Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χαλκιδική, ο ιδανικός προορισμός για διακοπές

Χαλκιδική, ο ιδανικός προορισμός για διακοπές

Μια από τις πιο μαγεμένες και ονειρικές επικράτειες του κόσμου, η Χαλκιδική, είναι το απόλυτο συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού, αλλά όχι μόνον.

Η Χαλκιδική είναι μια ανέγγιχτη περιοχή, παρά το ότι είναι πολύ δημοφιλής, με πάνω από 500 χιλιόμετρα με όμορφη ακτογραμμή, και μαγεύει με τις τρεις χερσονήσους του Αγίου Όρους, της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας.

Με πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας όλο το χρόνο και 41 γαλάζιες σημαίες για τα καθαρά νερά των παραλιών της – περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική περιοχή – είναι προφανώς μια εξαιρετική επιλογή για χαλαρωτικές διακοπές.

Θα εκπλαγείτε από τα μοναδικά μοναστήρια του Αγίου Όρους, αλλά και από την απέραντη ομορφιά που εκτείνεται και στην περιοχή των δασών της Χαλκιδικής. Για όσους από εσάς προτιμούν τη νυχτερινή ζωή, εδώ θα βρείτε ωραία κλαμπ, καζίνο και πολλούς ακόμα luxury πειρασμούς!

Η ανεπανάληπτη Κασσάνδρα

Αυτό το δυτικότερο σημείο της Χαλκιδικής, Κασσάνδρα, και πλησιέστερη στη Θεσσαλονίκη, είναι η πιο δημοφιλής. Πεδιάδες της με χρυσά καλλιεργημένα χωράφια, λόφοι με ευλογημένη και πλούσια βλάστηση και απέραντα πευκοδάση συνιστούν την ενδοχώρα της. Παραλίες με λευκή άμμο και βραχώδη, γεμάτα με πεύκα ακρωτήρια είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

Εδώ θα βρείτε όλες τις ανέσεις, ξενοδοχεία, παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες, ντισκοτέκ, μπαρ και άλλα κέντρα διασκέδασης, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από εγκαταστάσεις αναψυχής, κυρίως για θαλάσσια σπορ. Αλλά θα βρείτε και uncrowded κρησφύγετα, αν θέλετε να απομονωθείτε. Παίρνοντας το δρόμο από τη Θεσσαλονίκη προς την Κασσάνδρα και μετά την είσοδό στον νομό Χαλκιδικής, το πρώτο σημαντικό θέρετρο είναι τα Νέα Μουδανιά (70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη). Ιπτάμενα δελφίνια πλέουν από εδώ προς τα νησιά Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, αλλά μόνο το καλοκαίρι, δύο φορές την εβδομάδα.

Η δεύτερη επιλογή, η Νέα Ποτίδαια (76 χιλιόμετρα), είναι διάσημη για το κανάλι της. Στις μέρες μας μια γέφυρα σας μεταφέρει στην πολυσύχναστη Ποτίδαια, με τα νεανικά beach bar και τα θαλάσσια σπορ. Έχει μια χαλαρή αίσθηση, η οποία προσελκύει και οικογένειες. Ακολουθώντας το δρόμο προς το κέντρο της Κασσάνδρας φτάνετε σε ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο ψαροχώρι, την Νέα Φώκαια που προσφέρει στον ταξιδιώτη διακοπές, αξέχαστες, ένα θερμό καλωσόρισμα χωρίς να είναι αφόρητα τουριστική! Η Νέα Φώκαια είναι επίσης γνωστή για τους βυζαντινούς πύργους της και το μικροσκοπικό υπόγειο ναό του Αγίου Παύλου.

Μια στροφή στα δεξιά σας μεταφέρει στην άλλη πλευρά (δυτικά) της χερσονήσου, στην περίφημη Σάνη, μια εκτεταμένη παραλία με το μεσαιωνικό πύργο του Σταυρονικήτα. Συνεχίζοντας νότια, ο επόμενος παράδεισος είναι η Άφυτος (91 χιλιόμετρα) με τα παραδοσιακά σπίτια και μια αμμώδη παραλία. Μετά είναι Καλλιθέα (94 χιλιόμετρα), ένα μεγάλο και πολυσύχναστο σημείο διακοπών. Εδώ μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και μοτοποδήλατα στον κεντρικό δρόμο, ή να κάνετε windsurfing στην παραλία. Νοτιότερα ακόμα είναι η Κρυοπηγή (99 χιλιόμετρα), ένας παλιός οικισμός με κάμπινγκ και την παραλία, και στη συνέχεια η Χανιώτη (109 χιλιόμετρα), ένα σύγχρονο και εξελιγμένο θέρετρο με μια καλή μεγάλη παραλία και πολυάριθμα ξενοδοχεία και ταβέρνες. Τέλος, κοντά στην νότια άκρη της χερσονήσου, υπάρχει το χωριό Παλιούρι (122 χιλιόμετρα). Από εδώ ο δρόμος στρίβει προς τη δυτική ακτή της Κασσάνδρας, με θέα το Αιγαίο.

Ο πρώτος οικισμός στο δρόμο είναι τα Λουτρά και μετά είναι η Νέα Σκιώνη (125 χιλιόμετρα) ένα αλιευτικό λιμάνι με υπέροχη παραλία. Καθώς ο δρόμος ακολουθεί την ακτή υπάρχουν πολλές όμορφες ερημικές παραλίες πριν καταλήξετε στην Καλάνδρα (111 χιλιόμετρα) και το ακρωτήριο Ποσείδι με θαυμάσια πευκόφυτη ακτή. Δίπλα στο βορρά, βρίσκεται το χωριό της Φούρκας με ζωντανή ατμόσφαιρα και νυχτερινή ζωή αλλά και το ζωντανό χωριό Κασσανδρεία (98 χιλιόμετρα) πρωτεύουσα της Κασσάνδρας με ταβέρνες, τράπεζες και υπηρεσίες ταξί. Από εδώ ο δρόμος γυρίζει πίσω στην Καλλιθέα.

Η ονειρική Σιθωνία

Αν η Κασσάνδρα είναι η παιδική χαρά της Χαλκιδικής, η Σιθωνία είναι το πάρκο της! Το τραχύ και εντυπωσιακό τοπίο του μεσαίου ποδιού ενθουσιάζει τους φυσιολάτρες και παραθεριστές που αναζητούν καταφύγιο από τις παγίδες του πολιτισμού. Οι ακτές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία – μια διαδοχή από ψαράδικα χωριουδάκια, γραφικά λιμανάκια, έρημες παραλίες κάθε μεγέθους, περιτριγυρισμένα από δέντρα και θάμνους. Η Σιθωνία είναι μια συμφωνία σε μπλε και πράσινο.

Τα πευκοδάση καλύπτουν πολλές από τις πλαγιές, ιδιαίτερα στα νότια, δίνοντας τη θέση τους στους ελαιώνες στην ακτή. Μικροί αμμουδεροί κολπίσκοι με κάμπινγκ και ταβέρνες είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των προτύπων για να επιλέξετε, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα πιο εντυπωσιακά συγκροτήματα πολυτελείας στη Χαλκιδική με ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών ανάμεσα στις πολλές εγκαταστάσεις του. Τα γήπεδα τένις και τα θαλάσσια σπορ είναι ευρέως διαθέσιμα, και η ιππασία μέσα στο πευκοδάσος είναι απαράμιλλη. Προχωρώντας στην Σιθωνία, είναι καλύτερο να ακολουθήσει το δρόμο δεξιόστροφα γύρω από την ανατολική ακτή, έτσι ώστε το Όρος είναι πάντα μπροστά σας. Πρέπει να απολαύσετε το ειδυλλιακό τοπίο και τις παραλίες της Σάρτης, της Βουρβουρούς, ενώ η Γερακινή (84 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη) είναι στη βάση της χερσονήσου της Σιθωνίας.

Σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, είναι μια ανεπτυγμένη περιοχή με ξενοδοχεία, κάμπινγκ και το λιμάνι. Η Μεταμόρφωση (98 χιλιόμετρα), ενώ αδυσώπητα μοντέρνα, έχει μια χαλαρή ατμόσφαιρα, μια εξαίσια παραλία και μια απέραντη ποικιλία από ταβέρνες συγκεντρωμένες μέσα και γύρω από την πλατεία του χωριού. Η Νικήτη (105 χιλιόμετρα) είναι το επόμενο χωριό στο δρόμο και προσφέρει στους επισκέπτες της πανέμορφες αμμώδεις παραλίες και παραδοσιακά πέτρινα σπίτια. Ακολουθώντας το δρόμο προς τα ανατολικά, ο Όρμος Παναγιάς είναι το πρώτο από τα ανατολικά παραλιακά θέρετρα, ένα γραφικό χωριουδάκι και μικρό λιμάνι.

Στα 4 χιλιόμετρα προς τα βόρεια είναι η απίστευτη παραλία του Αγίου Νικολάου (117 χιλιόμετρα), και στα νότια η παραλία της Βουρβουρούς (120 χιλιόμετρα). Για νυχτερινή ζωή και άλλες απολαύσεις ο κοσμοπολίτικος Νέος Μαρμαράς (126 χιλιόμετρα) στη δυτική ακτή, καταφέρνει να συνδυάσει την παραδοσιακή ομορφιά και φιλοξενία με τις σύγχρονες ανέσεις.

Το αιώνιο Άγιο Όρος

Η τελευταία προεξοχή, ο Άθως, είναι ίσως η πιο γαλήνια. Ψηλά βουνά, με παρθένα δάση, άγρια βράχια δίπλα στη θάλασσα, αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά, φυσική ομορφιά σχεδόν συντριπτική. Το Άγιο Όρος, είναι βέβαια άβατο, αλλά είναι και ένα φυσικό στολίδι.

Μπορεί εύκολα να πει ότι ο πολιτισμός δεν έχει εισβάλει σε αυτό το τμήμα της Χαλκιδικής. Το 1060 μ.Χ. ένα διάταγμα που εκδίδεται από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μονομάχο, ανακηρύχτηκε αποκλειστική ιδιοκτησία των μοναχών και των ερημιτών. Στα 963, ιδρύθηκε το πρώτο οργανωμένο μοναστήρι. Οι άνδρες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, γίνονται δεκτοί μόνο μετά από ειδική άδεια.

Οι υπόλοιποι πρέπει να αρκεστούν να τελειώσουν το ταξίδι τους στην Ουρανούπολη, όπου μπορούν να παρηγορηθούν με μια κρουαζιέρα γύρω από την έκτακτη χερσόνησο. Γνωστή για τα γαλαζοπράσινα νερά της και τις ελκυστικές παραλίες, η Ουρανούπολη είναι το κοντινότερο σημείο στον παράδεισο!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις