Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Για extreme sports στα Πλατάνια, στην Μεσσηνία

Για extreme sports στα Πλατάνια, στην Μεσσηνία

Η Νέδα της Μεσσηνίας είναι ένα εκτυφλωτικά όμορφο ποτάμι, το μοναδικό με θηλυκό όνομα, αλλά αυτό δεν είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του.

Οι πάμπολλοι καταρράκτες που δημιουργεί, τα παραμυθένια τοπία μέσα σε αρχέγονα δάση, τα καταπράσινα και διαυγή νερά του, είναι απλά ακαταμάχητα!

Πρόκειται για έναν κόσμο ολόκληρο, στην καρδιά της Πελοποννήσου, που περιμένει όχι μόνον να τον ανακαλύψουμε, αλλά και να τον χαρούμε στα άκρα!

Ο ωραιότερος τρόπος για να γευτεί κάποιος τις εικόνες της Νέδας είναι να βγει εκτός ασφάλτου, είτε με ένα όχημα 4Χ4, είτε με μηχανή of road, είτε ακόμα με ποδήλατο βουνού και πεζοπορική – ορειβατική διάθεση. Οι κρυφές γωνιές αυτού του παραδείσου είναι απλά εκτός δρόμου!

Στα γραφικά Πλατάνια

Τα Πλατάνια είναι ένα ονειρεμένο χωριό, που θα το συναντήσετε αφού βγείτε από το εξίσου γραφικό Κοπανάκι. Η θέα από το κέντρο του χωριού κόβει την ανάσα, απλώνεται μπροστά στα μάτια σας όλος ο κόλπος της Κυπαρισσίας, ενώ τα νερά που τρέχουν στην πέτρα κελαρύζουν μαγευτικά καθώς απολαμβάνετε το τοπίο! Από εδώ, από τα Πλατάνια, ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στην καρδιά του παραδείσου, την μυθική Νέδα. Αν θυμηθείτε ότι και στην Κρήτη υπάρχει ποταμός με το όνομα Νέδα, στο Ρέθυμνο, είναι γιατί οι δύο περιοχές συνδέονται, όπως και η Γόρτυνα της Κρήτης συνδέεται με την Γόρτυνα της πελοποννησιακής Αρκαδίας.

Αντικρίζοντας την επικράτεια της Νέδας

Αν λοιπόν από τα Πλατάνια περάσετε στην επικράτεια της Νέδας σας περιμένει ένας κόσμος αφόρητης ομορφιάς, πραγματικά αφόρητης, δεν μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι υπάρχει τόση ωραιότητα σε έναν τόπο! Το θηλυκό αυτό ποτάμι έχει μια κοίτη 32 χιλιομέτρων και διαπερνάει τρεις περιοχές, την Μεσσηνία, την Ηλεία και την Αρκαδία – περιττό να πούμε ότι όλοι ερίζουν ότι είναι δικό τους!

Οι πηγές της Νέδας είναι στο μυστηριακό Λύκαιο Όρος της Αρκαδίας, με τους πάμπολλους μύθους που θέλουν τους ιερείς της πηγής Αγνούς, μία εκ των πηγών της Νέδας, να ξέρουν πώς να δημιουργήσουν βροχή τιθασεύοντας το νερό από τις πηγές! Η ροή του ποταμού είναι προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο, περνώντας από το επίσης μαγικό όρος Τετράζιο και την Μίνθη, ένα πανάρχαιο βουνό αφιερωμένο στον Πάνα. Τα τοπία που ξανοίγονται γύρω από την Νέδα είναι ανεπανάληπτα.

Απόκρημνα βράχια που τα διαδέχονται αρχέγονα δάση με λεύκες και πανύψηλα πλατάνια, χωριά κρυμμένα από τα μάτια των πολλών, πραγματικοί μυστικοί παράδεισοι, και βέβαια τα Πλατάνια, τα οποία είναι ένα φυσικό μπαλκόνι σε όλη αυτήν την ωραιότητα. Δεν μπορείτε να διανυκτερεύσετε εδώ, αλλά μπορείτε να μείνετε στο πολύ κοντινό – και εξίσου πανέμορφο – Ψάρι, το Καλό Νερό ή την Κυπαρισσία, που θα σας αποζημιώσει με τις πάμπολλες ομορφιές της.

Για extreme sports λοιπόν…

Γύρω από την Νέδα ανοίγονται μοναδικές διαδρομές, που είτε θα τις απολαύσετε με τρέκιγκ είτε θα συνδυάσετε την πεζοπορία με 4Χ4 διαφυγές. Το δίκτυο των χωμάτινων διαδρομών προσφέρεται για ανακαλύψεις, ενώ υπάρχει ένα άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι πεζοπορίας που καταλήγει στην Φυγαλεία, με τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.

Τα χωριά της Νέδας, η Κεφαλόβρυση, η Αυλώνα, η ομώνυμη Νέδα, το Ψάρι με ένα κυπαρίσσι 700 ετών να αποτελεί ορόσημό του, η εκπληκτική αμμουδερή παραλία του Καλού Νερού μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς για να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας σε αυτόν τον μαγικό και καλά προφυλαγμένο κόσμο. Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων θα εντοπίσετε τον περιβαλλοντολογικό σταθμό προστασίας της καρέτα – καρέτα, ενώ με λίγη πεζοπορία θα βρεθείτε να αντικρίζετε τις αρχαία Φυγαλεία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα μέσα στο ήμερο μεσογειακό τοπίο, το ξωκλήσι της Παναγίας στην Νέδα – που σηματοδοτεί ότι εδώ υπήρχε ιερό της Δήμητρας, αλλά και το υπέροχο γεφύρι του Κούβελα, ένα από τα πολλά της περιοχής, που μαγεύουν με την απλότητα και την δύναμη της αρχιτεκτονικής τους δομής.

Ψάρι του βουνού και μπύρα «Νέδα»

Η τοπική συνταγή που θα την απολαύσετε σε όλη την ορεινή επικράτεια, είναι το λεγόμενο «ψάρι του βουνού», μια πολύ πικάντικη εκδοχή του μπακαλιάρου, με έντονα αρώματα ξυδιού και σκόρδου, που τραβάει αρκετό δροσερό αλκοόλ! Συνοδέψτε το με μπύρα Νέδα, αξίζει και με το παραπάνω! Η συγκεκριμένη ξανθιά απόλαυση είναι προϊόν της Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας και θα την λατρέψετε, το άρωμά της και η γεύση της είναι πραγματικά μοναδικά!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Οδικό ταξίδι: 1,5 ώρα από την Τρίπολη – 1 ώρα από τον Πύργο – 67 χλμ. από την Καλαμάτα – 32,5 χλμ. από την Κυπαρισσία.

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε