Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Χαλκιδική: Ο φόβος για νέες καταστροφικές πλημμύρες τους έστειλε στον εισαγγελέα – Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων!

Χαλκιδική: Ο φόβος για νέες καταστροφικές πλημμύρες τους έστειλε στον εισαγγελέα – Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων!

Τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, επισκέφθηκε την Τετάρτη (14-11-2018) αντιπροσωπεία των κατοίκων του Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, μπροστά στο φόβο να ξαναζωντανέψει ο εφιάλτης της θεομηνίας του Ιουλίου του 2017. Η τοπική κοινωνία ζητά την άμεση υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν την περιοχή από καταστροφικές πλημμύρες…

«Ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός μας προέτρεψε να προχωρήσουμε στην αποστολή εγγράφου προς την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για άμεσο καθαρισμό του ρέματος κάτω από τη γέφυρα στο Πόρτο Κουφό, ώστε σε πρώτη φάση να αποσοβηθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος πλημμύρας», ανέφερε ο δικηγόρος των κατοίκων Θωμάς Καπλάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η αρμοδιότητα του καθαρισμού και της διευθέτησης των ρεμάτων έχει μεταβιβαστεί από τους Δήμους στις Περιφέρειες.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καπλάνης, τον περασμένο Ιούνιο οι κάτοικοι απευθύνθηκαν εγγράφως προς την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, τον Δήμο Σιθωνίας και το Δασαρχείο Πολυγύρου. «Τόσο η οικεία Δημοτική Αρχή όσο και το Δασαρχείο απάντησαν ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Περιφέρεια. Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής με ενημέρωσε ότι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μελέτη για την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στην επίμαχη γέφυρα, ωστόσο δεν προχώρησε η υλοποίηση παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έφτασε μέχρι την έγκριση των τευχών δημοπράτησης», εξήγησε. «Παρόλα αυτά ο κ. Γιώργος μάς διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για το έργο», πρόσθεσε ο κ. Καπλάνης.

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη

Στις ενέργειες της Περιφέρειας αναφορικά με την υπόθεση αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος. «Επιχειρήσαμε να τροποποιήσουμε την αρχική μελέτη ώστε να επιτύχουμε την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε για την κατασκευή παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα και έτσι στρεφόμαστε σε άλλες πηγές για την εξασφάλιση πόρων», εξήγησε.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες είτε μέσα από τα έσοδα της Περιφέρειας είτε από τις εγκρίσεις κονδυλίων για έκτακτες ανάγκες, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο Πόρτο Κουφό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στο αίτημα των κατοίκων για καθαρισμό του ρέματος, ο κ. Γιώργος διαβεβαίωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα εγκατασταθούν μηχανήματα στην περιοχή για το συγκεκριμένο σκοπό. «Στο βαθμό των δυνατοτήτων μας θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις εκκρεμότητες που προκύπτουν», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.

Πηγή: halkidikifocus.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις