Site icon NewsIT

Οι μωβ μέδουσες πήγαν Χαλκιδική – Ο βοριάς, ο νοτιάς και ο Ιούνης του ’78

08.06.2022 | 15:17
Οι μωβ μέδουσες πήγαν Χαλκιδική – Ο βοριάς, ο νοτιάς και ο Ιούνης του ’78

Χαλκιδική «δαγκωτό» από χιλιάδες μωβ μέδουσες. Το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών δεν είναι μόνον ελληνικό και οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και την οργανική ρύπανση.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μωβ μέδουσες κατακλύζουν τα νερά της Ελλάδας και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Χαλκιδική. «Το 1978 οι μέδουσες ”pelagia noctiluca” με την επέλασή τους κατέστρεψαν το τουριστικό προϊόν στην περιοχή», αναφέρει στο GRTimes ο καθηγητής Βιολογίας, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου. «Δεν χρειάζεται πανικός», σημειώνει ωστόσο ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «προσωρινό» το φαινόμενο.

Ο καθηγητής, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το 1978, «ο κόσμος στη Χαλκιδική έτρεχε να κάνει μπάνιο κοιτάζοντας τον… άνεμο, καθώς ο βοριάς έβγαζε τις μέδουσες από τις θάλασσες, ενώ ο νοτιάς τις έστελνε και πάλι μέσα…»!

Μωβ μέδουσες: Οι λόγοι εμφάνισης και συμβουλές 

Σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, απέδειξε ότι το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών οφείλεται μεταξύ άλλων στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Όπως, επιπλέον, περιγράφει ο καθηγητής, «η pelagia noctiluca, γνωστή και ως τσούχτρα, αφήνει πίσω της μία – εν δυνάμει – τοξική βλέννα που εμπεριέχει κνιδοκύτταρα, τα οποία εκτινάσσονται όταν την πλησιάσουμε. Πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε με τα μάτια μας».

Εξηγεί μάλιστα ότι αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μην επιχειρήσει κανείς να τις απομακρύνει από το θαλάσσιο περιβάλλον και να τις μεταφέρει στην ακτή. «Πέντε μέδουσες να βγάλει κάποιος από τη θάλασσα, θα γεμίσει η παραλία με βλέννες που φέρουν τοξίνες, οι οποίες μας δημιουργούν κνησμό», όπως λέει.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που τσιμπήματος από μέδουσα

Επιπροσθέτως, ο κ. Χιντήρογλου τονίζει ότι όποιος είναι αλλεργικός, καλό θα είναι να αποφύγει να κάνει μπάνιο σε περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός μεδουσών, τονίζοντας παράλληλα πως «οι αλλεργικοί, όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα με μικρά παιδιά αλλά και γενικότερα οι λουόμενοι, θα πρέπει να προσέχουν λίγο παραπάνω.

Καλό θα είναι λοιπόν να έχουμε μαζί μας ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τσιμπήματα και σε περίπτωση που μας τσιμπήσουν, να ξεπλύνουμε το σημείο με καθαρό νερό και έπειτα να αλείψουμε την αλοιφή μας».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version