Η διαδικασία, συνοδεύονταν από μεγάλες ποσότητες… κρεατικών και ντόπιου κρασιού, σε μια βραδιά γεμάτη κέφι αφού η παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία.
Το στέρεο υπόλειμμα των σταφυλιών μετά την απομάκρυνση του μούστου, τοποθετήθηκε με κουβάδες μέσα στον τσιπουροκάζανο και προστέθηκε μέρος από τα υγρά της ζύμωσης και λίγο νερό αλλά και διάφορα μυρωδικά, που οι αναλογίες και τα είδη τους αποτελούν «επτασφράγιστο» μυστικό με πιο συνηθισμένο μυρωδικό να είναι το γλυκάνισο.
Στη συνέχεια το καζάνι έκλεισε ερμητικά και κάτω από το καζάνι, ο φούρνος καίγοντας η φωτιά, ρύθμιζε το βράσιμο.
Μόλις το υλικό του καζανιού άρχισε να βράζει, ξεκίνησε η απόσταξη.
Η διαδικασία κρατάει ως τις 15 Δεκεμβρίου στα καζάνια της περιοχής. Πολλές φορές μέρα και νύχτα η φωτιά καίει ασταμάτητα για να προλάβουν οι παραγωγοί στα “διήμερα” που δικαιούνται να τελειώσουν την ποσότητα σταφυλιών που διαθέτουν.
Δείτε τις φωτογραφίες του trikalanews:
Πηγή: trikalanews