Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το ΑΠΘ – Ένταση, χημικά και προσαγωγές (pics, video)

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το ΑΠΘ – Ένταση, χημικά και προσαγωγές (pics, video)

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το βράδυ της Δευτέρας, 08.03.2021, σχεδόν όλους τους δρόμους που οδηγούν στο ΑΠΘ.

Διμοιρίες βρίσκονταν στην κεντρική είσοδο του ΑΠΘ και στο Ιβανόφειο, το πολυτεχνείο ήταν αποκλεισμένο από ΟΠΚΕ, ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του χώρου των πανεπιστημίων. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο διοίκησης της πρυτανείας είναι σε κατάληψη εδώ και 15 μέρες.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες grtimes και thesstoday, οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τις εισόδους του ΑΠΘ ενώ στον αύλειο χώρο του κτιρίου της πρυτανείας βρίσκονταν φοιτητές. Είχε προηγηθεί συνέλευση και κάλεσμα φοιτητών στην πρυτανεία για τις 20:30, ύστερα από πληροφορίες για εκκένωση.

Ένταση!

Κάποια στιγμή η κατάσταση… εκτραχύνθηκε και το «μενού» είχε ένταση, ανθρωποκυνηγητό και χημικά. Το… φιτίλι άναψε μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να ανακόψει πολυπληθή ομάδα ατόμων να εισέλθει στους χώρους του ΑΠΘ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ οι νεαροί πέταξαν πέτρες εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες φοιτητών, μία αστυνομική αύρα που εκτοξεύει νερό βρισκόταν κοντά στο χώρο του πανεπιστημίου.

Σημειωτέον δε πως οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή τουλάχιστον επτά ατόμων.

Το σύνθημα “1312” κατά των αστυνομικών ανήρτησαν νωρίτερα φοιτητές στην κορυφή του κτιρίου διοίκησης της πρυτανείας του ΑΠΘ.

Κάποια στιγμη πραγματοποιήθηκε επιχείρηση των ΜΑΤ στην πρυτανεία, ενώ ομάδες καθηγητών και φοιτητών μαζί με δικηγόρους και απλούς πολίτες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το χώρο των πανεπιστημίων ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Γιάννης Αμανατίδης, καθώς επίσης ο νέος συντονιστής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, Κ. Αμπατζας, βρέθηκαν στο σημείο.

“Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας”, ανέφερε σε δηλώσεις της η κα Νοτοπούλου.

Γ. Μυλόπουλος: «Εμπρηστής είναι ο νόμος»

Έξω από τον χώρο της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες» για το Πανεπιστήμιο.
«Είμαστε εδώ μια ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσπαθώντας μέχρι την τελευταία στιγμή, μήπως και κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και ο διάλογος. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος διαλόγου, είναι ένας χώρος ορθού λόγου, είναι ένας χώρος που παράγεται και μεταδίδεται η επιστήμη, επομένως η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες με την έννοια του Πανεπιστημίου. Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταία στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Και πρόσθεσε πως «έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα τα οποία συμφωνούν με τα αιτήματα των φοιτητών, ζητούν όμως να σταματήσει η κατάληψη για να μη συμβούν πράγματα χειρότερα, έτσι ώστε όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι από κοινού να αντιμετωπίσουμε έναν νόμο ο οποίος είναι εκτρωματικός και παγκοσμίως πρωτότυπος.

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μόνιμη αστυνομική δύναμη εγκατεστημένη μέσα στα πανεπιστήμια. Και πριν από αυτό, τα πανεπιστήμια ήταν »νεκρά». Με το lockdown και την τηλεκπαίδευση από το σπίτι στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε άνθρωπος, δεν υπήρχε ψυχή. Και κατάφεραν με τον νόμο αυτόν να αναστατώσουν το πανεπιστήμιο και να ζωντανέψουν ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο δεν ξέραμε ότι υπήρχε καν. Ο εμπρηστής είναι ο νόμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνούν σε αυτό. Άρα τα αιτήματα των φοιτητών είναι αποδεκτά από όλους».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Γ. Μυλόπουλου:

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις