Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Με σούπερ υπερόπλα θωρακίζεται ο Έβρος – «Ο… συναγερμός απ’ την κόλαση»

Με σούπερ υπερόπλα θωρακίζεται ο Έβρος – «Ο… συναγερμός απ’ την κόλαση»

Με τα πιο σύγχρονα εποχούμενα και φορητά συστήματα θωρακίζεται ο Έβρος με τα σύνορα να είναι απροσπέλαστα προκειμένου να μην δούμε εικόνες όπως πριν από μερικούς μήνες.

«Ο συναγερμός… αυτοκινήτου από την κόλαση» και τα «ηλεκτρονικά μάτια» θα ενισχύσουν σημαντικά τη θωράκιση του Έβρου.

Τα ηχοβολιστικά συστήματα είναι κάποια από τα υπερόπλα που απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Αυτός ο εξοπλισμός, αποτελεί oυσιαστικά ένα τείχος ήχου που περιορίζει το ενδεχόμενο εμπλοκή. Προκαλεί πανικό χωρίς σωματική βλάβη, λειτουργεί αποτρεπτικά, και καθιστά αδύνατον για κάποιον να προσεγγίσει την ελληνική όχθη για να παραβιάσει τα σύνορα μας. 

Τα ηχοβολιστικά συστήματα κάνουν τη διαφορά

Όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, «τον περασμένο Μάρτιο, την περίοδο των υποκινούμενων μεταναστευτικού κινήματος στις Καστανιές, τα ηχοβολιστικά συστήματα θα είχαν κάνει τη διαφορά, δεν θα είχαμε οδηγηθεί τόσο ασφυκτικές πιέσεις.  Είναι φορητά, μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεται ώστε να είναι αισθητή η παρουσία της ΕΛΑΣ παντού για να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μέγιστη συνεχής ένταση των ηχοβολιστικών συστημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 162 ντεσιμπέλ, ενώ η μέση ένταση μιας συνομιλίας είναι 60 dB, 120 dB είναι ο ήχος ενός τζετ και ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει μέχρι τα 130 dB, ενώ η εμβέλεια φτάνει τα 4 χιλιόμετρα μέσα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, λειτουργούν σαν «ηλεκτρονικό αυτί», καθώς οι φωνές ενισχύονται και ηχογραφούνται (long range acoustic device). 

«Σαν συναγερμός αυτοκινήτου από την κόλαση»

Οι κατασκευαστές περιγράφουν τα ηχοβολιστικά συστήματα σαν «συναγερμό αυτοκινήτου από την κόλαση», καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ, πανικό και να αποπροσανατολίσει το στόχο. Πάντως, σε αυτή τη φάση, η ΕΛΑΣ χρησιμοποιεί τις συσκευές μόνο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε μεγάλο γεωγραφικό τμήμα. 

Την ιδία ώρα, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών που προέκυψε μετά από ενέργειες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και την προσφορά της ΕΛΒΟ θα αποτελέσει τα «ηλεκτρονικά μάτια» αστυνομικών και συνοριοφυλάκων νύχτα και μέρα. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία άλλων τριών κέντρων ελέγχου συνόρων όπως αυτό το της Νέας Βύσσας και θα καλύπτει όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων μέχρι και τη θάλασσα, θα υπάρχει δηλαδή έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο, και μάλιστα παρά πολύ ευκρινής.

«Το σύστημα επιτήρησης καμερών πλέον λειτούργει νύχτα μέρα, και την ημέρα μπορεί να μας δώσει πολύ καλύτερη εικόνα, αλλά και το βραδύ εικόνα πάνω από 3,5 χιλιόμετρα. Η νύχτα γίνεται ημέρα, μπορούμε να δούμε εύκολα οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο» τονίζει ο κ. Χαρέλας. 

Τη θωράκιση του Έβρου θα ενισχύσουν και νέα οχήματα 4Χ4, ειδικά διαμορφωμένα, ενώ ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων που παρελήφθησαν το Μάρτιο περιπολούν σε όλο το μήκος του πόταμου. Παράλληλα, οι προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και η επέκταση του φράκτη ενισχύουν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις