Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αυτό είναι το σχέδιο για μία τεράστια σφαίρα πάνω από τον Θερμαϊκό που θα φωτίζει την πόλη [video]

Θεσσαλονίκη: Αυτό είναι το σχέδιο για μία τεράστια σφαίρα πάνω από τον Θερμαϊκό που θα φωτίζει την πόλη [video]

Οι εικόνες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είναι εντυπωσιακές. Η Θεσσαλονίκη παίρνει φως από μια τεράστια σφαίρα πάνω από τον Θερμαϊκό…

To 2017 o φοιτητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ερμής Λαζάρου, είχε παρουσιάσει τις ιδέες του για μια πιο όμοφη και καθαρή πόλη. Μέσα από το project “Make Thessaloniki Great Again”, ο 23χρονος, σήμερα, φοιτητής είχε παρουσιάσει αρχιτεκτονικές – καλλιτεχνικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους για την Θεσσαλονίκη, με στόχο την προσέλκυση τουριστικού, οικονομικού και πνευματικού ενδιαφέροντος στην πόλη.

Οι ιδέες του μπορεί να μην υλοποιήθηκαν, ωστόσο, ο ίδιος έρχεται να παρουσιάσει μια νέα σειρά από προτάσεις υπό τον τίτλο “Unpragmatic Approach – SKG Edition”, που έχουν στόχο να ομορφύνουν την εικόνα της πόλης και να φέρουν ταυτόχρομα έσοδα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Κύρια πρόταση της νέας προσπάθειας του Χρήστου είναι η τοποθέτηση μίας τεράστιας σφαίρας πάνω από τον Θερμαϊκό, η οποία θα φωτίζει την νύχτα την πόλη, ενώ παράλληλα θα εκπέμπει σήμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται για μια σφαίρα χρωμίου γεμάτη με ζεστό αέρα ή ήλιο, που αιωρείται στον ουρανό.

Η ακτίνα της σφαίρας είναι 50 μέτρα. Το Orb θα λειτουργεί ως κεραία εκπομπής τηλεφωνικού σήματος και Wi-Fi, φέρνοντας έτσι έσοδα στον δήμο. Παρόμοιες αερομεταφερόμενες κεραίες έχουν αποδειχθεί κατά 40% πιο οικονομικά βιώσιμες, ενώ η εκπομπή τους είναι ίση με αυτή των 15 συνηθισμένων κεραίας εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας φωτίζεται εσωτερικά σαν ένα φλογερό αστέρι. Ουσιαστικά, θα είναι ένας αστικός πυκνωτής-πυρήνας που συλλέγει την ενέργεια της πόλης και την αποδίδει με έναν ακόμα πιο ισχυρό τρόπο.

Επίσης, ως υποτιθέμενη άυλη πηγή φωτός, ακυρώνει τη δύναμη της υλικότητας του τσιμεντένιου χάους που υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αντικαθιστά τον Λευκό Πύργο ως το κύριο αξιοθέατο της περιοχής. Συμπερασματικά, τερματίζει τελείως, χωρίς τεράστιο κόστος, το ύψος 27 μέτρων που εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την πόλη και υποτάσσει ψυχικά τη Θεσσαλονίκη.

Η δεύτερη πρόταση του 23χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής είναι να βαφτούν τα κτίρια της Θεσσαλονίκης σε κεραμιδί χρώμα έτσι ώστε να ταιριάζουν με την βυζαντινή ταυτότητα της πόλης. «Αυτό θα γίνει για να διατηρηθεί η ιστορική ταυτότητα της πόλης και να συνδυαστεί αρμονικά με τα λίγα υπάρχοντα μνημεία. Το χρώμα αυτό είναι βαθύτατα συνδεδεμένο με την τέχνη και την αρχιτεκτονική του βυζαντινού πολιτισμού και επομένως υποσυνείδητα κάνει τους ανθρώπους να θεωρούν αυτά τα κτίρια συνέχεια του παρελθόντος», αναφέρει ο Χρήστος.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια μεσογειακή, και παραδοσιακή πόλη, που έχει χαρακτήρα, ιστορία και πιστεύουν ότι οι παρεμβάσεις που προτείνω εγώ είναι πολύ παρακινδυνευμένες και ότι δεν ταιριάζουν με μία πόλη παραδοσιακή όπως η Θεσσαλονίκη.

Αυτό που τους απαντάω είναι ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει μια ιστορία, αλλά αυτή την στιγμή έχουν μείνει λίγα μνημεία και αυτή την στιγμή η πόλη είναι μια μοντέρνα πόλη αλλά με την κακή έννοια. Η πόλη είναι γεμάτη πολυκατοικίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία της πόλης, δεν έχουν καμία ομορφιά και αυτή η ιστορικότητα που θεωρούμε ότι έχει η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πλέον και ούτε μπορούμε να την αναστήσουμε», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Λαζάρου έχει στείλει ήδη τις ιδέες στο γραφείου του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Επίσης, δημιούργησε την ομάδα «The Unpragmatic Approach – Crowdsourcing Group – Thessaloniki 2020» στο Facebook για όσους θα ήθελαν να με βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: thestival.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις