Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κρήτη: Η επόμενη μέρα της καταστροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Νέες εικόνες την ώρα της φωτιάς – video

Κρήτη: Η επόμενη μέρα της καταστροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Νέες εικόνες την ώρα της φωτιάς – video

Η φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προκάλεσε καταστροφές και πανικό. Συνεχίζονται οι μετρήσεις στην περιοχή. Νέα αποκαλυπτικά βίντεο την ώρα της κατάσβεσης…

Μια “μαύρη” Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μια “μαύρη” Κυριακή για το Ηράκλειο η χθεσινή, αλλά πάνω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσού, ορθώνεται η ανακούφιση για το ότι αποσοβήθηκε μια τραγωδία!

Στο μυαλό όλων, όταν ξέσπασε στις 08.00 χθες το πρωί η μεγάλη φωτιά, άρχισαν να γυροφέρνουν οι τραγικές εικόνες από το Μάτι Αττικής. Η θέα, άλλωστε, των πυκνών καπνών όχι κάπου μακριά στην ύπαιθρο, αλλά τόσο κοντά, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, οι εκκωφαντικοί ήχοι από τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ελικόπτερα που πετούσαν συνεχώς πάνω από το Ηράκλειο, κάνοντας τη μια ρίψη μετά την άλλη, ήταν ένα πρωτόγνωρο σοκ για το Ηράκλειο, που ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε ένα δεύτερο… Μάτι!

Προφανώς και ήταν σημαντικό ευτύχημα ότι ήταν Κυριακή και όχι μια καθημερινή ημέρα, που η κίνηση είναι πολύ πιο αυξημένη στην περιοχή. Προφανώς όμως και οι φορείς, μετά την τραγωδία στην ανατολική Αττική, ήταν πιο υποψιασμένοι, πιο προετοιμασμένοι. Χθες το Ηράκλειο έφτασε στο νήμα από μια ασύλληπτη τραγωδία! Τα εύφλεκτα υλικά στο σημείο και σε χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στα οποία ευτυχώς δεν έφτασαν οριακά οι φλόγες μετά από ηρωική μάχη κατάσβεσης, ο αρκετά πυκνοκατοικημένος χαρακτήρας της περιοχής και η παρουσία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του πολυσύχναστου αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού εκτόξευσαν την αγωνία και τα αντανακλαστικά όλων στο “κόκκινο”!

Είδαμε, λοιπόν, έγκαιρα να επιστρατεύεται στη μάχη της κατάσβεσης οτιδήποτε ήταν διαθέσιμο. Είδαμε να ρίχνονται στη μάχη κοντά στους 100 πυροσβέστες, με πάνω από 20 οχήματα και 3 ελικόπτερα, τα 2 δικά μας Kamov εδώ στην Κρήτη και το γιγάντιο Ericson, που ήρθε, έστω και με καθυστέρηση, από την Αθήνα. Είδαμε να συγκαλούνται συντονιστικές συσκέψεις εν ριπή οφθαλμού. Είδαμε, μέσα σε ένα σκηνικό πανικού, να διασώζονται υποδομές, ακόμα και αρχεία στις φλεγόμενες εγκαταστάσεις.

Κλειστά τα κοντινά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Λεωφόρο Κνωσού. Με απόφαση της αρμόδιας αντιδημαρχείας του δήμου Ηρακλείου, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι το 72ο και 78ο νηπιαγωγεία Ηρακλείου καθώς και τα 20ο και 56ο δημοτικά σχολεία.

Στο Ηράκλειο ο Γαβρόγλου

Στο Ηράκλειο αναμένονται ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και εκπρόσωπος της Γ.Γ.  Πολιτικής προστασίας. Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Επίσης, θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Gepostet von Μανώλης Βολτυράκης am Sonntag, 23. September 2018

Η αρχή της φωτιάς

Όλα συνέβησαν στις 8 το πρωί όταν φωτιά ξέσπασε στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού, που βρίσκεται κοντά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα υπόγεια του Πανεπιστημίου και πήρε γρήγορα διαστάσεις με πυκνούς καπνούς να «σκεπάζουν» την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονταν συνεχώς εκρήξεις καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στους χώρους όπως παραφίνη αλλά και φιάλες υγραερίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δρ Μυωσής Μυλωνάς, τέως διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – εργαστήρια του οποίου στεγάζονται στους χώρους του Πανεπιστημίου – «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαιτίας του ότι υπάρχουν τόνοι οινοπνεύματος στα εργαστήρια».

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής ενώ άνδρες της αστυνομίας διέκοψαν την κυκλοφορία κι απομάκρυναν όλους τους πολίτες που ήθελαν να προσεγγίσουν το σημείο. Λίγο μετά τις 11 το πρωί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κνωσού αποκαταστάθηκε.

Εκκένωση της φοιτητικής εστίας

Το πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η εκκένωση της φοιτητικής εστίας που υπάρχει στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου φιλοξενούνται περίπου 60 φοιτητές. Οι φοιτητές, οι οποίοι κοιμόντουσαν, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις εστίες ενώ οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προχώρησαν σε έρευνες στους χώρους  προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως δεν υπάρχει κανένας φοιτητής μέσα.

Πάντως, όσοι φοιτητές βγήκαν, έσπευσαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κτίρια του Πανεπιστημίου στεγάζονται: η διοίκηση και τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το Κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Ηρακλείου καθώς και η φοιτητική στέγη.

Πηγή: neakriti.gr, creta24.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις