Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ζακ Κωστόπουλος – Θεσσαλονίκη: Πορεία οργανώσεων και συλλογικοτήτων λίγες ώρες πριν την επανέναρξη της δίκης

Ζακ Κωστόπουλος – Θεσσαλονίκη: Πορεία οργανώσεων και συλλογικοτήτων λίγες ώρες πριν την επανέναρξη της δίκης

Κινητοποίηση για τον Ζακ Κωστόπουλο στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή, η επανέναρξη την Τετάρτη (20.10.2021) της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ στην οδό Γλάδστωνος της Αθήνας, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Στην πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν μέλη συλλογικοτήτων και οργανώσεων. «Για να απαιτήσουμε την καταδίκη όλων των δολοφόνων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ως προς την προσωπικότητα του Ζακ. Για τη νίκη όλων των κινημάτων στα οποία συμμετείχε (ΛΟΑΤΚΙΑ +, φεμινιστικό, κίνημα των οροθετικών στον HIV)», ανέφεραν στο κάλεσμά τους.

Όπως γράφουν στο κεντρικό πανό: «Ως εδώ να τελειώνουμε με τον ναζισμό, την ακροδεξιά και την πατριαρχία».

Ζακ Κωστόπουλος – «Η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί»

Ο ακτιβιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, Ζακ Κωστόπουλος (Zackie Oh) έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018, έπειτα από την εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε, στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Η Διεθνής Αμνηστία, τον Ιανουάριο του 2020, συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης. Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης έχει, επίσης, αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημος παρατηρητής της δίκης, πρακτική, που όπως σημειώνει, είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Όπως σημειώνει, η δίκη αυτή είναι σημαντική, «καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή».

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ξεκινάει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών την Τετάρτη (20.10.2021) η δίκη.

πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις