Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Δήμητρα Τσιαντάκη: Τι κάνει σήμερα η καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για ένα πλαστό απολυτήριο δημοτικού

Δήμητρα Τσιαντάκη: Τι κάνει σήμερα η καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για ένα πλαστό απολυτήριο δημοτικού

Αγχωμένη εμφανίστηκε στον Άρειο Πάγο το πρωί της Τετάρτης η Δήμητρα Τσιαντάκη. Δεν είναι άλλη από την γυναίκα η οποία βρέθηκε στη φυλακή, καταδικασμένη σε κάθειρξη δέκα ετών για ένα πλαστό απολυτήριο δημοτικού, το οποίο κάποτε είχε προσκομίσει ώστε να προσληφθεί ως καθαρίστρια.

Η υπόθεση της Δήμητρας Τσιαντάκη είχε απασχολήσει έντονα καθώς η πρωτοφανής ποινή που της είχε επιβληθεί προκαλούσε την εύλογη οργή της κοινωνίας. Οι αντιδράσεις έφεραν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς προ των ευθυνών τους. Είναι δυνατόν, αναρωτιόνταν άπαντες, μια γυναίκα να βρίσκεται στη φυλακή για ένα πλαστό απολυτήριο δημοτικού;

Ο κυνισμός των δικαστών του πενταμελούς Εφετείου της Λάρισας, οι οποίοι καταδίκασαν την καθαρίστρια από τον Βόλο δεν έμεινε αναπάντητος. Η Δήμητρα Τσιαντάκη βγήκε από τη φυλακή τον Νοέμβριο του 2018, ενώ ο Άρειος Πάγος παρενέβη ζητώντας να εξετάσει την υπόθεση. Πράγματι, τον περασμένο Μάιο η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου προχώρησε σε αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης. Όμως οι περιπέτειές της δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο φακός του newsit.gr συνάντησε την καθαρίστρια το πρωί της Τετάρτης. Ευδιάθετη, δήλωσε πως περιμένει με αγωνία την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης.  «Η Ολομέλεια έχει εκδώσει μια πολύ καλή απόφαση. Ελπίζω το ίδιο να γίνει και τώρα» είπε. Δεν έκρυψε όμως και το άγχος της για την επόμενη ημέρα. «Έχω άγχος για το τι θα γίνει από ‘δω και πέρα και με τη δουλειά μου». Αυτό είναι για εκείνην το ζητούμενο. Να επιβιώσει με αξιοπρέπεια όπως ακριβώς έκανε σε όλη τη ζωή της. Η Δήμητρα Τσιαντάκη σήμερα είναι άνεργη και που και που προσέχει ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη.

Τι περιμένει από τον Άρειο Πάγο

Η Δήμητρα Τσιαντάκη θα έχει νεότερα για την υπόθεσή της το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Πλέον αναμένεται η οριστική απόφαση του β’ τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο καλείται να απαλλάξει πλήρως την καθαρίστρια από τις κατηγορίες, είτε να την παραπέμψει σε νέα δίκη στο πενταμελές εφετείο της Λάρισας το οποίο θα δικάσει ασφαλώς με διαφορετική σύνθεση από την πρώτη φορά.

Μιλώντας στο newsit.gr ο συνήγορος της κας Τσιαντάκη Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι «η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία τον περασμένο Μάιο έκρινε ότι είναι βάσιμοι οι λόγοι αναίρεσης της εφετειακής απόφασης που καταδίκαζε τη γυναίκα σε δεκαετή κάθειρξη». Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε με άλλα λόγια, όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος ότι πρώτον ότι η απάτη τελέστηκε μια φορά την ώρα της προσκόμισης του απολυτηρίου και όχι κατ’ εξακολούθηση και δεύτερον ότι η ζημία του Δημοσίου ισοσταθμίζεται από την προσφορά της εργασίας της τα προηγούμενα χρόνια. «Η υπόθεση» συμπλήρωσε ο συνήγορος της γυναίκας, «επέστρεψε στο β’ τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, διότι η Ολομέλεια είχε επιφυλαχθεί και για κάποιους άλλους λόγους αναίρεσης».

Τι αναμένεται τώρα; Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο «είτε η υπόθεση να παραπεμφθεί εκ νέου στο πενταμελές Εφετείο της Λάρισας το οποίο θα πρέπει να δικάσει με διαφορετική σύνθεση και να αποφασίσει αν η γυναίκα είναι αθώα ή ένοχη, είτε ο ίδιος ο Άρειος Πάγος να κηρύξει την κατηγορούμενη αθώα, είτε να παύσει την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής διότι με την αλλαγή του ποινικού κώδικα  καταργήθηκε ο νόμος για τους καταχραστές του Δημοσίου».

Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής

Θεσσαλία Τελευταίες ειδήσεις