Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σέρρες: Πώς έγινε η έκρηξη στο σχολείο που στοίχισε τη ζωή του 11χρονου Βασίλη

Σέρρες: Πώς έγινε η έκρηξη στο σχολείο που στοίχισε τη ζωή του 11χρονου Βασίλη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας μαθητής μόλις 11 ετών άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο προαύλιο του σχολείου του στις Σέρρες, την ώρα που βρισκόταν σε διάλειμμα του ολοήμερου προγράμματος, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

Όπως αποκαλύφθηκε στο σχολείο των Σερρών γινόντουσαν οι τελευταίες εργασίες για τη μετατροπή του λέβητα σε γεωθερμικό και ο εργολάβος είχε φύγει μόλις λίγες ώρες πριν από το σχολικό κτήριο. Μάλιστα, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο εκτελούνταν εργασίες την ώρα που το σχολείο ήταν σε λειτουργία.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε για την πιθανή αιτία της έκρηξης στην τηλεόραση του Mega: «Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο όταν πήγαν να κάνουν τις διάφορες ρυθμίσεις οι τεχνικοί του συγκεκριμένου έργου, έκλεισαν τις βάνες από κλειστό κύκλωμα νερού του λέβητα και όταν μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει το νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και η πίεση. Έτσι δημιουργήθηκε μία εκρηκτική κατάσταση και χωρίς να υπάρχει η κυκλοφορία του νερού για να εκτονωθεί η πίεση, έγινε η έκρηξη».

«Τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν; Υπάρχουν εκτονωτικές βαλβίδες, όταν ανέβει η θερμοκρασία θα κόψει τον καυστήρα για να σταματήσει τη λειτουργία» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

 

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας: «Τα σχολεία συντηρούνται σωστά; Έχουν πιστοποιητικά πυροπροστασίας; Η θέση του λεβητοστασίου είναι η προβλεπόμενη ώστε να βρίσκονται δίπλα σε προαύλια ή σε αίθουσες διδασκαλίας; Είναι ένα μεγάλο θέμα. Το 30 με 35% των σχολικών κτηρίων έχουν τέτοια προβλήματα, προβλήματα πυροπροστασίας».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις