευσίνα. Συγκεκριμένα, 72 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 25 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Όταν η φωτιά άρχιζε από τις Πόρτες Αχαΐας – Δείτε βίντεο του tempo24news:

Δείτε και βίντεο που ανέβηκε στο Facebook:

 

Θυμηθείτε και την ενημέρωση της πυροσβεστικής:

με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις