Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Κίνα μετακινεί στρατό και τανκς κοντά στο στενό της Ταϊβάν

Η Κίνα μετακινεί στρατό και τανκς κοντά στο στενό της Ταϊβάν

Τεταμένο είναι το κλίμα στα σύνορα Ταϊβάν – Κίνας, καθώς ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Κίνα.

Το πρωί δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες όπου φαίνεται η μετακίνηση δυνάμεων της Κίνας στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, απέναντι από την Ταϊβάν (χωρίζονται από το Στενό της Ταϊβάν). Μάλιστα, οι εικόνες για πολλούς παραπέμπουν στην μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας πριν την εισβολή στη χώρα.

Σημειώνεται πως αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, δήλωσε στο μεταξύ πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από την Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ανατολική Διοίκηση του κινεζικού στρατού (PLA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ οι δυνάμεις της βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και «θα εμπλακούν με τον εχθρό κατόπιν εντολής».

Η PLA δημοσίευσε και βίντεο με πυραυλικά πλήγματα και στρατεύματα να αρπάζουν βιαστικά τα όπλα τους και μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται.

«Θα προστατέψουμε την Ταϊβάν»

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της Κίνας.

«Προετοιμάζουμε σχολαστικά διάφορα σχέδια και θα αναπτυχθούν επαρκή στρατεύματα για να αντιμετωπιστεί (…) η απειλή που τίθεται από τον εχθρό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η Πελόζι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις