Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σεισμός: Μετρά τις πληγές της η Σάμος – Αγκαλιασμένα βρέθηκαν τα παιδιά κάτω από τα χαλάσματα

Δυο χαμένες ζωές, ανυπολόγιστες καταστροφές, πόνος… Ο σεισμός “χτύπησε” την Σάμο και την Τουρκία, με τις εικόνες να προκαλούν “κόμπο” στο στομάχι. Δύσκολη νύχτα στο νησί και ανησυχία για τυχόν μετασεισμούς. Όλο το χρονικό μιας “μαύρης” μέρας για τη χώρα μας.

Βαριά πληγωμένη η Σάμος από τα 6,7 Ρίχτερ που “έδωσε” ο σεισμός λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, 30.10.2020 και ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ζημιές με την δόνηση να γίνεται αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Ο απολογισμός θλιβερός: Δύο μαθητές Λυκείου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 15 και 17 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο Βαθύ. Η προσπάθεια των διασωστών της πυροσβεστικής να απεγκλωβίσουν τα παιδιά ήταν υπεράνθρωπη. Οι κάτοικοι στο μικρό στενό στη χώρα της Σάμου, κοντά στο λιμάνι παρακολουθούσαν και προσεύχονταν τα δύο παιδιά, να βγουν ζωντανά. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε ένας ακόμη δυνατός μετασεισμός, ο οποίος μάλιστα καταγράφηκε ζωντανά στον “αέρα” της ΕΡΤ, με τις εικόνες να είναι ενδεικτικές.

Δείτε την στιγμή στον “‘αέρα” της ΕΡΤ

Η Σάμος θρηνεί τα δυο παιδιά… Οι δύο μαθητές Λυκείου εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από τα χαλάσματα του τοίχου που τα καταπλάκωσε, μάλλον στην προσπάθειά τους να προστατευτούν.

σεισμός
Φωτογραφία από: Facebook / samos original 21 aek

Οι διασώστες μόλις εντόπισαν τα δύο εγκλωβισμένα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη, άρχισαν να σκάβουν με τα χέρια τους στα συντρίμμια. Δεν άκουσαν φωνές ούτε εκκλήσεις για βοήθεια, μέχρι που ο πυροσβέστης Γιώργος Μιαούλης αντίκρισε τη μακάβρια εικόνα.

Click4more: Σεισμός στην Σάμο: Αποχαιρετούν τα δύο αδικοχαμένα παιδιά και ραγίζουν καρδιές

Ο πυροσβέστης συντετριμμένος μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Άννα Λίτινα για τη στιγμή που τα δυο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους: «Μόλις απεγκλωβίσαμε δυο παιδιά. Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, στην οδό Μισάρχου, όπου και ανασύραμε από τα ερείπια και τις σορούς των δυο παιδιών. Υπήρχε κατακρήμνιση μιας ξύλινης στέγης και πέτρες από παλιό κτίριο που είχε πλακώσει τα παιδιά… Είμαστε φορτισμένοι ψυχολογικά γιατί έχουμε οικογένειες και παιδιά», είπε.

Οι γονείς τους τα έψαχναν απεγνωσμένα

Οι τραγικές μάνες αρχίσαν να ψάχνουν τα παιδιά λίγα λεπτά μετα το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα περίμεναν στο σπίτι και άρχισαν να τα καλούν στα κινητά τους τηλέφωνα όμως μάταια.

Click4more: Σεισμός στη Σάμο: Μαρτυρία σοκ για τα 6,7 Ρίχτερ – “Έσπασαν τα πάντα, κουνιόμαστε ακόμα”

Οι προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν τα παιδιά στη ζωή ήταν υπεράνθρωπες, όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου της Σάμου: «Τα παιδιά ήταν και τα δυο νεκρά. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα απαραίτητα, όπως ανάνηψη… Δυο νέα παιδιά, 16 χρονών, δεν ειναι πλέον μαζί μας. Είμαστε συντετριμμένοι με αυτό που συμβαίνει», ανέφερε.

Δύσκολη νύχτα και μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω του ο σεισμός

Εκτός από την τραγική αυτή απώλεια, οι υλικές καταστροφές είναι μεγάλες. Ένα 14χρονος με σοβαρά κατάγματα μεταφέρθηκε από τη Σάμο στο νοσοκομείο Παίδων. Με C-130 μεταφέρεται στην Αθήνα και 62χρονη γυναίκα που επίσης έχει βαριά κατάγματα.H νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της Σάμου, ενώ οι αρχές τους απομακρύνουν από ετοιμόρροπα σπίτια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κτίρια κατέρρευσαν ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο.

Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στο Καρλόβασι και το Βαθύ. Όλα ξεκίνησαν όταν εννέα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι ο σεισμός που με σφοδρότητα ταρακούνησε το ανατολικό Αιγαίο σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της Σάμου που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

σεισμός σεισμός σεισμός

Παλιά κτήρια κατέρρευσαν στη χώρα της Σάμου και το Άνω Βαθύ, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία κόπηκε στα δύο από τις κατολισθήσεις, 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με κατάγματα στο νοσοκομείο.

Καταστροφή παντού…

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου και το εστιακό βάθος του επιφανειακό, μόλις στα 10 χιλιόμετρα.

Ένα σύννεφο σκόνης τύλιξε το νησί, ενώ μπάζα κεραμίδια και χώματα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα.Οι στενοί δρόμοι στο Άνω Βαθύ αδιάβατοι, προσόψεις κτηρίων δεν άντεξαν και έπεσαν.

Click4more: Σεισμός: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στη Σμύρνη – Πάνω από 700 τραυματίες (pics, video)

Η εκκλησία της Αγίας Άννας στη χώρα είναι ανάμεσα στα κτήρια που δεν άντεξαν και το κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο στο Άνω Βαθύ είναι έτοιμο να πέσει

Με δύο μηνύματα μέσω του 112 η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας καλούσε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα αυτοπροτασίας και να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Το μίνι τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του στο λιμάνι στη χώρα της Σάμου, αυτοκίνητα άρχισαν να επιπλέουν, τα νερά όρμησαν και μέσα στα καταστήματα. Καταρρεύσεις κτηρίων σημειώθηκαν και στη δυτική Σάμο. Τα 6,7 ρίχτερ ταρακούνησαν την Ικαρία, τη Χίο, την Πάτμο, την Κω, την Κάλυμνο, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι ακόμη και την Κρήτη. Στη Χίο ζημιές έχουν καταγραφεί στο Κοκκάλειο Μαιευτήριο και σε παλιά κτήρια, ενώ στην Ικαρία κατολισθήσεις βράχων δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ / Star.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις