Κόσμος

Ο Τραμπ δίνει χάρη στον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας Ερνάντες – Είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ο πρώην αρχηγός του κράτους απελευθερώνεται χάρη σε προεδρική χάρη, σε μια στιγμή που η Ονδούρα βρίσκεται σε προεκλογικό «βρασμό»

Μια εντυπωσιακή ανατροπή σε υπόθεση που είχε σημαδέψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ονδούρα. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος το 2024 είχε καταδικαστεί σε 45 χρόνια κάθειρξη επειδή διευκόλυνε τη μαζική μεταφορά κοκαΐνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα μετά από χάρη που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ανακοίνωση έκανε η σύζυγός του, Άνα Γκαρσία, μιλώντας για «το τέλος τεσσάρων χρόνων πόνου και αναμονής» και ευχαριστώντας δημόσια τον Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ, ο Ερνάντες εγκατέλειψε το σωφρονιστικό ίδρυμα λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή του, η οποία είχε γίνει λίγο μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του.

Η αποφυλάκιση προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα, καθώς έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στηρίξει ανοιχτά τον συντηρητικό υποψήφιο Νάσρι Ασφούρα. Εκείνος αντιμετωπίζει τον φιλελεύθερο Σαλβαδόρ Νασράλα σε μια αναμέτρηση ιδιαιτέρως αμφίρροπη, με τους δύο μονομάχους να κινούνται κοντά στο 40%.

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Χερνάντες
REUTERS / Fredy Rodriguez
Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Χερνάντες
Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Χερνάντες / REUTERS / Jorge Cabrera

Κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του στην εξουσία (2014-2022), ο Ερνάντες είχε αναπτύξει στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον, ενώ οι Αμερικανοί εισαγγελείς τον κατηγορούσαν ότι μετέτρεψε την Ονδούρα σε «ναρκοκράτος». Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι επέτρεψε σε καρτέλ να χρησιμοποιούν τη χώρα ως κόμβο μεταφοράς ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα χρηματισμούς.

Ο ίδιος έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι η καταδίκη του ήταν «παράνομη» και πολιτικά υποκινούμενη.

Η χορήγηση προεδρικής χάρης σε μια τόσο βαριά καταδικασμένη προσωπικότητα αναμένεται τώρα να ενισχύσει τις αντιδράσεις, σε μια στιγμή που η πολιτική σκηνή της Ονδούρας είναι πιο διχασμένη από ποτέ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πολιτικός σεισμός στις Βρυξέλλες από τη σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι: Η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΕ στο επίκεντρο νέου σκανδάλου απάτης
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι σήμερα είναι πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης - Συνελήφθη για απάτη με κοινοτικά κονδύλια
Φεντερίκα Μογκερίνι
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο εγκρίνει νέα επιχείρηση επαναπατρισμού μεταναστών από τις ΗΠΑ
Το Καράκας δίνει εκ νέου το πράσινο φως για πτήσεις επαναπατρισμού, λίγες ημέρες μετά τις κατηγορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε μονομερώς το πρόγραμμα κλείνοντας τον εναέριο χώρο της χώρας
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο
Νέες απειλές Πούτιν: «Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο τώρα, στη Ρωσία είμαστε έτοιμοι»
«Οι Ευρωπαίοι εμποδίζουν επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ στις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία μέσω συνομιλιών», λέει ο Πούτιν - Απειλεί να κόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν 27
Η Ουκρανία διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά ρωσικού τάνκερ ανοιχτά της Τουρκίας
Ρωσικό τάνκερ ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από drone κοντά στις τουρκικές ακτές, όμως το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ευθύνη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ρωσικής σκηνοθεσίας
Το πετρελαιοφόρο MIDVOLGA-2 με ρωσική σημαία διέρχεται από τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη