Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

5 καλοκαιρινοί παράδεισοι στην Ελλάδα για να διαλέξεις

5 καλοκαιρινοί παράδεισοι στην Ελλάδα για να διαλέξεις

Από τα τόσα πανέμορφα ελληνικά νησιά, πού να πρωτοπάς; Η επιλογή είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη!

Εκτός από τις πάμπολλες μεγάλες επιλογές, υπάρχουν κρυφοί ή σχετικά κρυφοί παράδεισοι, που θα γίνουν η επόμενη εμμονή σου! Πάμε να κάνουμε μια περιήγηση στα τοπ πέντε μαγικά νησιά του φετινού καλοκαιριού!

Ικαρία

Η Ικαρία είναι ένα νησί που δεν μοιάζει με κανένα. Η έννοια του χρόνου εδώ είναι διαφορετική από το υπόλοιπο κόσμο και αξίζει να την επισκεφτείτε έστω και μόνο για να αντιμετωπίσετε έναν τρόπο ζωής χαμένο προ πολλού στο δυτικό κόσμο.

Το νησί είναι ακίνητο μέχρι το μεσημέρι, τα καταστήματα ανοίγουν το βράδυ και παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να περπατούν σε ένα κατάστημα, να παίρνουν ό,τι έχουν ανάγκη, να αφήνουν το αντίτιμο και να φεύγουν, γιατί ο καταστηματάρχης είναι αλλού!

Η Ικαρία είναι επίσης γνωστή για τα πολλά πανηγύρια, με τεράστια συμμετοχή από το κάθε χωριό προς τιμήν του πολιούχου Αγίου, όπου ο καθένας – ντόπιοι και επισκέπτες – πίνει, τρώει και χορεύει όλη τη νύχτα στην πλατεία του χωριού. Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με μια τέτοια χαλαρή διάθεση στον τρόπο ζωής εδώ έχουμε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Ανάφη

Αν σας αρέσουν οι ανακαλύψεις, πρέπει να γνωρίσετε την Ανάφη. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις λίγα μίλια μακριά από τη Σαντορίνη, η Ανάφη είναι ένας εντελώς ξεχωριστός κόσμος.

Ίσως να πρέπει να πάρετε το πλοίο της γραμμής που κάνει 18 ώρες να φτάσει εδώ, μιας και δεν έρχονται ταχύπλοο, ή πάλι νε έρθετε με αεροπλάνο ως την Σαντορίνη και να πάρετε ένα τοπικό καραβάκι για να φτάσετε στην Ανάφη. Θα ανταμειφθείτε, ωστόσο, καθώς θα έχετε τις πιο ήσυχες διακοπές της ζωής σας.

Η Χώρα είναι, ως συνήθως στην Ελλάδα, ένα όνειρο, φωτεινό, λευκό και χτισμένο στην κορυφή ενός βουνού με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο, ενώ οι παραλίες του νησιού, με πιο διάσημη από αυτές τον Ρούκουνας, είναι στην κορυφή της κατηγορίας. Εσείς και η παρέα σας θα έχετε ακρογιάλια με ψιλή άμμο όλα για τον εαυτό σας – ακόμα και αν έρθετε στα μέσα Αυγούστου.

Σαμοθράκη

Καθώς δεσπόζει στο βορειοανατολικό Αιγαίο, η Σαμοθράκη διαθέτει μερικές από τις πιο ποικίλες φυσικές ομορφιές στη χώρα. Ελαιώνες και αμμώδεις παραλίες στα νότια δημιουργούν ένα τοπίο τυπικό για ελληνικό νησί.

Αλλά τα δάση της καστανιάς και οι αρχαίες βελανιδιές στο βορρά με τις εκατοντάδες πηγές γλυκού νερού, τα ποτάμια, τους καταρράκτες και τις «βάθρες» (μικρές λίμνες γλυκού νερού), όπου το κολύμπι είναι δυνατό, είναι το σήμα κατατεθέν του μοναδικού αυτού νησιού. Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε ένα διάλειμμα στο βουνό της Σαμοθράκης, με εξαιρετικές ευκαιρίες για ορειβασία και βόλτα.

Όσο για το φαγητό, πέρα από τα μοναδικά θαλασσινά εδώ θα απολαύσετε νόστιμο κατσικίσιο κρέας μαγειρεμένο με κάθε δυνατό τρόπο. Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι η Παχιά Άμμος και η πιο παράξενη οι Κήποι. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι να πετάξετε προς την Αλεξανδρούπολη ή την Καβάλα από την Αθήνα και στη συνέχεια να έρθετε με τοπικό πλοίο.

Ελαφόνησος

Αν αγαπάτε να περνάτε τις ημέρες σας σε μια παραλία με λευκή άμμο και κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά και δεν μπορείτε να περνάτε όλες τις ώρες σας στο πλοίο, η Ελαφόνησος είναι ο προορισμός των διακοπών σας. Μόλις λίγα λεπτά μακριά από την ηπειρωτική Πελοπόννησο, όλο αυτό το μικροσκοπικό νησί έχει να προσφέρει απίστευτα παράλια τοπία. Για την ακρίβεια, μία παραλία.

Αλλά τι μια παραλία – πολλοί επιμένουν ότι είναι ένα από τα κορυφαία 3 ακρογιάλια στην Ελλάδα. Σας εγγυόμαστε ότι θα περνάτε περισσότερο χρόνο στο νερό από ό, τι έξω από αυτό και ότι θα πάτε πίσω στο σπίτι εντελώς ανανεωμένοι.

Το μικρό χωριό απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την παραλία Σίμος και προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις και κάποιες πολύ καλές ταβέρνες με θαλασσινά. Υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ στην παραλία. Σας συνιστούμε να συνδυάσετε την Ελαφόνησο με μια περιοδεία της νότιας Πελοποννήσου (Μάνη, Καλαμάτα, κλπ) με το αυτοκίνητο.

Κουφονήσια

Μέχρι περίπου 10 χρόνια πριν, σχεδόν καθόλου τουρίστες δεν έρχονταν στα δύο νησιά και οι εκπληκτικές παραλίες τους ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ των λίγων γυμνιστών κατασκηνωτών που πέρναγαν τα καλοκαίρια τους εδώ.

Ξαφνικά Κουφονήσια έγιναν En Vogue και το μικροσκοπικό Κουφονήσι (το μόνο που κατοικείται από τα δύο) που τον Αύγουστο γίνεται το αδιαχώρητο. Ωστόσο, ο έξυπνος επισκέπτης που έρχεται στο νησί νωρίς, θα ανταμειφθεί με κορυφαίες παραλίες και πολλά φρέσκα θαλασσινά καθώς η αλιεία είναι βασικό στοιχείο της ντόπιας παράδοσης.

Τοπικά τουριστικά σκάφη αναχωρούν καθημερινά για το Κάτω Κουφονήσι, που είναι ένας παράδεισος και μπορείτε να μείνετε σε δωρεάν τροχόσπιτο στην ακατοίκητη, κοντινή Κέρο. Το ταξίδι με το πλοίο από τον Πειραιά διαρκεί περίπου 8 ώρες.

Γαύδος

Η Γαύδος είναι μια μικρή κουκίδα στο χάρτη ακριβώς κάτω από την Κρήτη και είναι ένα μέρος που αξίζει να έρθετε έστω και μόνο για να βιώσετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε στην άκρη της Ευρώπης. Εκατοντάδες κατασκηνωτές φτάνουν κάθε καλοκαίρι και τους υποδέχονται οι 50 κάτοικοι που ζουν κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία.

Υπάρχουν όλες οι βασικές ανέσεις, λίγες ταβέρνες, μια ενδιαφέρουσα και εντελώς ιδιότυπη νυχτερινή ζωή. Οι παραλίες του νησιού είναι εκπληκτικές και του Αγίου Ιωάννη είναι ίσως η καλύτερη, αλλά θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά, ενώ σε όλη την διαδρομή για να φτάσετε εκεί θα δείτε αμμόλοφους και κέδρους.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε στο κάμπινγκ υπάρχουν κάποια διαθέσιμα δωμάτια στο νησί, αλλά καλύτερα κράτηση εκ των προτέρων αν θέλετε να το επισκεφθείτε τον Αύγουστο. Υπάρχει μια υπηρεσία πορθμείων από την Παλαιόχωρα (νότια Κρήτη) αλλά λειτουργεί καθημερινά μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις