Κόσμος

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά δίκες online λόγω της επικίνδυνης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

«Αυτή η μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη... Ακόμη και οι μάσκες δεν επαρκούν», δήλωσε ο δικαστής Π.Σ Ναρασίμχα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία επηρεάζει και τις δίκες με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ζητά από τους δικηγόρους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να δικάσουν τις υποθέσεις τους μέσω μιας εικονικής πλατφόρμας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια ένδειξη των προβλημάτων που προκαλεί στην καθημερινή ζωή στο Νέο Δελχί η κατάσταση της ποιότητας του αέρα.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στο Νέο Δελχί κυμάνθηκε πάνω από 400 αυτή την εβδομάδα κατατάσσοντας την ινδική πρωτεύουσα στην κατηγορία του «σοβαρού» και αναγκάζοντας τις αρχές να αυξήσουν τους περιορισμούς στις κατασκευαστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ, πολύ σοβαρή» το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε χθες Πέμπτη από τους δικηγόρους να εξετάσουν τη χρήση των εγκαταστάσεων εικονικής ακροαματικής διαδικασίας.

«Αυτή η (μόλυνση του αέρα) θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη…Ακόμη και οι μάσκες δεν επαρκούν», δήλωσε ο δικαστής Π.Σ Ναρασίμχα, σύμφωνα με την India Today, ανάμεσα σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Χθες Πέμπτη (13.11.2025), ο δείκτης ποιότητας του αέρα στον πλησιέστερο σταθμό παρατήρησης στο Ανώτατο Δικαστήριο βρισκόταν στο 437, σύμφωνα με το Ινδικό Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου της Μόλυνσης, το οποίο κατατάσσει τις μετρήσεις μεταξύ του 0 και του 50 στην κατηγορία “καλός”.

Υπάρχουν 34 δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, ένα από τα περισσότερα από 12 δικαστήρια στην πρωτεύουσα, όπου εκατοντάδες δικηγόροι δικάζουν τις υποθέσεις τους.

Στο παρελθόν οι αρχές είχαν αποδώσει την παρουσία του νέφους που καλύπτει την πόλη κάθε χειμώνα σε μεγάλο βαθμό στους αγρότες που καίνε παράνομα καλαμιές για να καθαρίσουν τα χωράφια τους στα γειτονικά κρατίδια παραγωγής τροφίμων Πουντζάμπ και Χαριάνα.

Ειδικοί λένε ότι πολυάριθμες οδηγίες του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ποιότητα του αέρα την τελευταία δεκαετία δεν εφαρμόστηκαν σωστά.

Κάθε χρόνο διαταράσσεται η ζωή σε τμήματα της Νότιας Ασίας εξαιτίας του νέφους, οι επιπτώσεις του οποίου κινδυνεύουν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής πάνω από πέντε χρόνια ανά κάτοικο, όπως έδειξε έρευνα το 2023.

Κάτοικοι της πόλης ανέλαβαν μέσα στο σαββατοκύριακο μια σπάνια πρωτοβουλία να διαδηλώσουν ζητώντας ενέργειες για την καταπολέμηση του τοξικού νέφους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νότια Κορέα και ΗΠΑ «κλειδώνουν» τη κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων – Ερωτήματα για τον τόπο ναυπήγησής τους
Η Νότια Κορέα εξασφαλίζει μια πρωτοφανή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης, ένα σημαντικό στρατηγικό βήμα που προκαλεί περιφερειακές ανησυχίες και βιομηχανικά ερωτήματα
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Τζέ Μιουνγκ
Κολομβία: Η συνεργασία ασφάλειας με τις ΗΠΑ τελικά διατηρείται
Η Μπογκοτά κάνει πίσω μετά την ανακοίνωση του Γουστάβο Πέτρο για αναστολή της συνεργασίας, μια απόφαση που είχε προκαλέσει πολιτική κατακραυγή την ώρα που οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον περνούν περίοδο έντονων αναταράξεων
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο