Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κρήτη: Δείτε πως ήταν αυτές οι εγκαταστάσεις πριν από 27 χρόνια και πως είναι σήμερα [video]

Κρήτη: Δείτε πως ήταν αυτές οι εγκαταστάσεις πριν από 27 χρόνια και πως είναι σήμερα [video]

Η σύγκριση προκαλεί προβληματισμό στην Κρήτη και όχι μόνο. Ένα ξεχασμένο βίντεο αποκαλύπτει εικόνες, που κάποιοι θυμούνται ακόμα…

Εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και κτήρια, λεηλατημένες υποδομές και σωροί σκουπιδιών συνθέτουν το σκηνικό που αντικρίζει κάνεις σήμερα στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών.

Μια εικόνα οικτρής εγκατάλειψης, με το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της να έχει κλαπεί ή καταστραφεί. Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι…

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο του 1992 από Αμερικανό στρατιώτη που ζούσε στη πρώην Αμερικανική βάση, αποτυπώνει την καθημερινότητα, αλλά και τις υπηρεσίες που διέθετε: Σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, κινηματογράφος, ακόμη και νοσοκομείο υπήρχαν στη μικρή αυτή «πολιτεία» που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Αμερικανοί στρατιώτες με τις οικογένειές τους, πολιτικό προσωπικό και πολλοί Κρητικοί εργαζόμενοι σε διάφορα πόστα συνέθεταν τον μικρόκοσμο της βάσης, με πληθυσμό που έφτανε μέχρι και τα 3.500 άτομα.

Τίποτα, βέβαια, δεν προμήνυε την εικόνα της οικτρής εγκατάλειψης που θα έμελλε να είχε η βάση λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο της, τον Ιούνιο του 1994, όταν και παραδόθηκε στο Δημόσιο.

Πηγή: neakriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις