Τοπικά Νέα

Το τσίπουρο από την παραγωγή… απευθείας στην κατανάλωση στα Τρίκαλα! – ΦΩΤΟ

Το γλέντι στήθηκε χθες το βράδυ στην Ράξα Τρικάλων λόγω του τσιπουροκάζανου. Στο αποστακτήριο του 35χρονου Τρικαλινού Βασίλη Κρινίτσα, μαζεύτηκαν παραγωγοί τσίπουρου της περιοχής και έβγαλαν το φετινό τσίπουρο...

Η διαδικασία, συνοδεύονταν από μεγάλες ποσότητες… κρεατικών και ντόπιου κρασιού, σε μια βραδιά γεμάτη κέφι αφού η παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία.

Το στέρεο υπόλειμμα των σταφυλιών μετά την απομάκρυνση του μούστου, τοποθετήθηκε με κουβάδες μέσα στον τσιπουροκάζανο και προστέθηκε μέρος από τα υγρά της ζύμωσης και λίγο νερό αλλά και διάφορα μυρωδικά, που οι αναλογίες και τα είδη τους αποτελούν «επτασφράγιστο» μυστικό με πιο συνηθισμένο μυρωδικό να είναι το γλυκάνισο.

Στη συνέχεια το καζάνι έκλεισε ερμητικά και κάτω από το καζάνι, ο φούρνος καίγοντας η φωτιά, ρύθμιζε το βράσιμο.
Μόλις το υλικό του καζανιού άρχισε να βράζει, ξεκίνησε η απόσταξη.

Η διαδικασία κρατάει ως τις 15 Δεκεμβρίου στα καζάνια της περιοχής. Πολλές φορές μέρα και νύχτα η φωτιά καίει ασταμάτητα για να προλάβουν οι παραγωγοί στα “διήμερα” που δικαιούνται να τελειώσουν την ποσότητα σταφυλιών που διαθέτουν.

Δείτε τις φωτογραφίες του trikalanews:

Πηγή: trikalanews

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα