Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σεισμός στη Σάμο: Τρία μικρά τσουνάμι χτύπησαν το νησί – Φόβοι για πολλούς και δυνατούς μετασεισμούς

Σεισμός στη Σάμο: Τρία μικρά τσουνάμι χτύπησαν το νησί – Φόβοι για πολλούς και δυνατούς μετασεισμούς

Ο σεισμός των 6,7 ρίχτερ που συγκλόνισε την Σάμο, προκάλεσε φαινόμενα που δεν έχουμε ξαναδεί στην χώρα μας. Ο σεισμός ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές ειδικά στην Τουρκία δεν άφησε αλώβητο το νησί του Πυθαγόρα. Οκτώ τραυματίες με ορθοπεδικά τραύματα. Σεισμολόγοι ανεβάζουν την ένταση του σεισμού στα 7 ρίχτερ.

Ο σεισμός, των 6,7 ρίχτερ προκάλεσε τρία μικρά τσουνάμι στην Σάμο και οι φόβοι για πολλούς μεγάλους μετασεισμούς είναι ορατοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από τον ισχυρό σεισμό τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, ενώ σε όσους ήταν πολύ ελαφρά τραυματίες τόσο από το νοσοκομείο όσο και από το κέντρο υγείας υπήρξε η σύσταση να μην μπαίνουν στα κτίρια καθώς δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως για την στατικότητά τους. 

Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί στο νησί όχι από τον σεισμό αλλά από τα τρία παλιρροϊκά κύματα που χτύπησαν την Σάμο λίγο μετά τον σεισμό. Καταστήματα και σπίτια έχουν πλημμυρίσει και η πυροσβεστική δέχεται συνεχώς κλήσεις για απάντληση υδάτων.

 

 

Οι ειδικοί από την πρώτη στιγμή ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις ακτές, ειδικά από το βόρειο τμήμα του νησιού καθώς υπάρχουν ακόμα φόβοι για τα επόμενα 24ωρα για κάποιους μεγάλους μετασεισμούς. 

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο είπε ότι ο σεισμός μπορεί να ήταν και πάνω από 6,7 ρίχτερ και τοποθετείται στα 7 ρίχτερ. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν φόβοι για πολλούς και δυνατούς μετασεισμούς τα επόμενα 24ωρα. 

 

 

 

Μήνυμα έστειλε στους κατοίκους του νησιού μέσω του 112 η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με προειδοποίηση για τσουνάμι. Επίσης, οι ειδικοί ζητούν από τους κατοίκους να μην είναι κοντά σε κτίρια ιδιαίτερα παλιά για να μην υπάρξουν τραυματισμοί από καταρρεύσεις.

Οι εικόνες από την θάλασσα που βγήκε στην στεριά και καταγράφηκαν από το Samos 24 είναι συγκλονιστικές.

 

 

Δείτε live εικόνα από την Σάμο 

 

 

 

Οι εικόνες που έρχονται από το νησί δείχνουν εκτός από την εκκλησία της Παναγίας στην Σάμο να υπάρχουν καταστροφές και σε παλιά κτίρια. Επίσης έχουν γίνει καταστροφές και σε δρόμους. 

 

Δείτε εικόνες που ανέβασε στο facebook κάτοικος της περιοχής

 

Κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Δείτε την στιγμή που η θάλασσα βγαίνει στην στεριά 

 

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος μιλώντας στο newsit.gr είπε: “Προσπαθούμε να οργανώσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση με τις υπηρεσίες. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων. Είναι κρίσιμες οι επόμενες ώρες”.

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήμαρχος δυτικής Σάμου μιλώντας στο newsit.gr είπε: «Έχουμε ένα πολύ δυνατό σεισμό όπως μάθαμε 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ εδώ κοντά μας. Στο κέντρο που βρίσκομαι ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και ευτυχώς είναι ήρεμος. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στον κόσμο. Είμαστε όλοι στην πλατεία και όχι μέσα στα κτίρια. Πιστεύω πως σε λίγο θα έχουμε μια αποτίμηση από την αστυνομία και τις υπηρεσίες για τυχόν ζημιές. Πάντως εδώ που βρίσκομαι τα κτίρια φαίνεται να έχουν αντέξει. Ψυχραιμία γιατί η διάρκεια του σεισμού ήταν μεγάλη και θέλει προσοχή γιατί θα έχουμε και μετασεισμούς».

Κάτοικος της Σάμου μιλώντας πριν από λίγο στο MEGA δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές σε σπίτια. 

Αν είστε σε περιοχή όπου υπάρχουν καταστροφές από τον σεισμό επικοινωνήστε μαζί μας στο info@newsit.gr

Μιλώντας στο newsit.gr ο Θανάσης Γκανάς καθηγητής Γεωλογίας είπε ότι ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου.

 

ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης – Γιάννα Σουλάκη – Θεοδόσης Πάνου

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις